A B1 blog gasztro rovata



Hogyan tüntessük el könnyedén a tepsikből az odaégett szaftot?

2017. október 13. - kation

Az embernek az az érzése támadhat, hogy akármennyit súroljuk is a tepsiket és sütőformákat, szinte mindig marad valamennyi barna folt, odaégett szósz vagy rásült olaj, amit már csak akkor tudnánk eltávolítani, ha a zománcot is ledörzsöljük. Egy kémiai kísérletnek is beillő módszert mutatunk most, amivel a foltok eltűnnek, de a zománc megmarad.sz3.jpg

Tovább

Adventi kalendárium felnőtteknek

Az ALDI idén Nagy-Britanniában biztosan, de reméljük hamarosan hazánkban is, igazán nagy dobásra készül az adventi várakozás jegyében. A gyerekeknek szóló 24 ablakos csokikalendárium mintájára piacra dobják a felnőtt kalendáriumot, amiben 24 miniüvegben különböző borok vannak.aldi1.jpeg

Tovább

Apróság, de számít: milyen tésztaformát használjunk a különböző ételekhez?

Gyakran olvasható a receptekben, a B1gasztrón is, hogy melyik ételhez milyen tésztaformát válasszunk. Van, aki mindig a spagettit választja, vagy más kedvenc mellett teszi le a voksát. Nagyobb baj ugyan nem lesz belőle, de ha a különböző szószokhoz a megfelelő tésztát választjuk, valahogy az egész étel harmonikusabb lesz, látványra és ízre is. Lássuk az ökölszabályokat, mi-mivel illik össze!pasta1.jpg

Tovább

Hogyan varázsoljunk őszillatot a lakásba?

Természetesen a konyhából!

A saját készítésű illatosítók nagy előnye, hogy pontosan tudjuk, mi van bennünk. Nem elhanyagolható azonban az sem, hogy legtöbbször olcsóbbak bolti társaiknál. Most, hogy itt az ősz, kezdenek rozsdásodni a levelek és egyre több időt vágyunk a lakásban tölteni, ideje a belső tereket is őszre hangolni. Mutatunk néhány egyszerűen és a kamrában megtalálható dolgokból elkészíthető illatosítót, ami kellemes őszi hangulatot varázsol az otthonunkba.illat1.jpg

Tovább

Citromhéjőrület

A legtöbb süteményrecept, de egy hétköznapi limonádé is megkívánja, hogy felhasználjuk a citrom héját. És ez teljesen érthető, hiszen olyan aromát ad mindenhez, amit a citrom kifacsart levével nem tudunk helyettesíteni. Miért mondunk le mégis egyre többen a citromhéj használatáról? És vajon mit vittünk be a szervezetünkbe a nyár folyamán különböző éttermekben és kávézókban elfogyasztott méregdrága limonádékkal?citrom2.jpg

Tovább

Falatkák késő estére

Beindult az iskola, más ritmusban működik a családi élet. Gyakran előfordul, hogy még késő este-éjjel is ébren maradunk, akár a házimunka, akár a munkahelyi feladatok befejezése miatt. Ilyenkor, órákkal a vacsora után jól esne még harapni valamit. Összegyűjtöttünk néhány olyan éjjeli nassolnivalót, amelyek miatt nem kell akkora bűntudatot éreznünk, mintha a hűtőben lévő Nutellából kanalaznánk a nehéz pillanatokban. Mert a vércukorszintet, ha ébren vagyunk, bizony éjjel is fenn kell tartani - csak nem mindegy, hogy mivel.nasi3.jpg

Tovább

5+1 szépségtipp egyenesen a konyhából

Most kivételesen nem arra gondoltunk, hogy mely ételekkel esszük magunkat szépre, azaz mit együnk például, hogy fényes legyen a hajunk, hanem arra, hogy a kamrában található alapanyagokból milyen otthoni kisebb-nagyobb kozmetikai és spakezelésekkel lephetjük meg magunkat. Lássuk mire használható az az 5+1 alapanyag, ami mindenkinél lapul!szep8.jpg

Tovább

Sütiajánló kávé mellé

Egy finom kávénál talán csak egyetlen jobb dolog létezik, és ez nem más, mintha sütemény is jár mellé. Amikor borúsabbra fordul az idő megengedhetünk magunknak ennyi kényeztetést. Mutatunk néhány ötletet a klasszikusok, az egészségesek és a rendhagyóak közül is.  kave1_2.jpg

Tovább

Egész évben ciripel a Balatonon a Kistücsök

Ha Balatonszemes felé járunk, nem érdemes kihagyni a Kistücsök éttermet. Ha nem is pont arra vagyunk, 20-25 km kerülőt simán megér. Mielőtt azonban arra kanyarodnánk, érdemes asztalt foglalni, klasszikus balatoni szezonon kívül is. Mi többször ettünk már itt, és eddig nem csalódtunk. Sőt, a színvonalhoz képest a számla sem lett egyszer sem sokkoló. kt0.jpg

Tovább

Nyárbúcsúztató zöldséges tészta

Még rengeteg zöldség van a piacon, szinte minden napra kerül valami az asztalra. Nálam valahogy mindig úgy alakul, hogy maradnak meg paprikavégek, fél paradicsomok, 1-2 répa, fél cukkini és még sorolhatnám. Azon gondolkodtam mit is főzhetnék belőlük, mert az ízek elsőre nem passzolnak éppen össze.nyar2.jpg

Tovább

Cukkinis tócsni

Hagyományos, krumpliból készült változatát legalább 40-féle néven ismerik hazánkban. Ahonnan én származom, ott például lepcsánknak hívják. De hallottam már cicedlinek is, bodagnak is, recsegének és rösztinek is - a teljesség igénye nélkül. Mifelénk a lepcsánk inkább téli étel, de ez a cukkinis változat igazi nyári ropogtatnivaló.tocsni1.JPG

Tovább

Mit főzzön a kezdő konyhatündér?

Van az úgy, hogy szívesen együtt ebédelnénk vagy vacsoráznánk baráttal, barátnővel, szülőkkel vagy ismerősökkel, de nincs kedvünk étterembe menni. És nincs kedvünk órákat a főzéssel tölteni készülődés címszó alatt, hogy amikor odaérnek, megeszik és megdicsérik a főztünket, mi csak hanyagul legyintsünk, "á, semmiség volt" (az a fél nap, amíg ezzel bajlódtam).

Összegyűjtöttünk néhány egyszerűen elkészíthető, mégis vendégeket csábító ételt.

egyszeru3_1.jpg

Tovább

Mitől függ, hogy ki mennyire bírja a csípős ételeket?

Csípős mehet? - hangzik a klasszikus kérdés a gyrososnál. De vajon mitől függ, hogy ki mennyire bírja a csípős ételeket? Alapvetően több tényező határozza meg, hogy ki az, aki úgy eszi a pepperonit, mintha kekszet majszolna és ki az, aki már a szagától is rosszul van.csipos1.jpg

Tovább