A B1 blog gasztro rovata



A tökéletes epres sült túrótorta

2018. május 05. - kation

Évek óta keresem az igazit. Ha nem próbáltam ki már legalább 20-féle receptet, akkor egyet sem. De most megalkottam az eddigi legjobb epres sült túrótorta receptjét. Vigyázat, addiktív! Tökéletes arányok: kekszes alap, sült túrókrém és karamellizált eper egy kis szósszal, mint a New York sajttortánál.eper_1.jpg

A tésztához szükség lesz 15 dkg kekszre apróra törve vagy ledarálva (én például vegyesen használtam zabkekszet és háztartási kekszet), valamint 7 dkg olvasztott vajra. A két alapanyagot összekeverjük, és egy sütőpapírral bélelt tortaforma aljára egyengetjük, kanálháttal alaposan lenyomkodjuk.

A túrókrémhez kell

  • 45 dkg túró (fontos, hogy ne a házi boltokban kapható nagyon krémes legyen, de ne is a nagyon rögös félzsíros fajta - közepesen rögös túrót válasszunk, nekem például a gazda vált be),
  • 1 kis doboz tejföl (kb. 2 dl),
  • 3 tojás,
  • 3 dkg porcukor,
  • 1 vaníliás cukor,
  • késhegynyi vanília,
  • 1/2 citrom leve (és ha találunk biocitromot, akkor jöhet a héja is lereszelve),
  • 5 dkg vaj
  • 5 dkg étkezési keményítő. 

A cukrokat, a vaníliát és a tojássárgáját a félig megolvasztott vajjal kikeverjük, majd hozzáadjuk a túrót, a citromlevet és héjat, és alaposan elkeverjük, hogy minél homogénebb legyen a krém. Jöhet bele a tejföl és a keményítő, alapos keverés. A tojásfehérjét habbá verjük és óvatosan a túrókrémhez forgatjuk. 

A krémet ráöntjük a kekszes alapra és 180 fokos sütőbe tesszük 30 percre. eper.jpg

Addig is elkészítjük az epret: legalább 60-70 dkg-nyi eperre van szükség. Megmossuk, mérettől függően 2-4 darabba vágjuk az epreket, és egy kis lábasban lassú tűzön pár percig főzzük. Éppen annyira, hogy levet engedjen, de a nagyobb darabok még megmaradjanak. 

30 perc után kivesszük az alapot a sütőből, és rákanalazzuk a nagyobb darab epreket, kevés szósszal, hogy teljesen befedje a formát. Mehet is vissza a sütőbe még kb. 15-20 percre. A szószt félretesszük, majd tálaláskor lehet vele feldobni a süteményt. 

(Képek: Pinterest) 

A bejegyzés trackback címe:

https://b1gasztro.blog.hu/api/trackback/id/tr9713852140

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Dr. Trejo 2018.05.06. 22:39:03

Az első kép kész hányinger. Kinek lenne ennek láttán kedve megsütni a tortát?

Dorinda41 2018.05.07. 06:30:57

Megfőzni és utána még sütni is az epret? Ki eszik ilyen löttyedt szörnyűséget a friss eper szezonban?
Másrészt a két kép még csak nem is ugyanazon tortáról készült. Az első full gusztustalan, a másodikon viszont nyers az eper és le van öntve valami szósszal.

saláta boglárka (törölt) 2018.05.07. 20:23:58

Milyen a hazi bolt?

David Bowman 2018.05.10. 22:54:01

Megcsináltuk, nem túl jó.