A B1 blog gasztro rovata



Mitől függ, hogy ki mennyire bírja a csípős ételeket?

2017. augusztus 11. - kation

Csípős mehet? - hangzik a klasszikus kérdés a gyrososnál. De vajon mitől függ, hogy ki mennyire bírja a csípős ételeket? Alapvetően több tényező határozza meg, hogy ki az, aki úgy eszi a pepperonit, mintha kekszet majszolna és ki az, aki már a szagától is rosszul van.csipos1.jpg

Az eltérő egyéni érzékenység hátterében állhat egy ízérzékelő receptor sejt, a TRPV1. Ez a sejt alapvetően a hőmérséklet érzékelésére szolgál, de úgy tűnik akkor is működésbe lép, amikor valami tüzes ételt eszünk. Az ételek tüzességét egyébként gyakran a kapszaicin nevű vegyült adja. Az pedig, hogy ez a TRPV1 receptor mennyire érzékeny, emberről-emberre változik. 

Ez az érzékenység egyébként kicsit befolyásolható, mert úgy tűnik, hogy aki több kapszaicin tartalmú ételt eszik, azoknál az embereknél idővel csökken a receptor érzékenysége, azaz egyre jobban fogják bírni a csípős ételeket. csipos2.jpgMás elméletek szerint egyszerűen vannak emberek, akik élvezik, hogy csíp az étel, és kifejezetten azért esznek például chilit, mert szeretik érezni a tüzességét. Az érzés maga a motiváció. Kicsit mazoistán hangzik, de azért lehet benne valami. Ezt a jelenséget egyébként szelíd mazoizmusnak hívják.

Ha már a pszichológiánál tartunk, vannak, akik azt állítják, hogy a csípős íz szeretet az úgy nevezett szenzoros élménykeresés személyiségjellemzővel áll összefüggésben. Aki rendelkezik ezzel a vonással, az gyakran csinál veszélyes dolgokat, csak az izgalom kedvéért, tehát mondjuk jetskizik, sziklát mászik vagy a sebesség szerelmese, míg akik nem rendelkeznek ezzel a tulajdonsággal, azok szerint már a városban biciklizés is kész öngyilkosság.  csipos3.jpg

(Képek: Pinterest)

A bejegyzés trackback címe:

http://b1gasztro.blog.hu/api/trackback/id/tr4412684209

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben.

Peetee 2017.08.11. 12:55:56

A fordítottjáról tudok beszámolni: néhány éve le lettem tiltva a csipős ételekről (bélgyulladás miatt, nem kelett kérni, magamtól is elhagytam, mert pokolian tudott fájni az emésztés során) amiket addig szerettem és ettem is. Legalább 3évig tényleg egyáltalán nem vettem magamhoz csipőst...de azért egy fél éve csak megpróbálkoztam vele: harmad-negyedannyi mennyiségtől is szétég a szám, mindent túlzóan elnyom a csípős, csapán azért, mert elszoktam tőle. Így most sokkal kevesebb is bőven elég a pikáns ízhatásért.

Nagy fasz vagy te Válasszunk 2017.08.12. 18:30:58

Na, a b1 blog még ehhez is ért. Szerintem a zorbán miatt van ez is.

neddie 2017.08.12. 18:43:10

Mazoista, mazoizmus. Gratulálok.

Broad 2017.08.12. 19:22:53

Cáfolnék egy tézist. Imádom a csípős kajákat -habanero paprika alap- de a sziklamászás és társaik nekem már túl izgalmasak.

ComLo 2017.08.12. 19:36:10

Van egy teljesen más aspektus, ami itt nem kerül elő: a kultúrális hagyomány, és a megszokás.

Indonéz menyaszonyom, elmondása szerint 4 éves kora óta eszik csípős kaját, épp ezért szereti, és bírja is.

Talán erre a dologra az apja hozzáállása adja a legjobb képet: ő azért utálja a nem csípős ételt, mert úgy érzi "nem eszik semmit". Az ő fejében, az étel, összekapcsolódott a csípős ízzel.

incognito ergo sum 2017.08.12. 19:38:20

Hát ööö, a csípőspaprikát imádom, de soha le nem ugrnék másfél méternél magasabbról

Drednaught 2017.08.12. 20:02:33

mazoista...
azt a balfasz mindenit!

