A B1 blog gasztro rovata



Ne dobja ki a másnapos kiflit, izgalmas dolgok sülhetnek ki belőle!

2017. július 17. - kation

Velem időnként előfordul, hogy több kiflit veszek, mint amennyi elfogy, és másnapra vagy harmadnapra marad pár darab. Persze, lehetne belőle pirítóst csinálni, de én ilyenkor már inkább egészen új életre szeretem kelteni a maradékot. Erre mutatok most három lehetőséget, hogyan lehet a másnapos kifliből, amit minden családtag már csak félretol, kiváló desszert, amiért kapkodni fognak a családtagok.kifli3.JPG

1. A klasszikus: mákos guba

 

Sok helyen eleve a mákos gubához nem gyúrnak és sütnek külön tésztarudakat, hanem a szikkadt kiflit használják. Az eredeti recept szerint a kiflit felkarikázzuk, meleg tejben megáztatjuk, leszűrjük és megszóljuk cukrozott, darált mákkal. Ínyencek ezt a masszát egy kivajazott tepsibe önthetik és még 10 perc alatt összesüthetik. Mivel így kicsit szárazabb lesz a guba, jól jön hozzá a vaníliasodó.kifli1.jpg2. Friss és ropogós: túróval töltött kifli

Amire szükség lesz:

  • 4-5 másnapos kifli
  • 25 dkg túró
  • 1 csomag vaníliás cukor
  • 1 kanál barna cukor
  • 2 tojás sárgája
  • olaj a sütéshez

kifli.jpgA túróból, a tojássárgájából és a cukrokból krémet készítünk. A kifliket kettévágjuk, a csücsküket levágjuk. Az így kapott kiflidarabok belsejét egy fakanál nyelével kifúrjuk, míg mindkét végéről átlátható lesz a kifli. Ezekbe az öregekbe töltjük a túrókrémet - arra érdemes vigyázni, hogy épp a széléig érjen a krém, különben megég majd.Ha elkészültek a kiflik, akkor forró olajban pár perc alatt mindkét oldalukat megpirítjuk. Kiszedjük, lecsepegtetjük és melegen tálaljuk.

3. Könnyű édesség: vaníliás öntött kifli

Ez a desszert bármilyen szikkadt pékárúból elkészíthető, mint a kifli, zsemle, kalács vagy kuglóf. A pékárún kívül szükségünk lesz

  • tejre,
  • vaníliás cukorra és kevés barna cukorra,
  • tojásra,
  • aszalt vörös áfonyára vagy mazsolára,
  • valamint vajra.

Elég nehéz pontos mennyiségeket írni, mert nem csak a pékárú mennyiségétől függ, hanem például a szikkadtságától vagy a minőségétől is, mert például a kalácshoz nem kell szinte egyáltalán cukor a vaníliás cukron kívül, míg a kiflihez igen.

Vegyünk 5 kiflit alapmennyiségnek, karikázzuk fel. Egy nagyobb keverőtálban 4 tojássárgáját keverjünk el 2 csomag vaníliás cukorral, valamint bő 1 evőkanál cukorral. Amikor már szépen kisimult ez a massza, öntsünk hozzá 3/4 liter szoba hőmérsékletű tejet. Tegyük a tálba a kiflikarikákat, és forgassuk össze a tejes öntettel. Most jöhet bele két szűk maroknyi aszalt vörös áfonya vagy aranymazsola. Ha klasszikus mazsolát használunk, azt érdemes 4-5 percre langyos vízbe áztatni, majd csak a kezünkkel kiszedni és kifacsarni. Amíg a kifli áll a tejben, verjünk kemény habot a tojásfehérjéből. Óvatosan, hogy a hab minél kevésbé törjön, beleforgatjuk a kiflis tálba.

A sütőt előmelegítjük 180 fokra, egy kisebb tálat alaposan kivajazunk és beleöntjük a kiflis masszát. A tetejére még néhány kisebb darab vajat teszünk. Kb. 15-20 perc alatt megsütjük, hogy a teteje picit megpiruljon. Melegen tálaljuk, és bátran kínálhatunk mellé vaníliasodót.kifli2.jpg

A bejegyzés trackback címe:

http://b1gasztro.blog.hu/api/trackback/id/tr8412621043

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben.

Before · http://azbeszt.blog.hu 2017.07.17. 14:39:40

Ez utóbbi majdnem olyan, mint a dédnagymamám kiflikoch-ja, csak az kicsit másképp készül. Nagyon finom!