A B1 blog gasztro rovata



Külső Erzsébetváros - Házikó, Farm

Puszta, itt a világvégén semmi nincs, vagy mégis?!

2016. december 22. - kation

December közepén, a a belváros szélén nyitott a Farmbisztró. A Házikó ernyője alatt, amit a cateringcégek között megjelenése óta ismernek és szeretnek azok, akiknek a finom ételek mellett a fenntarthatóság és a társadalmi felelősségvállalás is fontos szempont.farm1.jpg

Én is több rendezvényre rendeltem már a Házikótól, köztük többszáz fősre is. A különböző aszalványokkal készült zabkekszek, a változatos és finom pogácsák vagy a diós cantuccini örök kedvenceim. De nyithatunk egy új sort a mini burgerektől a répatortáig is. Végre a Házikósokkal sikerült újraértelmezni az unalmas konferencia kávészüneteket. És akkor még a szörpökről, teákról és kávékról nem is beszéltünk, valamint a házikós fiúk és lányok hozzáállásáról

Ezen tapasztalatok után nagyon vártam, hogy a Farmbisztró megnyissa kapuit. Biztosra mentek, és a környéket végigplakátolták és szórólapozták – sok erzsébetvárosi nyugtázta örömmel,

a Dembinszky utcában is lehet még bisztrót nyitni, van élet a Nagykörúton túl.

A december 14-i megnyitóra nem jutottam el, de másnap reggel már mentem is oda beszerezni a reggelit és körbenézni. Gyors mustra: a hely kellemes, kissé eklektikus, de mégis letisztult és a kínálat is széles. Nem mellékesen lehet bankkártyával fizetni és kutyabarát a hely. Elvittem magammal néhány croissant-t és batyut

A batyu egy kelt tészta csomag, megtöltve különböző finomságokkal: aznap például volt spenótos, meggyes és sütőtökös-almás. Utóbbi kettőt választottam, és bátran kijelenthetem, hogy a sütőtökös még egy kifinomult gasztronómiai érzékkel rendelkező (magyarul válogatós) másfélévesnél is abszolút nyerő lett. Külön jó érzés a csomagoláson tételesen látni, pontosan honnan és melyik termelőtől érkezett a liszt, a tojás, a vaj, a meggy.

Természetesen hétvégén nem hagyhattam ki, hogy egy ráérős reggelit költsünk el a Farmbisztróban. Láthatóan még nem ment híre, mert az ott töltött úgy egy óra alatt még három másik pár reggelizett (a helyiség kb. 20-30 fő kényelmes befogadását tenné lehetővé egyébként). Tehát tolongás még nincs. Kapkodás sincs: aki idejön slow élményre számítson, és ez így van rendjén, álljunk meg és pihenjünk, legalább amíg eszünk.

Amit kipróbáltunk:

  • sajtos-sonkás melegszendvics,
  • tojáskrémes, bivalyszalámis, lyoni hagymás buci,
  • capuccino,
  • tea
  • és bio almalé.

Na jó, capuccinoból kettő is volt, mert nem lehetett abbahagyni. Szóval bőséges reggeli két főre 3500-ból jött ki. Ez nem kevés, de cserébe minden ellenőrzött minőség, és magyar kistermelőktől származik. Túl azon, hogy jóllaktunk, tettünk valamit a fenntartható fejlődésért, a vidékfejlesztésért is. Egyedül a kávé és a tea nem magyar termék, de ezen nagyon nem borulunk ki. Ezek Angliából származnak ugyan, de szintén farmszelektáltak, azaz frissek és minőségiek.

A kiszolgálás kedves, készséges. Olyannyira, hogy kértünk citromot a teába, és nem győztek szabadkozni, hogy az bizony nincs. Hiába, a magyar citromültetvények hiányoznak, kicsit beszélgettünk a biocitrom beszerzésének nehézségeiről, de mire a végére értünk a reggelinek, szereztek a fiúk-lányok citromot is. Elvek kontra vásárlói elégedettség. Elnézhető, bájos kontraszt.

farm1.pngÉs amit még kapni lehet, csak az ízelítő kedvéért: minden melegszendvicsből és buci szendvicsből van húsmentes változat is, például mustáros-almás vagy céklás-csírás, 6-900 Ft közötti áron. Van croissant, pogácsa, batyu 3-400 Ft-ért. Az egyetlen kifogásom, hogy a croissant-t kelt tésztából készítik,

így nem igazi francia, leveles érzés.

És persze kaphatóak darabáron a fent már említett csodás zabkekszek is. A kávék 4-700 Ft között mozognak, egy tea 500 Ft és még válogathatunk mindenféle friss és bio gyümölcs- és zöldséglé, valamint szörpök között.

Persze nem csak reggeli van, akár menüben, mint például croissant és kávé, hanem 12-15 között ebédelni is lehet, amolyan holland módon. Azaz van valamilyen zöldségkrémleves, amihez válaszhatunk a szendvicsek közül, sőt akár még egy desszerttel is megtoldhatjuk ezt a menüt, és kijövünk 1500 Ft-ból. A desszertek elsősorban pohárkrémek, de gondolom ez bővülni fog.

Összegezve egyelőre nem egy Sarki Fűszeres, ennek minden előnyét és hátrányát ideértve. De nem adhatok rosszabb minősítést mint 5/5.

(Képek forrása: farmbistro.hu, haziko.farm)

A bejegyzés trackback címe:

http://b1gasztro.blog.hu/api/trackback/id/tr2112055173

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben.

Nincsenek hozzászólások.