A B1 blog gasztro rovata



Hol együnk Szegeden? És hol ne?

2017. június 09. - kation

Mostanában Szeged a belföldi turizmus kedvelt célpontja lett, és ezen nem is csodálkozunk. Kellemes a levegő, magas a napsütéses órák száma, és bármelyik belvárosi utcába fordulunk be, szinte biztos, hogy találunk egy zenészt: valaki énekel, gitározik vagy hegedül és szépen aláfesti a turistáskodást. A gondok akkor kezdődnek, amikor megéhezünk. szeged.jpg

Mára az egyszeri magyar utazó is leggyakrabban a TripAdvisort nyitja meg, ha idegen városba téved. Én is innen indultam, és 3 nap alatt "elfogyasztottam" néhány szegedi éttermet, elég vegyes tapasztalatokkal. 

Ahová nem mennék vissza:

Brnoi Étterem. A neve teljesen megtévesztő, gyakorlatilag semmilyen cseh étel nincs. Az étlapon annyi tétel van, hogy majd' félóra végignézni, cserébe legalább az ízek sablonosak. Imádom a sztrapacskát, ezért azt rendeltem, de nyomasztóan krumplis volt az étel, és a szalonnapörc sem a legjobb minőségű. Ezenkívül még ettünk egy töltött egy csirkemellet, ami szintén a nem rossz ugyan, de a jó nem ilyen kategóriába tartozott.

Egyetlen pozitívum, hogy az adagok borzasztóan nagyok - így ha elég finom lenne, és elcsomagoltatnánk, akkor két étkezés megoldva. De sajnos annyira nem jó - viszont legalább nem is túl drága, két főnek kb. 6000 Ft egy ebéd.brnoi.jpgA Famous tipikus egyetemista hely, amerikai és street kithcen jelzőkkel illetik magukat. Hétköznap délidőben van menüjük, egy leves és egy második, ami ha tetszik jó, ha nem, akkor lehet választani az étlapról. Na most

itt túl rövid az étlap, és elég egysíkú:

csirkeszárny, csirke dobverő, szendvics és hamburger. Ettünk egy lencselevesből és csirkés tésztából álló menüt, ami nem volt semmilyen. A leves még hagyján, de a spagetti tészta és a hozzákevert grillezett csirkemellcsíkok valami egészen semlegesek voltak. Ezenkívül azért kipróbáltuk az amerikai részt is: mézes-mustáros doberőket, odaégett grill zöldségekkel és hamburgert. Nos, ez utóbbi volt a legjobb: finom krumpli, jól fűszerezett húspogácsa.

Viszont a pincérek sebessége valahol gyökkettő körül van, amennyiben tíznél több ember tartózkodik az étteremben vagy a kerthelyiségben. famous.jpg

A legek legjeként emlegetik,

de engem nem ragadott magával a Fehértói Halászcsárda. Ide autóval lehet kijutni Szegedről, hogy megkóstolhassuk a híres halászlevet. Ez a nem tésztás halászlé, az egyszerű különbségtétel kedvéért. Nagyon paprikás, nagyon erőteljes utóízzel, kevés hallal, de szépen kis bográcsban felszolgálva. Nekem nem tetszett. A konyha egyébként itt is elég sablonos, elsősorban hagyományos ételekből áll: rántott húsok, sültek, vörösboros marhalábszár, csülök és társaik. fehertoi.jpgA jó hír, hogy az előbbiektől már csak felfelé van. Nekem nagyon bejött a Pizza E Pasta. Az ár-érték arány jó, a pincérek messze a leggyorsabbak a többihez képest, és amíg várunk az ételünkre jó időben Kossuth lábainál üldögélhetünk. Itt elsősorban olasz ételekből választhatunk az antipastitól a dolciig, de a tésztáknak és a vékony tésztás pizzáknak is autentikus íze van. piepa.jpgA másik jó hely a John Bull Pub. A pincérek villámgyorsak, és itt igazán vendégnek érzi magát az ember, nem csak valamilyen zavaró tényezőnek az étterem mindennapjaiban. Az ételek finomak, egy levessel és egy desszerttel kiválóan jól lehet lakni vacsorára, és az ízek is rendben vannak: nem túl sok, és nem is kevés, és ami a legfontosabb, hogy

nincsenek utóízek.

