A B1 blog gasztro rovata



Gubák rajongóknak

2018. január 12. - kation

Gyakran találkozom az interneten gubareceptekkel, próbálgatom a szimpatikusakat, de azért legtöbbször a nekem bevált recept kisebb-nagyobb módosításával kísérletezek. Most pedig a két legeredményesebb próbálkozásomat mutatom meg a bevált alapreceptem mellett. Tartalmasabb levesek mellé második fogásnak, vagy vacsorára is gyakran készítem.guba.jpg

Guba alaprecept:

Alapként minden esetben ugyanazt használom. Kiindulásnak veszek 5 közepes méretű, szikkadt kiflit, felkarikázom. Bármilyen kiflit lehet használni, én a tejes vagy nosztalgiakifliket szeretem leginkább, azokból ízesebb guba készül. A mákos és diós guba esetében 15 dkg darált mák vagy dió, 10 dkg cukor, fél liter tej és 2 tojás tartozik ennyi péksüteményhez. Ízesítésképpen a mákos gubára 1 narancs héját szoktam reszelni vagy meggyet szórok bele. A mákoshoz vaníliaaromát, a diós gubához inkább rum aromát használok a tejbe keverve.

A gubát a következőképpen készítem el:

A felkarikázott kiflit kivajazott tepsibe teszem és megszórom a mákkal vagy a dióval. A tejet a cukorral és a vanília kivonattal (vagy a diós esetében rum aromával) összeforralom, ha kicsit kihűlt, a tojást hozzákeverem. Ezzel öntöm le a kivajazott tepsibe vágott kifliket és összekeverem, hogy a kiflik jól megszívják magukat. Elegyengetem a tepsiben őket és vajdarabokat szórok a tetejére. Körülbelül 180°-on (alsó-felső sütéssel) fél óra alatt készre sütöm.

Az előbbi hagyományos elkészítési módokon túl újabban gyakran készítek kókuszos gubát, ahol a felhasznált arányok megegyeznek az előbb leírtakkal, tehát 5 kiflihez 15 dkg kókuszt, 10 dkg cukrot, fél liter tejet, 2 tojást és vaníliát használok fel. A kókuszos guba kifejezett előnye, hogy bár ugyanolyan egyszerűen készíthető el, mint a hagyományos változatok, ízvilága mégis különleges.

A másik, a téli időszak ihlette gubám az almás-fahéjas változat. A péksütemények a gyümölcs által szaftosabbak maradnak, ugyanakkor az előzőekhez hasonlóan laktató fogást kapok. Ugyancsak 5 kiflit használok, mellé 2 meghámozott almát lereszelek, 10 dkg cukrot, 3 deciliter tejet (az alma levét nem szoktam kinyomkodni, így ennyivel kevesebb tejet használok), 2 tojást és ízlés szerint fahéjjat adok hozzá. A fent leírtaknak megfelelően készítem el.

Édesszájúak a fenti változatok mindegyikét vaníliasodóval leöntve is ehetik, azonban én többnyire magukban is kellően ízletesnek találom és így is szoktam fogyasztani őket.

(Kép: Pinterest)

A bejegyzés trackback címe:

http://b1gasztro.blog.hu/api/trackback/id/tr2313531753

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

akov · http://borrajongo.blog.hu 2018.01.13. 19:19:43

Nem tűnik túl jónak a recept. Én mákos guba specialista vagyok. :)

Eleve gyenge probálkozás a kifli. És nem csak azért mert nincs jó minőségű kifli. Elvileg a gubához saját tésztát kéne sütni. De ezzel ki játszik? Én a lehető legjobb minőségű fonott kalácsot használom. Pl. azt, ami a Culinarisban kapható. Amikor a fonott kalácsot kipróbáltam, akkor azonnal felejtős lett a kiflis verzió. Sokkal gyengébb.

Miért használsz aromát? Csak rontod vele amire teszed. Vanília aroma? Hol élsz?

A másik, ami nem túl jó a máknak, az a nyílt sütés. Teljesen megváltozik az íze, én pl. nagyon nem kedvelem.

fossilhunter 2018.01.14. 12:13:34

Csak ez a recept nem gasztrobuziknak készült, akik a culinarisban tizezreket kepesek otthagyni. Persze lehetne a két álláspont között is jó megoldást találni, pl kalács és vanília (amit pl ebayen sokkal jobb áron lehet beszerezni azonos vagy jobb minőségben) használatával.
Viszont az tényleg nevetséges, hogy culinarissal dobálózol, biztos kurvajó az ízlésed és sokat viszel haza, úgy irigyellek. Ezt akartad hallani? Nem? Akkkor legyél szerényebb ember.