A B1 blog gasztro rovata



Ráérős nyári reggelekre: kinek az úr, kinek az úrnő

2017. július 01. - kation

A francia konyha világszerte ismert és elismert, hiszen egyszerű alapanyagokból is tudnak különlegeset alkotni. Ilyen a sonkás szendvics alapú Croque Monsieur és a Croque Madame is. Az elkészítésükhöz inkább idő, mint tehetség kell, ezért nem a rohanós reggelekre ajánljuk ezt a reggelit. Amit viszont garantálunk, hogy megéri fáradni vele.reggeli1.JPG

Először is az úr és a hölgy közötti különbségtétel csak a legutolsó pillanatban érkezik el. A Croque Madame a tükörtojásos változat, a Croque Monsieur a tojás nélküli. Igazi francia reggeli.

Szerezzünk be hozzá:

  • annyiszor két szelet kenyeret, amennyi "szendvicset" szeretnénk készíteni
  • sonkát (legjobb a feketeerdei vagy valamilyen hasonló karakter: nyers, füstölt, de ha a füstölt-főtt sonkák ízvilágát jobban kedveljük, akkor az is jöhet - nincs szentírás)
  • mustárt, nem baj ha dijoni, enyhén csípős
  • besamel szószt
  • annyiszor két kanálnyi reszelt sajtot, amennyi a tervezett adagszám (nem kell túl karakteres sajt, egy gouda vagy ementáli épp megteszi)
  • kevés reszelt parmezánt
  • 2 teáskanál vajat
  • 1 teáskanál olívaolajat

Hogyan készítsük el?

Először is ne várjuk, hogy a szokásos 5 perces rántotta sebességével készen lesz.  

A kenyerek egyik oldalát kenjük meg mustárral, a másikat a besamel szósszal. Mehet bele bőven sonka, és zárjuk a szendvicset. Közben olvasszuk fel a vajat és az olívaolajat egy serpenyőben, majd ebben a szendvics mindkét oldalát pirítsuk meg, amíg aranybarnák lesznek. Ekkor vegyük ki a szendvicseket, tegyük őket egy fóliával bélelt tepsibe vagy sütőlapra, kenjük meg a felső oldalukat jó adag besamellel és szórjuk meg a sajtokkal. Tegyük 180-200 fokra előmelegített sütőbe, és addig süssük, amíg a sajt szépen ráolvad, vagy akár ízlés szerint kicsit piríthatjuk is.cm1.JPGEzzel kész is a Croque Monsieur. Kínálhatunk mellé salátát, akár öntettel is.

Hogy Croque Madame legyen belőle, készítsünk egy tükörtojást, és óvatosan csúsztassuk sütőből kivett, tányérra szedett Croque Monsieur tetejére. cm2.JPG

A bejegyzés trackback címe:

http://b1gasztro.blog.hu/api/trackback/id/tr1412602113

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben.

Nincsenek hozzászólások.