A B1 blog gasztro rovata



Szeptemberi szezonális ajánló

2017. szeptember 12. - kation

Nem csak a falevelek, hanem a szezonális zöldségek is színesek így szeptemberben. Még kedvező áron juthatunk néhány nyári zöldséghez és gyümölcshöz, és már itt vannak az ősziesebb alapanyagok is. Lássuk, mit főzhetünk ezekből!osz2.jpg

Milyen zöldségeket kaphatunk ilyenkor? Bab, borsó, édeskömény, karalábé, kukorica, mángold, paradicsom, póré, répa, retek, spenót, tökfélék, uborka és természetesen itt vannak még a szezonális saláták. 

Ebből a csapatból több receptet megírtunk már: volt retek, volt paradicsom levesként és főételként, valamint töltöttünk már karalábét, és volt spenót.

Ezért most a mángoldra kerül a fókusz. Eddig a szezonig én sem nagyon használtam, nem is nagyon ismertem. Pedig eléggé elterjedt hazánkban, s ráadásul egy éven kétszer lehet ültetni és szedni, tavasszal és ilyenkor ősszel is. Ha megvárjuk, hogy beérjen, akkor szép nagy levelei lesznek, amelyek íze olyan, mint a spenóté. Elkészíthetjük vajon, fokhagymával halak mellé, készíthetünk belőle főzeléket és még a paradicsomos ragus vagy tejszínes tésztaételekhez is jó. Gyakorlatilag ugyanazokhoz az ételekhez és ugyanúgy használhatjuk fel, mint a spenótot.

A képen egy dobd össze gyorsan kolbászos, mángoldos, tejszínes rigatoni van. Ennek a fűszerei a só, bors, némi citromlé és áttört fokhagyma.osz6.jpgA másik kevésbé elterjedt idényzöldség az édeskömény. Ez egy gumós növény, íze leginkább az ánizshoz hasonlít. A gumót és a szárat gyakran külön használjuk fel. Gumójából répából és hagymából készíthetünk sült zöldséges köretet. A feldarabolt zöldségekhez használjuk sót, borsot, mentalevelet, citromot és chilipaprikát, illetve olívaolajat, és egy kevés szójaszószt. A fűszereket keverjük össze egy tálban, forgassuk bele a zöldségdarabokat és sütőpapírral bélelt tepsiben pirulásig süssük.osz7.jpgVagy megsüthetjük a feldarabolt gumókat egy kis csirke alaplében, sóval, borssal, reszelt parmezánnal és olívaolajjal. Szárnyashúsokhoz nagyon jó köret.

Gyümölcsök terén is van miből válogatnunk kora ősszel: alma, körte, ringló, szilva és szőlő, valamint még a bogyós gyümölcsök is kaphatóak.osz4.jpgAz alma és a szilva most alkalmas arra, hogy befőzzünk belőle. Készíthetünk kompótot, lekvárt, dzsemet a hosszú és hideg télre vagy akár rövidebb ideig eltartható almakrémet is. 

Mindegyik gyümölcs jól kiegészíti a klasszikus vajas és rácsos pitéket, de a tejespitéket is. Ha gyorsabban vágyunk valami finomságra, akkor az egyszerű vajas piskótákat is feldobhatjuk a gyümölcsdarabokkal. Az egyik legegyszerűbb receptemhez szükség lesz az alábbi hozzávalókra:

  • 25 dkg vaj
  • 25 dkg liszt
  • 2 tojás
  • 10 evőkanál tej
  • 1/2 csomag sütőpor
  • 1 csomag vaníliás cukor
  • ízléstől függően 8-15 dkg porcukor
  • idénygyümölcs, darabokra vágva

osz5.jpg

A hozzávalókat a tojásfehérje és a gyümölcs kivételével alaposan összekeverjük, hogy homogén tésztát kapjunk. A tojásfehérjéket felverjük keményre, majd óvatosan a tésztához keverjük. Kivajazott-kilisztezett tepsibe töltjük a tésztát és a tetejére szórjuk a gyümölcsdarabokat. Ha azt szeretnénk, hogy a gyümölcs fent maradjon és ne szálljon le a tésztába, akkor még a beleszórás előtt kicsit lisztezzük meg a darabkákat, és így tegyük a tészta tetejére. Mehet a 180 fokos sütőbe kb. 20 percre. Még melegen szórjuk meg vaníliás porcukorral. 

Az őszi gyümölcsök talán a legkedveltebbek a gyümölcsös húsételek rajongói között. Vízben vagy borban párolt, sült vagy karamellizált alma és körte jó kísérője az egyszerű krumplipürének kacsa, pulyka vagy akár csirkehús mellett. A ringlóból és a szilvából inkább szószt készítsünk a roston sült húsok mellé. 

osz3.jpgS végül nem tilos az őszi zöldségek és gyümölcsök keverése sem. Könnyű vacsora egy szezonális saláta dióval, szőlővel, körtével, sajtokkal. Vagy almával, körtével és baconnel, valamint fetával is feldobhatunk egy egyszerű saláta alapot. Ha húsra is vágyunk, akkor egy csirkesalátában a répaháncsok mellé bátran kockázhatunk almadarabokat is. 

(Képek: Pinterest)

A bejegyzés trackback címe:

http://b1gasztro.blog.hu/api/trackback/id/tr9512811386

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben.

Nincsenek hozzászólások.