Jack__Bauer 2017.08.12. 20:18:23

Maoista lesz az, elvtarsak, maoista!

Nbl 2017.08.12. 20:19:16

A kapszaicin a csípős ízt szeretők szervezetében endorfint szabadít fel, ezért szeretik :)
És igen, hozzá lehet szokni, nálunk is hagyomány a csípős, még a család hölgy tagjai is csípősebben esznek mint az átlag, pedig ők nem is szeretik a csípőset - mégis hozzászoktak valamennyire.
Én speciel (aki szeretem is), már ennyira erősen eszem, hogy átlag földi halandó meg sem tudná enni amit én - szerencsére soha semmiféle gyomor- vagy más problémám nem volt emiatt (állítólag az egészséges emésztőrendszernek kimondottan jót tesz).

xyyyxyxyyxyxyyx 2017.08.12. 20:33:34

Engem régen a falusi rokonaim mindig izélgettek, hogy milyen kényes vagyok, mert nem eszem erős paprikát (ők szinte mindenhez ették). Tavaly vittem nekik Carolina Reapert. Azóta valahogy nem hozzák szóba a csípős paprikát, ha náluk vagyok...

bandigyerek 2017.08.12. 20:52:12

a csípős íz iránt érzett vonzalom valami evolúciós defekt lehet. Nem jó érzet, de csak toljuk... olyan szó, hogy mazoista, meg nincs.

Jazo 2017.08.12. 21:15:01

@Broad: Nálam épp fordítva van. Nem szeretem a csípőset...vagy csak módjával, de jöhetnek az extrémebb sportok is.

Nálam ez egyszerűen úgy működik, hogy a szervezetem jelzi, hogy az étel csípős vagy keserű, vagy romlott ízű-szagú én meg egyszerűen hallgatok rá. Az ember csak úgy maradhatott életben az evolúció során az ősidőkben de később is, hogy hallgatott a testére, az agyára pl. az ételek kapcsán. Sokezer éve nem léteztek szakácskönyvek, meg közegészségügy és élelmiszerbiztonság, így az egyedüli segítség a saját tapasztalat és a test reakciója az ételnek kinéző dolgokra. Szerintem ma is érdemes hallgatni a testünkre, mert jobban tudja, hogy mi kell nekünk és mi nem. A tested mondja, hogy ne edd, ne idd meg...ha már bevetted a szádba, vagy le is nyelted, a tested reagál rá és ha nem tetszik neki, akkor próbál megszabadulni tőle különböző módon még emésztés előtt.

Nem egyformák az emberek, így van akinek a teste másfajta üzemanyaggal "dolgozik" jól, mint egy másik ember.

Powerslave 2017.08.12. 21:30:04

"Kicsit mazoistán hangzik..."
Az még egy dolog, hogy az sem stimmel, amit eme förmedvény előtt sikerült leírni, de hogy egy "mazoista" kikerüljön a zsindex címlapra, az elég bicskanyitogató; bár állítólag ezen már meg sem szabad lepődni...

Részemről ennyit elégnek is érzek, hogy leszűrjem, mennyire lehet hiteles a további tartalom, úgyhogy köszönöm, de nem pazarolnék rá több időt. Jack__Bauer kartársnak adok igazat.

Sadist 2017.08.13. 03:00:10

Ha a sziklamászást nem full kreténbe' nyomják, hanem ésszel, akkor kevésbé veszélyes, mint a foci.

ebella 2017.08.13. 05:47:50

Szóval, ha az ember hajlandó elrontani az ízérzékelését a rengeteg csípős kajával, akkor bírni fogja a csípőset, csak semmi másnak nem érzi intenzíven az ízét. Már megéri csípőset enni, mert mindegy mit eszel. A csirkefarhát is remek lesz, ha csípős, és a hízott libamáj is íztelen, ha nem adok hozzá mérget. Anyagilag nagyon jó. Hogy agyilag is, az még kérdés.

ebella 2017.08.13. 05:58:23

@Powerslave: Mondjuk aki mindenben zsidó ármánykodást lát (lásd még zsindex), ami nem az orbáni segglukból bújt elő, annak is elbaszta azt józan és emberi érzékelését valami erős drog, csak legfeljebb nem az ízlelőbimbóját. Esetleg gyárilag utálja a szabad gondolkodást, a műveltséget, az olvasást és a tanulást. Mert szólok, az nem egy zsidó ármány, bármit is mond politikai elbutítás okán, bárki szellemi képességekben retardáltakra szakosodott pártideológus.

