A B1 blog gasztro rovata



3 ínycsiklandó karácsonyi süti - maradék mikuláscsokiból

2017. december 14. - PilarT

chocolate-santa-claus-490825_960_720.jpg

Általában rengeteg ajándékcsoki halmozódik fel nálam, főleg decemberben, ami édesség szempontból kiemelten terhelt időszak. Ha imádnám a csokit, akkor sem tudnék elpusztítani ilyen mennyiséget, van azonban hasznos módja is a színes papíros mikulások, hóemberek és szaloncukrok felhasználásának. Ha ön sem tartozik a Gombóc Artúrok közé, akkor maradék csokijait sütemény formájában is újrahasznosíthatja karácsonykor. Íme 3 sütemény recept, amit imádni fognak vendégei.

Karácsonyi narancsos csokis muffin

A legfinomabb és legegyszerűbben elkészíthető karácsonyi édesség, számtalan kreatív díszítési lehetőséggel. A muffinunk küllemének csak a fantáziánk szab határt.

1-img_8298-001.jpg

Hozzávalók: 

  • 5 dkg mikuláscsoki
  • 12,5 dkg liszt
  • 12,5 dkg rétesliszt
  • 2 ek kakaópor
  • 15 dkg cukor
  • 5 dkg margarin

 

  • 2 tojás
  • 1 ek szódabikarbóna
  • 2 db narancs
  • 1,5 dl natúr joghurt
  • 3 ek étolaj

 

 

A narancs héját lereszeljük, az egyiket megpucoljuk, a másiknak kicsavarjuk a levét. A lisztet, a szódaport, a kakaóport, a cukort, az apró darabokra vágott narancsot és a darabokra tört csokit egy tálban összeforgatjuk. A kicsit felmelegített margarint összekeverjük a tojásokkal, joghurttal, és az egyik narancs levével. Összekeverjük a száraz és a nedves tésztát, és már mehetnek is a  kicsit összekeverjük és már tehetjük is karácsonyi muffin papírral kibélelt sütőformába. 180 fokra előmelegített sütőben 25 percig sütés elég nekik.

Püspökkenyér

Nem telhet el karácsony e különleges édesség nélkül. És miért vennénk meg boltban, ha otthon is összedobhatjuk?

unnamed.jpg

Hozzávalók: 

  • mikuláscsoki darabok
  • 12 dkg vaj
  • 25 dkg kristálycukor
  • 1 csomag vaníliás cukor
  • 20 dkg átszitált liszt
  • 3 tojás

 

  • 1/2 csomag sütőpor
  • 1 reszelt citrom héja
  • kb. 1 dl tej
  • kandírozott gyümölcsök
  • csokidarabok vagy csokireszelék
  • mazsola

A vajat a cukorral, a vaníliás cukorral és a reszelt citromhéjjal habosra keverjük. Beledolgozzuk a tojásokat, majd a sütőporral elkevert lisztet is. Hozzáadjuk a gyümölcsöket, a mazsolát és a csoki darabokat. Kivajazott, lisztezett őzgerincformába öntjük. Közepesen meleg sütőben tűpróbáig süssük. Amikor elkészült, kihűlés után öntsük le csokival (szintén tökéletes hozzá maradék mikulás csoki), vagy szórjuk meg porcukorral. 

Mikulásváró csokiskeksz

img_1662_1.JPG

Amerikában ilyen csokis keksszel várják a gyerekek a Mikulást, aki náluk a karácsonyi ajándékokat hozza. Paradox módon mi pont a Mikulástól kapott csokikat használjuk fel ahhoz, hogy ilyen sütit készítsünk.

Hozzávalók:

  • 10 dkg apróra vágott mikuláscsoki
  • 25 dkg margarint 
  • 1 kk só

 

  • 1 kk sütőpor
  • 30 dkg cukor 
  • 1 csomag vaníliás cukor
  • 30 dkg liszt 

 

  • Ha csokis piskótájú sütit szeretnénk, akkor csak 20 dkg lisztet tegyünk bele + 10 dkg kakaóport.
  • Ízlés szerint mehet bele: mandula, dió, mogyoró, kókuszreszelék, aszalt gyümölcs vagy ami jólesik.

A hozzávalókat kavarjuk össze egy tálban. A sütőt melegítsük elő 200 fokra. A tepsit vajazzuk és lisztezzük ki, különben leragad (a sütőpapírt nem ajánlom). A tésztából tegyünk kis halmokat a tepsibe, ne túl közel egymáshoz, különben egymásba folynak a kekszek. Nagyon figyeljünk, nehogy odaégjen, mert mindössze 8-10 perc alatt meg is sül. Várjuk meg, míg kihűl. Másnap még finomabb, egy bögre tejjel pedig isteni.

A bejegyzés trackback címe:

http://b1gasztro.blog.hu/api/trackback/id/tr7713479047

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.