A választék éppen elég, vannak magyar és nemzetközi ételek, és mindig találunk valami idénynek megfelelőt is. johnbull.jpgÉs a ráadás: Szegeden van Levendula fagyizó, amit itt sem érdemes kihagyni. Már csak azért sem, mert bent is egészen nagy a tér, belesüppedhetünk a vintage hangulatba.levender.jpg(Képek: Facebook)

A bejegyzés trackback címe:

http://b1gasztro.blog.hu/api/trackback/id/tr9512575387

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben.

Bubu the Hun 2017.06.10. 10:28:57

Érdekes. A Pizza e Pasta-ban nyitáskor nagyon jó volt, azóta szerintem süllyed lefelé. A legutóbbi két alkalommal amikor ott voltunk, a pizza alig volt meleg, egy hete pedig a tészták voltak teljesen sótlanok, szerintem a főzővízben egy szem só nem volt és a többi összteveő is sótlan volt. A rengeteg mártásról nem is beszélve. Olasz tésztára iylen mennyiségű mártás egyszerűen nem kerülhet.
Ami szerintem még jó Szegeden: az Anyám tyúkjai a Széchenyi téren, szintén ott a Belvárosi kávéház, ahol a nevével ellentétben nagyon jó szerb ételeket adnak. A Csongrádi sugárút elején jó az Oliva nevú hely. A John Bull mellett levé Oldies nagyon változó, induláskor sokkal jobb volt, mellette a Bistorante felejthető. A Vendéglő a Régi Hídhoz szolid, jó magyaros. Halételekre a Kiskőrösi halászcsárdát ajánlom. Nagyon jó a Maláta nevű burgeres, rengeteg kézmúves sörrel. Szóval van még pér jobb hely Szegeden.

PFreddy 2017.06.10. 11:13:45

Egy ilyen felsorolásból nem maradhat ki a Süti, Nem Süti a Tisza Lajos körúton. Zseniális dolgokat készítenek, kedves és gyors a kiszolgálás, a hely is rendkívül hangulatos. Kissé kevés a hely, de a bővítés lehet hogy a minőség rovására menne.

Billy Hill 2017.06.10. 12:18:49

Jobb Mint Otthon! Meg az elmaradhatatlan Budi Burger! :-)

Étteremkritikus · http://legjobbetterem.blog.hu 2017.06.10. 14:12:22

@Bubu the Hun: Vendéglő a Régi Hídhoz? Az egy lepukkant hely nosztalgiázó nyugdíjasoknak, ahol a marhahúsleves és a tyúkhúsleves egy fazékban fő a pincér bevallása szerint...

AtomAntiPatikus 2017.06.10. 16:36:25

Ez aztan a gasztroblog. Kb. ket helyet megemlitve a kinalatbol. Csak a Szechenyi-ter kornyeken ot-hat jo hely van, a mellekutcakkal egyutt meg vagy 20. Mondjuk ott mar hangosan nevettem amikor a Levendulat jo fagyizonak titulalta a kedves cikkiro, mikor itven meterrel odebb ezerszer jobb fagyikat lehet kapni barmelyik iranyba elindulva. Tipikus hipszter picsogas az egesz iras. A jellegtelen szot viszont imadja az iro. Amit ennyiszer olvasni csupa kin volt. ;)

AtomAntiPatikus 2017.06.10. 16:38:29

@Étteremkritikus: Te mikor voltal ott utoljara? Mert jo nagy baromsagokat beszelsz. Finedining bubuska. :)

berg182 2017.06.10. 16:50:39

Nálam is Vendéglő a régi hídhoz a nyerő, az elmúlt 1 évben ott ettem a legjobbat, múlt héten a Móres is bejött, maláta kaja felejtős, brnoi büntetés, Famous hambi nagyon jó volt. A következő állomás a Szerb étterem lesz, jó híre van.