Hajrá magyarok! Hajrá Magyarország!

.

Broad 2017.08.13. 07:21:28

@ebella: ebben hatalmas tévedésben vagy, mint sokan mások. Nem mindent eszek csípősen és ugyan úgy élvezem az édes, sós, savanyú stb ételeket. És az sem igaz, hogy ha valamit csípősen eszel, akkor az eredeti izét nem érzed és egyforma lesz mindennek az íze.

bunkó · http://bunko.blog.hu 2017.08.13. 08:27:18

csípős íz élvezete = endorfin élvezete
hegymászás, bungee jumping élvezete = adrenalin élvezete
városi fogalomban kerékpározás élvezete = hülye

ebella 2017.08.13. 08:52:08

@Broad: Mondjuk azt nem tudhatod, hogy ugyanúgy vagy kevésbé, mivel te te vagy, nem tudsz más ízlelőbimbóival ízlelni.

Én például nem érzem az ezerforintos, és a hatezer forintos bor közt a különbséget. Elhiszem, hogy objektíven is van, de nem érzem. Szinte bármelyiket választom, ez van. Biztos nem olyan érzékenyek a receptoraim a borra. Sőt, a legdrágább bor amit ittam harmincezer felett volt üvegje és az meg kifejezetten nem ízlett. Attól még elhiszem, hogy az van akinek annyit ér, de annyira nem érdekel, hogy azt bizonygassam, hogy ő rosszul gondolja.

Verőce Maros 2017.08.13. 10:49:49

Szelíd maoisták találkozása az Erős Pistát kóstoló Red Hot Chili Peppers rajongókkal.

VAN MASIK 2017.08.13. 11:30:02

"Mitől függ, hogy ki mennyire bírja a csípős ételeket?"

Senki sem birja, szimplan csak elmebetegek.

Bobby Newmark 2017.08.13. 12:53:44

Azért látom, ez a téma sokmindenkiből előhozza a kretént...

@bandigyerek: Mivel beindítja az endorfintermelést, de, jó érzet. Csak nem közvetlenül.

@Jazo: Ja, gondolom közben az nem zavar, hogy pont tartósításra használják évszázadok óta a csípőset, pont ezért elterjedt elsősorban a meleg éghajlatú helyeken.

@ebella: Semmit nem ront az ízérzékelésen, mert a csípős az nem íz. A cikk faszságot beszél, a receptor amihez a kapszaicin kapcsolódik és túlingerli, az nem ízlelőbimbó, hanem hőérzékelő receptor. Az égvilágon semmit nem csinál az ízekkel, csak ha nem bírod a csípőset, akkor azzal foglalkozol, hogy szenvedsz, és nem az ízekkel. De ez a te gyengeséged, nem a mi elrontott ízlelésünk.

@VAN MASIK: Szarul esik, hogy puhapöcs vagy, mi?

ebella 2017.08.13. 16:36:41

@Bobby Newmark: És, ha nem íz, nem is ronthat ízérzékelésen. Világos. A sósav sem íz, de gondolom, ha öblögetsz vele...

Hogy mi gyengeség és mi erősség, hát abban nyilván nem értünk egyet. Te azt hiszed, tudod. Legyen!

Broad 2017.08.13. 16:45:15

@ebella: tehát szerinted nem tudom eldönteni, hogy érzek-e sós, savanyú, édes stb. ízeket, mert erőset is eszek? Nincs több kérdésem. Az meg, hogy nem tudsz különbséget tenni a borok között, az nem az én ízlelésemre nézve kritika.

