A B1 blog gasztro rovata



Mi fán terem a jegeskávé?

2017. július 09. - kation

Most, hogy itt a melegebb idő kánikula, nagy vitát folytattunk arról, hogy hogyan is kell készíteni a jeges kávét, és mi a különbség a jeges kávé és a frappé között. Sokan szinonimaként használják ezeket a szavakat, pedig nem azok. Nézzük mi a különbség, és egyáltalán honnan ered ez a hazánkban elsősorban nyári szokás?  icecof1.jpg

Algériában maradt először feljegyzés a jeges kávéról, az 1840-es évek közepéről, tehát mondhatjuk, hogy viszonylag nagy múltja van ennek a hűsítőnek. Alapvetően kétféle elkészítése lehetséges:

  • jeges kávé: a hagyományos forró kávéba jégkockát tesznek és ezen az alapon formáljuk tovább, saját ízlésünkre a kávét tejjel, cukorral vagy mézzel;
  • frappé: a forró kávét vaníliafagylalttal hűtik, és esetleg kevés jégkocka is kerül bele. Ezt a változatot nem szokás további tejjel vagy cukorral/mézzel kiegészíteni.

Mindkét esetben kezdenek elterjedni azonban további kiegészítők, mint a tejszín vagy különböző szirupok (karamella, vanília, fahéj, csokoládé, stb.), amelyekkel a hideg kávé ízvilága tovább színesíthető. Illetve az is megesik, hogy capuccinót vagy latte macchiatót hűtünk. 

Az olaszoknál, és magyarországi olasz helyeken is feltűnik már a frapuccino, ami tulajdonképpen egy capuccinós jégkása. Az elkészített capuccinót (kávé, tej, cukor) jegessé fagyasztják és aztán egy speciális gépben kásásítják ezt az italt. A legforróbb napokon igazi felfrissülést és garantált kávéélményt nyújt a kávé kedvelőinek. Ebéd után olyan, mintha a desszertet és a kávét összevonnánk. icecof3.jpgAz én kedvenc jeges, frappé receptem, amit ilyenkor nyáron gyakran iszom:

  • 1 csésze kávé (francia pörkölésű brasil santos például kiváló)
  • 5-6 jégkocka (akár mintás, csillagos, felhős is lehet)
  • 1 gombóc vanília fagyi
  • kevés tej
  • fahéj 
  • én nem vagyok egy sziruphívő, de aki szereti, ne hagyja ki azt sem, kb. 1 kávéskanálnyi mehet, és esetemben ugyanez igaz a tejszínhabra is

Ha nincs időm, akkor a tejes kávéhoz adom a hideg összetevőket és a tetejét megszórom fahéjjal. Ha van időm, akkor mindent beleteszek egy turmixba, és ott keverem össze, majd töltöm pohárba és jöhet a fahéj.icecof2.jpgPlusz egy tuti tipp: van a mélyhűtőmben egy jégkockatartó, amiben kávé van lefagyasztva kis tömbökben. Ha nem akarjuk a kávénkat a felolvadó vízzel hűteni, akkor ez a jeges kávékocka jó alternatíva. Aki egészen gyenge kávéra vágyik, megteheti, hogy 6-8 ilyen kávés jégkockát önt fel kevés tejjel, és ezt issza.

(Képek: Pinterest)

A bejegyzés trackback címe:

http://b1gasztro.blog.hu/api/trackback/id/tr912601553

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben.

fabirka 2017.07.09. 21:30:33

Hát mondjuk a frappé az egy teljesen más dolog, mint ami itt le van írva, de az tény, hogy alapból hidegen készül, azaz főzött kávé sincs benne, meg fagyi sincs.

agyramegy 2017.07.09. 22:25:57

Aham... Szuper...

Szerintem kávét inni azt jelent, hogy nem kezdjük el cifrázni a dolgokat mindenféle kreatív kiegészítővel a melegre hivatkozva.

Mint az köztudott, a meleg ital valójában jobb megoldás a meleg ellen, mint a hideg. De ezt persze kevesen tudják, csak azok, akik igazán meleg helyen élnek.

Sword 2017.07.10. 08:07:21

Hát a frappé az minden csak nem az, ami itt le van írva. Hidegen készül, eredetileg is instant kávéból és nincs benne fagyi. Amúgy meg valami görög fickó találta ki az 50-es években.

user friendly 2017.07.10. 10:11:26

kicsit összekeverted. a frappé hideg kávé (eredetileg instant, de már főzöttel is készítik) és hideg tej, cukor, + ma már opcionálisan jégkocka vagy jégkása keveréke, pontosabban rázata, mert nem keverik, hanem összerázzák. fagylalt véletlenül sincs benne.

user friendly 2017.07.10. 10:14:52

@Sword: igen, állítólag amikor a hideg tejben oldódó instant kakaók megjelentek, egy görög fickó kipróbálta ugyanezt instant kávéval. így született a frappé.

AtomCamel 2017.07.10. 11:57:23

A frappé az tuti teljesen más. (Legalábbis a görög)
Shakerben vagy frappé készítő, arra a célra szolgáló "habverővel" (elektromos) habosítanak fel nagyon kevés hideg vizben, sok cukorral Nescafe -t, majd sok jég, és felöntik még hidegvízzel. Nagyon kemény, hoszzú percekig (akár fél óráig) is megmaradó nagyon vastag habja van. Mi shakerben csináljuk otthon, nagyon finom! Lehet bele tenni tejszint is. (Odakinn csinálják különféle likőrök hozzáadásával is)

dr. mesterséges színezék 2017.07.10. 23:08:03

Nem mindegy, hogy hideg vagy meleg kávé vonja el a vizet a szervezettől?