Megoldó 2017.06.10. 17:59:00

Fasor vendéglőnél szerintem nincs jobb, ár érték arányban meg pláne.

tengier1 2017.06.10. 18:38:26

"Nagyon paprikás, nagyon erőteljes utóízzel, kevés hallal," és utána ott egy kép bográccsal, tele hallal....tudod mi az a szegedi halászlé? inkább ne írj,ha ennyire felszínes vagy.

berg182 2017.06.10. 18:52:44

@Megoldó: az árai elszálltak, vendégek elpártoltak, a hétköznapi -15% akció se vonzza az embereket!

pici_rigó 2017.06.10. 20:16:42

A Pizza E Pasta-t én is ajánlom mindenkinek! A pestos fussilijük isteni volt!:) Nagyon vendégszeretőek :)))

Étteremkritikus · http://legjobbetterem.blog.hu 2017.06.10. 20:33:38

@AtomAntiPatikus: Egy éve voltam ott. A bubuska nem én vagyok, hanem az előttem kommentelő. Van a családban gombára allergiás és megkérdeztük, hogy a tyúkhúslevesben van-e gomba, mert az Újházi receptje szerint kell bele, de ezt többnyire kihagyják. Ekkor derült ki a pincér szavaiból, hogy a marhahúslevessel egy fazékban fő a tyúkhúsleves. Ez csak egy volt az ezer hibából, zsírtól csöpögött a hús, szétfőtt a rizs, fonyadt volt a saláta, koszos volt az étkészlet, mindenkitől borravalót követelt a bunkó pincér :(

aranea 2017.06.10. 20:51:17

Szegedre legközelebb:
Gőry Pince
Bajor Söröző
Szerb étterem
Gringo's
Stüszivadász
Jobb mint Otthon (bármilyen halétel)
Öreg Kőrössy Halászcsárda
Kiskőrössy Halászcsárda
Szélmalom (lovagi tál - 1 nappal előtte kell jelezni, Dorozsma)
Fasor (pacalban, velőben verhetetlen)
Inferno
Kapca
Maláta
Les Degesz Tésztaház
Pizzafutár

Miki Gottlieb 2017.06.10. 22:33:39

Két hete volt szerencsém öt napot eltölteni Szegeden, és az ott töltött időnek egyik mellékcélja kimondottan a város gasztronómiai potenciáljának újrafelfedezése volt. Mivel családom zöme szegedi és egy időben sokat jártunk arra, ezért volt pár régi hely, aminek nem akartam elrontani az emlékét, ezért a közelébe se mentem, viszont nagyon kellemes meglepetésekkel gazdagodtam, mind éttermi, mind kávézó/reggelizőhely téren.

