A B1 blog gasztro rovata



Hogyan ne készítsünk rizstejet otthon

2017. december 21. - kation

Nagy kedvencem a rizstej, viszont a pénztárcám sokkal kevésbé lelkesedik ezért az italért. Ezért úgy döntöttem megpróbálok otthon készíteni, annyian írnak róla, hogy milyen egyszerűen és olcsón állítják elő. rizstej1.jpg

Komoly kutatások, azaz az internet átböngészése, után nekiláttam a saját kísérletemnek. Ehhez kezdetnek döntenem kellett, hogy a “rizstej-készítők” melyik iskolájához csatlakozom, majd pedig felelősségem teljes tudatában alapanyagot kellett választanom. Így már “csak” a végrehajtás maradt. Több-kevesebb sikerrel.

Mindezeket újra végiggondolva azt mondom, hogy ne csináljon otthon rizstejet:

  • aki csak a pénztárcáját szeretné kímélni,
  • aki nem harcos/kísérletező fajta,
  • akinek kevés edénye és/vagy kicsi konyhája van,
  • aki nehezen dönt,
  • vagy akinek simán hosszú napja/hete/éve volt.

Ha mégis nekifogunk, akkor jön az alapanyagkérdésBio vagy egyszerű A-jelű, barna vagy fehér, milyen típusú rizs legyen? Komoly hozzáértés híján a spájz kínálatából indultam ki: bio-, fehér-, Arborio rizst választottam.

Az elkészítéshez a választott iskola tanításai alapján a rizst nem főztem meg, helyette egy napig áztattam, majd az áztatólevet leöntöttem és friss szűrt vízzel helyettesítettem (kb. 10-15 dkg rizshez adtam 1-1,5 liter vizet). Az így létrejött rizses vizet kellett turmixolnom, amíg viszonylag egyenletes állagú pépet kaptam. Ebben a fázisban, a javasolt módon, kis mézzel (lehet cukorral is) és egy csipet sóval ízesítettem. Majd egy sűrű szövésű kendőn átpréseltem.

A valós elkészítés, ahogy nekem sikerült. Az alapanyagot vagy jól vagy rosszul, de saját szempontjaim szerint kiválasztottam. Itt jön be a kísérletezőkedv vagy harcos jellem szükségessége az ideális eredmény elérése, több próba futtatása képében. Ezt követően már csak technológiai problémákba ütköztem, amik az edények típusával, méretével, a konyha szabad felületeinek arányával és a türelmemmel voltak összefüggésben.rizstej2.jpgAz áztatásban ügyes voltam, az remekül ment. Azonban a szükséges edényt már itt rosszul választottam meg, majd a turmixolás során is elnéztem a léptéket, végül pedig a leszűrés során sem találtam el a szükséges kellékeket, így a folyamat során körülbelül a 2-3 szükséges helyett legalább 6 edényt koszoltam össze.

A vizes rizs mozgatásához szükséges kanalak kapcsán is meglehetősen szerencsétlen voltam, így ebben is tripláztam. Az egyik kanál kicsi volt, a másiknak a szára volt rövid, a harmadik jó lett (mondjuk). A turmixolás nagyon-nagyon nehezen és lassan ment, közben többször kilötyögtettem, ami miatt hamar minden tiszta rizses lett.

Egyáltalán nem éreztem, mikor megfelelő, így hagytam, hogy a türelmem diktáljon. Meguntam, abbahagytam. A szűrés/passzírozás lépéshez egy lábasba tett, szűrőbe fektetett tiszta (új) textil pelenkát használtam. Az instrukciók szerint sűrű szövésű anyagon kell átpréselni. Beleöntöttem a masszámat az előkészített szűrőbe, de nem történt semmi. Magától egyáltalán nem mozdult és kevergetés hatására is csekély eredményhez jutottam.

Ekkor agresszívabb eszközhöz folyamodtam, a szövet tetejét összefogva elkezdtem kifacsarni a “tejet”. Az eredmény egy kicsit kevesebb lett, mint terveztem. A végére pelusban maradt agyagos iszaphoz hasonló fehér maradék nagyját kézzel kapargattam a kukába, nem ment könnyen (szálak közé belekötött anyag eltávolításáról még nincsenek tapasztalataim, egyelőre beáztattam). A folyamat úgy háromnegyed órámba került és rengeteg takarításba. A projektet sikertelennek nyilvánítottam és úgy döntöttem soha többet.

Ebben egészen addig biztos voltam, amíg vacsorára el nem fogyott az egész mai napi “fejés”... (de még így is csak hezitálok). 

(Képek: Pinterest)

A bejegyzés trackback címe:

http://b1gasztro.blog.hu/api/trackback/id/tr8913345767

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben.

Nincsenek hozzászólások.