A B1 blog gasztro rovata



Szezonja van: medvehagyma

2017. március 20. - kation

Végre: lehet kapni medvehagymát a zöldségesnél. Vagányabbak persze maguknak is szedhetik kirándulás közben. Akárhogy is jutunk hozzá, a levestől a pogácsáig sok mindent készíthetünk ebből a karakteres és semmivel sem összetéveszthető ízű növényből.medveh1.jpg

Szóval, itt a tavasz végre, és ennek első hírnöke a medvehagyma.

Én most egy krémleves receptet mutatok meg. Kell hozzá:

  • 1 csokor medvehagyma
  • 3-4 gerezd fokhagyma,
  • 1/3 szál póréhagyma,
  • 1-1,5 dkg vaj,
  • 2 közepes méretű főzni való burgonya,
  • 1,5 dl habtejszín vagy növényi tejszín,
  • 1 mokkáskanál mustár, lehetőleg enyhén csípős, például dijoni,
  • só, szerecsendió ízlés szerint,
  • pár kanál alaplé,
  • víz,
  • díszítésnek és az ízélmény fokozására néhány szelet prosciutto di Parma.

A leves elkészítése egyszerű és villámgyors.

A vajon megpároljuk a felkarikázott pórét, majd amikor üveges hozzáadjuk az alaplevet (én jégkockatartóban is szoktam alaplevet lefagyasztva eltenni. ilyenkor egy kockát dobok be a hagymára). Ezután jöhet a megmosott medvehagyma (a szára is nyugodtan rajta maradhat), a felkockázott burgonya és a karikákra szeletelt fokhagyma fele. Enyhén sózzuk és és felöntjük annyi vízzel, ami éppen csak ellepi, majd kis lángon elkezdjük főzni.

Amikor a krumpli megpuhul, félrehúzzuk a tűzről, hozzáadjuk a maradék fokhagymát és botmixerrel összeturmixoljuk. A tejszínt és a mustárt elkeverjük, ezzel fogjuk sűríteni a levest. A keverékbe merünk néhány evőkanál forró levest, csomómentesre keverjük és lassan visszaadagoljuk a főzőedénybe. Miután elkevertük, újra visszatesszük a lángra és felforraljuk. Szerecsendióval, és ha még szükséges sóval ízesítjük.

Tálalás előtt még felhevített serpenyőben megpirítjuk a pármai sonkát, amit aztán a levesbe teszünk. Kínálhatunk még bagettet vagy pirítóst is a leveshez.

medveh3.jpg 

Amit még készíthetünk medvehagymából:

  • Pogácsa: a klasszikus sajtos pogácsa receptünket dobhatjuk fel vele. Ennek módja, hogy az első nyújtáskor megszórjuk a tésztát a felvágott medvehagymával, és így hajtjuk már össze és kelesztjük a követező két alkalommal.
  • Tésztákhoz, tejszínnel is kiváló: például spenót helyett bátran készíthetünk tejszínes-medvehagymás tagliatellét, mint villámgyors vacsora. Vagy akár gombás-medvehagymás pennét.
  • Krém, pesto vagy mártogatás is készülhet belőle

És még folytathatnánk a sort, de hagyunk teret a kreativitásnak is.

 

A bejegyzés trackback címe:

http://b1gasztro.blog.hu/api/trackback/id/tr2612338131

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben.

Attilajukkaja 2017.04.13. 11:54:20

Póréhagyma és fokhagyma egy medvehagyma levesben? Ennyire nem bízik a szakács abban, hogy ki tudja hozni a medvehagyma zamatát? Segédanyagokhoz nyúl?