A B1 blog gasztro rovataCitromhéjőrület

2017. szeptember 27. - kation

A legtöbb süteményrecept, de egy hétköznapi limonádé is megkívánja, hogy felhasználjuk a citrom héját. És ez teljesen érthető, hiszen olyan aromát ad mindenhez, amit a citrom kifacsart levével nem tudunk helyettesíteni. Miért mondunk le mégis egyre többen a citromhéj használatáról? És vajon mit vittünk be a szervezetünkbe a nyár folyamán különböző éttermekben és kávézókban elfogyasztott méregdrága limonádékkal?citrom2.jpg

Zöldségeseknél kevésbé jellemző, de nagyobb üzletekben kötelezően kiírják, hogy a citrusfélék héját erős vegyszerekkel kezelik. Ennek pusztán az a célja, hogy megelőzze a romlást, hiszen a közelünkben nem terem citrom, sem lime vagy narancs, és mire az üzletek polcára kerülne, ki is lehetne dobni ezen vegyi anyagok nélkül.

Legtöbbször egyébként gombaölőket (ortofenilfenol), baktériumölőket (imazalil) és más, a szállítás közbeni érést elősegítő vegyszereket, valamint viaszt használnak fel. Én egyiket sem szívesen látnám a szervezetembe bevitt anyagok között. Márpedig én akárhány kávézóban megkérdeztem, hogy biocitromból és narancsból készítik-e a limonádét, amiben aztán még hagyják is állni a citrusgerezdeket, csak

elkerekedett tekinteteket kaptam válaszul.

A rossz hír az, hogy ez a vegyi kezelés a bevett eljárás, tehát ha semmilyen jelölést nem látunk a citrusféléken, akkor inkább ne használjuk fel a héjukat. Legalábbis ne ellenkezelés nélkül. A leghatékonyabb, ám korántsem 100%-os mosási módszer, ha langyos szóbabikarbónás vízbe áztatjuk a citrust pár percig, majd zöldségmosó kefével alaposan átdörzsöljük, s még egyszer folyóvíz alatt lemossuk. A szódabikarbóna segít feloldani az első viaszréteget, hogy aztán a dörzsöléssel a vegyszerek egy részét eltávolíthassuk. citrom_1_1.jpgNagyobb zöldségeseknél vagy szupermarketekben, illetve friss termékeket is áruló bioboltokban lehet kapni biocitromot. Ez a legjobb megoldás, hiszen ezt az élelmiszer biztonsági és minősítési előírások miatt nem kezelhetik vegyszerrel. Azonban ennek az árától lehet, hogy nekünk lesz szükségünk még egy szelet csokitortára.

A biocitrom darabja akár 300-500 Ft is lehet,

ráadásul a mérete kisebb, a héja első rátekintésre nem olyan egyenletes és vonzó, mint nembio társaié. Időnként lehet nagyobb kiszerelésben is kapni biocitromot vagy narancsot, valamivel barátibb áron. Azonban a vegyi kezelés elmaradása miatt kevésbé tartósak ezek a gyümölcsök, így érdemes többen összefogva vásárolni vagy rendelni.

Ha nem akarunk horrorösszegeket költeni a biocitrushéjra, de nem bízunk a közepes hatékonyságú mosásban sem, akkor marad az előre elkészített, szárított vagy kandírozott citrushéjak vásárlása. Ezekkel a kandírozás, azaz a cukorral való tartósítás miatt (is) érdemes óvatosan bánni.

(Képek: Pinterest)

A bejegyzés trackback címe:

http://b1gasztro.blog.hu/api/trackback/id/tr6312809072

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi nyilatkozatban.

balage28 2017.09.27. 16:20:44

A kandírozott gyümölcshéjjal ugyanez a baj: biztos, hogy nem bio citromból és bio cukorral csinálják, úgyhogy többet árt, mint használ.

Frady Endre · http://fradyendre.blogspot.hu/ 2017.09.27. 16:46:05

Kibe bereng epicitrom,
Annak bele se picit rom.
:)

Oknyomozó 2017.09.27. 20:46:24

Hiába szóltam bármilyen korú és nemű embernek (kétgyerekes anyukának is), vagy azt válaszolta, hogy mi csak kis mennyiséget eszünk vagy, hogy annyi mindent megeszünk ezen kívül is.
A saját kertben betartják a várakozási időt permetezés után, ez meg nem érdekli őket.
Az emberek hülyék.
A Lidl és Aldi elfogadható áron forgalmaz ehetőt.
Azt is elmondtam, hogy semmilyen módszerrel nem jön ki a vegyszer, nem érdemes próbálkozni.
Tehát ne terjeszd a héj mosását, mert ártasz vele!
Itt elolvashatod.
balintgazda.hu/kertesz/novenydoktor/veszelyes-e-a-citromfelek-hejanak-fogyasztasa.html

Gglle 2017.09.27. 22:29:14

Ezen en is gondolkodtam mar, h a limonadekban ott azik kifele a vegyszer... Nekem remiszto.
Januarban es februarban van a szezonja, akkor szoktam nagy mennyisegben rendelni sziciliai biocitromot. Feldolgozom es megy a fagyasztoba.

fbal02 2017.09.27. 22:31:20

Gasztroforradalom ide vagy oda, ez vmiért soha nem került annyira be a köztudatba pedig évek óta hallani néha innen-onnan, hogy mennyire veszélyesek ezek a vegyszerek. Erről a szakmabeliek is tehetnek, pl. amikor főznek vmelyik főzőműsorban és citromot használnak, akkor soha, de soha nem jegyzik meg, hogy figyeljünk erre meg arra oda. Sokkal többet kellene róla beszélni és olvasni és akkor talán majd évek múlva javulni fog a helyzet.

Medgar 2017.09.28. 08:52:39

Hiába mosod sajnos, a héj felszívja a vegyszereket.