Étteremkritikus · http://legjobbetterem.blog.hu 2017.08.13. 17:47:26

Én szeretem a csípőset és bírom is, lazán lecsúsznak az eredeti fűszeres ázsiai kaják (nem a magyarországi kínai büfé Erős Pistája), de nem szoktam világrekorder chilit enni önmagában. Talán összefügg azzal, hogy az extrém sportok se érdekelnek :)

Bobby Newmark 2017.08.14. 07:01:19

@ebella: Figyelj, ez kurva egyszerű: TE nem eszel csípőset, és okoskodsz. Én eszek, és TUDOM, hogy nem ront. Innentől mit erőlködsz?

És igen, ez már csak ilyen, hogy ha nem csinál semmit a kapszaicin az ízlelőbimbókkal, akkor nem ronthat az ízérzékelésen. A világ már csak ilyen racionális, működnek az ok-okozati összefüggések. Kitaláltad magadnak ezt a faszságot, hogy legyen kifogásod. Nekem mindegy, hogy eszel-e csípőset vagy nem, de faszságot ne beszélj!
Vagy végülis beszélhetsz, de csak magadból csinálsz hülyét.

Verőce Maros 2017.08.15. 15:03:10

@Verőce Maros: Bocsánat, szelíd maoisták találkozása az Erős Pistát kalocsai koncertjük után a helyi asszonykórussal együtt kóstoló Red Hot Chili Peppers tagokkal és rajongókkal, nem véka alá rejtve a kapszaicin (és a zokninál sokkal egészségesebb kapca) okozta gyönyöröket.

bandigyerek 2017.08.15. 19:56:05

@Bobby Newmark: Ha rákapsz, előbb-utobb eljutsz arra a szintre, hogy szétmarja a szádat, semmilyen más ízt nem érzel, ver a víz tőle, csuklasz, és ez nem, nem jó érzet, de legalább kemény vagy, de a csipősen zabálás az értelmetlen magyar virtuskollekció része, úgyhogy ne is bántsuk... :)

bandigyerek 2017.08.15. 20:04:55

@Bobby Newmark: Mondj már egy példát a csípőssel tartósításra, egy sem jut eszembe, de tényleg.

bandigyerek 2017.08.15. 20:11:45

@Bobby Newmark:
Értem, tehát ha a vasárnapi húslevest telebaszod csípőssel, attól még simán kiérzed a koriandert, meg a petrezselymet... mesélj még...

Powerslave 2017.08.20. 00:49:51

@ebella: És ezt mind a "zsindex" szóból bírtad leszűrni? :D
Egy kicsit egyes, de majd legközelebb...

Bobby Newmark 2017.08.21. 09:42:43

@bandigyerek: Nem mar semmit, mert nem sav és nem lúg. Le van írva, faszom, fogjad fel: közvetlenül ingerli a hőérzékelő idegvégződést. Fáj, de azon túl nem igazán van hatása a szervezetre. Illetve a nyálkahártyákat vastagítja, úgyhogy pl gyomorfekély megelőzésére használható. (Kialakult fekélyen nem segít)

FASZSÁG, hogy nem érzek más ízt. Az, hogy te nem tudsz rá figyelni, mert éppen szenvedsz, az nem általános. Nem mindenkinek nulla a fájdalomküszöbe.

Továbbá picsára nem hungarikum a dolog, sőt, a mi paprikáink eléggé kis gyengék. Keleten meg Közép-Amerikában sokkal csípősebbek a csípős ételeik.

Bobby Newmark 2017.08.21. 09:43:43

@bandigyerek: Valóban, ezt úgy látszik benéztem. Van antibakteriális hatása a kapszaicinnek, de nem elég a tartósításhoz. Én kérek elnézést.

Bobby Newmark 2017.08.21. 09:45:19

@bandigyerek: Így van. Tudom, hogy ez puhapöcsöknek hihetetlen, de tény. Egyébként hozzáteszem, hogy az ilyen szelektíven termesztett, fantázianevekkel ellátott atompaprikáknak időnként egészen egyedi és fasza íze van. De te ezt soha nem fogod megtudni.