A B1 blog gasztro rovata



A tea, ami kávé: chai latte

2017. december 24. - kation

Hidegben jólesik egy második kávé. Vagy egy tea. De mi van akkor, ha ezt a kettőt mintegy összevonjuk? Lágy, mint egy tea és erős, mint egy kávé - ez az a kettősség és harmónia, amiért a chai lattét szeretjük. Most két receptet is mutatunk, egy koffeindúsat és egy selymesebbet.chai1.jpg

A kávé alternatívája, de szinte ugyanolyan erős az alábbi recept:

  • 1-1 csésze víz és tej (lehet alternatív tej is: szója, mandula, kókusz - ízlés dolga);
  • 2 filter fekete tea (például assam);
  • 2 kávéskanál méz;
  • őrölt fahéj, kardamon, szerecsendió, gyömbér és szegfűszeg,  és pár szem fekete bors: összesen kb. 1-1,5 teáskanálnyi legyen ez a keverék, dominánsan fahéj és kardamon, illetve egyenlő arányban a többi fűszer;
  • ha van kéznél, akkor ánizst is bátran tehetünk bele.

Felforraljuk a vizet, majd hozzáadjuk a fűszereket, a mézet. Hozzáadjuk a tejet, újra felforraljuk. Beletesszük a teákat és 5-8 percig áztatjuk a teafiltereket, majd kivesszük őket és készen is vagyunk. Természetesen használhatunk őrölt fűszerek helyett egész fűszereket is, vagy akár frissen is őrölhetünk. chai2.jpgKevésbé erős, de semmivel sem kevésbé finom a selymesebb változat:

  • 1-2 filter chai tea
  • 1/2 csésze víz
  • 1 kanál méz
  • pár csepp vaníliakivonat
  • 1/2 teáskanál fahéj
  • ízlés szerint gyömbér, szerecsendió és szegfűszeg.

Először főzzük fel a vizet, és tegyük bele a teafiltereket. 5 perc áztatás után távolítsuk el, majd adjuk hozzá a többi hozzávalót és forraljuk fel újra. Ha nem elég homogén a textúrája, akkor akár botmixerrel, akár tejhabosítóval egy pár másodpercig keverjük. chai3.jpg

Mindkét lattét díszíthetjük tejhabbal, tejszínhabbal és fűszerekkel: csillagánizzsal, őrölt vagy darabos fahéjjal és szegfűszeggel. 

(Képek: Pinterest)

A bejegyzés trackback címe:

http://b1gasztro.blog.hu/api/trackback/id/tr5713287425

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben.

to:rppapa 2017.12.25. 10:48:04

A második receptből kimaradt a tej, így nevezzük inkább chai aquának ;)

szbszig 2017.12.26. 01:10:09

Azt hittem, a selymesebb, koffeinmentes változat az lesz, hogy fekete tea helyett rooibosból készül.

mpl 2017.12.26. 07:51:13

Tea filterből...na, persze....