Kávézókból a már említett "Süti, nem süti" szerintem sok szempontból viszi a prímet, mind a kávé, mind a sós és édes ételek tekintetében. Árban elmarad a pesti átlagtól, viszont minőségben sok helyet túl is szárnyal. Másik kiváló kávézó a "Kék elefánt" a Kárász udvarban, a belvárosban. Hibátlan a kávéjuk és a baristájuk is, aki nem mellékesen, ha jól tudom országos barista versenyeken is dobogós helyezéseket ért el. Ebben a kategóriában említésre méltó még az A2 Gasztro Caffe, ahol a kávé nem egy óriási élmény, viszont jó, a kaja viszont kiváló és sokféle.
Étterem kategóriában ha valaki hagyományosak akar, akkor a roosevelt téri Halászcsárda vagy másnéven a "sótartó" még mindig a régi színvonalat hozza, bár elég drága, de jót lehet enni. Mondjuk ez inkább annak izgi, aki szereti az ilyet. A már említett John Bull egy fix, jó hely, nem mondom, hogy übergasztro, de jó minőség, jó adag, kiváló kiszolgálás és van nekik fedett teraszuk, klimatizált belterük és tök hangulatos nyitott udvaruk. Most éppen spárgás menü volt, a kovászolt spárga saláta mesés volt. Kellemeset vacsoráztunk egyik este a Cirmiben, ahol spéci hamburgerek vannak és kiváló limonádé, valamint a hely belső és kulső része is fantasztikusan dekorált. A legnagyobb élmény viszont az "Anyám tyúkjai" volt a Széchényi téren a városházától balra. Én sok helyre járok, mind Magyarországon, mind a világ sok más országában munkám kapcsán, de nagyon kevés helyről tudnék ilyen sok jót mondani. Eszméletlenül finom sajt válogatást ettünk előételként, fantasztikus spárgakrém-levest mandulás kecskesajtgolyókkal, olyan epres-mentás rizottót (!!!!) főételnek, aminben a rizs pont olyan volt, mint a legjobb Olaszországban elfogyasztott rizottómban és az íze úgy állt össze, mint egy Mozart mű, tökéletes hangszereléssel, arról nem is beszélve, hogy iszonyat bátorság kell egy ilyen étel étlapra dobásához. A desszertnek elfogyasztott túrógombóc mákkéregben erdei gyümölcsmártással pedig a tökély netovábbja volt. Felejthetetlen élmény. Ha pedig van egy kis ideje az embernek, akkor érdemes átnézni Hódmezővásárhelyre, ahol a Kispiac szerintem az első gasztronómiai szempontból kiemelkedő hely. Ever. Papírforma szerint Szegeden még érdemes betérni az Alabárdosba is, bár őszintén szólva engem annyira nem győztek meg.

Miki Gottlieb 2017.06.10. 22:35:48

Egy helyet biztosan kerüljetek el: Taj Mahal. Egy esetben menjetek csak: ha még nem ettetek még szörnyű indiai ételt. Ha már ettetek szar dhal-t vagy curry-t, akkor még érhet meglepetés.

Tyson925 · http://economy.blog.hu/ 2017.06.11. 08:04:47

Valahol vicces, hogy a Tiszaviragot senki nem emliti...
Az iras tenyleg borzaszto felszines, meg csak meg sem karcolta a valos szegedi kinalatot...

berg182 2017.06.11. 08:20:15

@aranea:

A fele felejtős:

Gőry Pince - nagy adag, de gyenge kaja, csak annak való aki zabálni akar
Gringo's - 5 éve nem ettem itt egy jót sem, pedig mindig adok nekik egy esélyt, viszont idén már nem megyek, pocsék, drága és összement ételek, hambik felejtősek, pizza nem az ő asztaluk, ...
Inferno - gagyi, mint a baan kitchen is, mindenki felejtse el!
Maláta - csak sör, enni tilos, metros mirelit vackokkal operálnak!
Les Degesz Tésztaház - ultragáz, egyetemistáknak való hely, mindenféle tészta ehetetlenül lisztes és ahhoz képest, hogy mit adnak még drága is
Pizzafutár - ahol a 28-as pizza csak 25 cm és az alját legtöbbször szénné égetik? inkább ne!

Apátok_mi 2017.06.11. 11:27:30

Meg kell hogy védjem a szegedi éttermeket. Sértő a mondat, miszerint "a gondok akkor kezdődnek ha megéhezünk" Haver legközelebb ha Szegedre látogatsz, ne egy appra hallgass, hanem kérdezz meg 1-2 szegedit. Vendéglő a régi hídhoz, Jobb mint otthon kisvendéglő, Trója, Pizza futár, Öreg Kőrössy halászcsárda, West burger. Szerintem a cikkben felsoroltak mindegyikét üti az én listám.

mildi 2017.06.12. 19:11:14

@Bubu the Hun: a sótlanság jó. rettenetesen sótlanul eszek, nekem egy kín nem otthon enni