A B1 blog gasztro rovata



Hogyan varázsoljunk őszillatot a lakásba?

Természetesen a konyhából!

2017. szeptember 30. - kation

A saját készítésű illatosítók nagy előnye, hogy pontosan tudjuk, mi van bennünk. Nem elhanyagolható azonban az sem, hogy legtöbbször olcsóbbak bolti társaiknál. Most, hogy itt az ősz, kezdenek rozsdásodni a levelek és egyre több időt vágyunk a lakásban tölteni, ideje a belső tereket is őszre hangolni. Mutatunk néhány egyszerűen és a kamrában megtalálható dolgokból elkészíthető illatosítót, ami kellemes őszi hangulatot varázsol az otthonunkba.illat1.jpg

1. Házi készítésű fahéjolaj

Szükségünk lesz egy kisméretű befőttes üvegre. Vegyünk annyi fahéjrudat, ami megtölti az üveget. Öntsük le annyi extra szűz olívaolajjal, ami teljesen ellepi a fahéjrudakat és zárjuk le az öveget. Nagyjából 2 hétig hagyjuk pihenni a keveréket, és utána kinyithatjuk az üveget, isteni fahéj illata lesz.

Készíthetünk előle akár dekorációs elemet is, ha az üvegcsébe hurkapálcikát állítunk, akkor egyrészt megtévesztésig hasonlít a Buttlers-otthon illatosítójához, másrészt tartósabb is lesz az illat. 

illat3.jpg2. Sütőtökös-almás potpourri

Egy kis lábasban tegyünk fel főni lassú tűzön 2 csészényi almalevet, 1/2 csészényi sütőtök pürét, 4 rúd fahéjat, 1 teáskanál vaníliakivonatot, 1 maréknyi szárított almát, 1 teáskanál őrölt szegfűszeget. Szükség esetén kevés vizet is adhatunk még hozzá. Hagyjuk, hogy az illat belengje a lakást. 

Aztán tegyük a keveréket hűtőbe, és kevés folyadék hozzáadásával másnap újra forraljuk fel. Nagyjából 1 hétig lehet ezt újra és újra használni, de nem árt, ha pár naponként dobunk bele még egy kis fahéjat vagy akár almacsutkát.

Aki nem olyan nagy rajongója a sütőtöknek, mint én, nyugodtan használjon csak almát. Ekkor érdemes 2-3 almát is negyedelni, és ezzel dolgozni a sütőtök püré helyett.

3. Gőzölgő őszillat

Szükségünk lesz 8-10 fahéjrúdra, 2 narancs héjára (nem lereszelve), 2 evőkanál szegfűszegre, 6-8 darab babérlevélre és egy közepes méretű lábasra. A hozzávalókat a lábasba tesszük és felöntjük kb. 2 liter vízzel. Lassú tűzön felforraljuk, majd kisebb üvegekbe töltjük és elhelyezzük a lakás különböző pontjain. 

Egy másik változatban 1 almára, 6-7 fahéjrúdra, egy marák szegfűszegre, néhány csepp vanília aromára és 1/2 liter vízre lesz szükségünk. Az alapanyagokat kis lábasban felforraljuk, majd üvegekbe töltjük, amiket nyitvahagyunk illatozni.illat2.jpg

4. Ha nem csak az illatot, hanem az ízt is élvezni szeretnénk, akkor két nagyon egyszerű módot javaslunk:

  • süssünk sütőtököt;
  • vagy süssünk almát, akár megtöltve is.

A bejegyzés trackback címe:

http://b1gasztro.blog.hu/api/trackback/id/tr3512908246

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben.

Nincsenek hozzászólások.