A B1 blog gasztro rovata



Jelzésértékű tészta, sok lekvár

2017. december 27. - kation

Ez a férjem mottója kb. minden sütemény esetén. A családi legendárium szerint már az apukája is ezzel kergette őrületbe az anyósát, azaz férj nagymamáját. Megpróbáltam hát életemben először linzert sütni - ugyanis én egyáltalán nem szeretem a lekvárt: csak neki főztem be 20 kg barackot, és sütöm belőle a sütiket. S mivel elég jól sikerült, itt a recept és persze, hogy a fenti elv alapján minek kell kisülnie belőle a végén. linzer1.jpg

Szükség lesz

  • 1/2 kg lisztre,
  • 15 dkg porcukorra,
  • csipet sóra
  • és kb. 30 dkg szobahőmérsékletű vajra.

Én 25 dkg-val kezdtem, aztán tettem még hozzá egy kicsit, hogy ne törjön a tészta nyújtás közben. Ha van otthon kezeletlen citromunk, akkor bátran reszeljük bele a héját. Ha nincs, akkor vagy veszünk előkészített citromhéjat vagy egy kevés citromlevet facsarunk bele. 

Alaposan összegyúrjuk a hozzávalókat, ez 2 kezes munka, legalább 10 percig érdemes dolgozni vele, hogy homogén és megfelelő állag tésztát kapjunk, azaz se túl kemény, se szétfolyós ne legyen. Ha 10 perc gyúrás után sem érjük el a kívánt hatást, akkor

  1. tegyünk hozzá lisztet, és nem lesz olyan puha, folyós,
  2. tegyünk hozzá kis olvasztott vajat és jobban össze fog állni.

Ezután én ittam egy kávét, 5-10 percre pihenni hagytam a tésztát. És utána jöhet a nyújtás. Ha 3 cm átmérőjű kör alakú szaggatóval dolgozunk, akkor leheletvékonyra nyújtva (ez kb. 4 mm-es tésztát jelent) 72 kört lehet kiszaggatni, ami 36 linzerre lesz elég.

Ezzel a jelzésértékűtészta-dologgal

egyébként akkor kezd macerássá válni a dolog, amikor a felső részt szaggatja az ember. Azt ugyanis vagy spéci linzer lukasztóval csinálja, de akkor is nagyon vékony kis perem marad, ami szakad. Vagy valami háztáji módon. Sok sütős eszközöm van, de ilyenem pont nem, ezért meg kellett találni a megfelelőt. Próbáltam egy még kisebb pogácsaszaggatóval a közepéből kivenni darabot, de teljes kudarc lett, mert a vékony tészta szakadt.

És még volt néhány ehhez hasonló próbálkozásom. Végül a nyerő az lett, hogy a szaggató körformában tartottam a felsőnek szánt tésztát, és egy fakanállal, fokozatosan kifelé dolgozva lukasztottam ki a közepét. Így a felső tészta ugyan kicsit vastagabb lett, mint az alsó, de még teljesen vállalható így is, hiszen eleve harmat vékony. És amikor rájöttem erre a technikára, akkor a többi felsőnek szánt tésztát még vékonyabbra nyújtottam ki.

A kiszaggatott körök mehetnek sütőpapírral bélelt tepsibe, és 170 fokon nagyjából 10 perc alatt meg is sülnek. Érdemes az elején folyamatosan figyelni, nehogy megégjen. Kicsit száraz, ropogós lesz a sütőből kivéve. De a linzer pont az a sütemény, aminek jót tesz, ha áll, ettől fog puhulni és persze

a rengeteg lekvártól. 

Gyengébb idegzetűeknek újabb kávét javaslok, amíg kicsit hűl a tészta. Készítsünk elő egy nagyobb adag baracklekvárt (legjobb a házi-), és kenjük meg az alsó felét egy kávéskanálnyi lekvárral. Majd jöhet rá a felső, lukas fele. És a kis mélyedésbe én még teszek fél kávéskanálnyi lekvárt, hogy csordultig legyen.

A kész linzereket egy tálcára szorosan egymás mellé teszem, és kislukú szűrőn meghintem porcukorral.linzer2.jpg

Első próbálkozásra kb. másfél óra volt a linzerprojekt. Másodszorra, a tökéletesített felső szaggatási technikával egy óra alatt készen lettem. Nagyon nem volt ideje megpuhulni, mert hamar elfogyott. A másodikból celofánba csomagolva még ajándék is lett, annyira jól sikerültnek éreztem. És ott már a virágformát is bevetettem.

Egyébként, ha az ember lánya belejön, akkor a határ a csillagos ég - és a haladó linzerkészítőknek is mondjon valamit ez a poszt,

jöjjön néhány extra!

Egyrészt a formák tekintetében a klasszikusoktól egészen izgalmas mintákig elmehetünk, számtalan webshopból tudunk válogatni. Szív, emojik, de akár betűk is lehetnek az alapok. 

Másrészt az ízek tekintetében is:

  • variálhatjuk milyen lekvár kerüljön bele (eper, cseresznye, narancs, málna);
  • a porcukor szórás mellett a felét vagy harmadát csokimázzal is boríthatjuk (ráöntve, de talán praktikusabb belemártva, akár még összeillesztés előtt a felső felét mártani);
  • megbolondíthatjuk a tésztát cukrozatlan kakaóporral, így nem csak látványosabb, de az íze is átalakul. Ehhez tökéletes választás tölteléknek a narancsdzsem;
  • ha nem mennénk ennyire messzire, akkor az alap vajas tésztába kerülhet mandula vagy akár darált mák;
  • és ne feledkezzünk meg az egészséges változatokról sem: készülhet a linzer zablisztből vagy más alternatív lisztből, alternatív cukor és zsiradék felhasználásával. 

(Képek: Pinterest)

A bejegyzés trackback címe:

http://b1gasztro.blog.hu/api/trackback/id/tr7713426529

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.