B1 gasztro

2017.már.20.
Írta: kation Szólj hozzá!

Szezonja van: medvehagyma

Végre: lehet kapni medvehagymát a zöldségesnél. Vagányabbak persze maguknak is szedhetik kirándulás közben. Akárhogy is jutunk hozzá, a levestől a pogácsáig sok mindent készíthetünk ebből a karakteres és semmivel sem összetéveszthető ízű növényből.medveh1.jpg

Tovább

Amibe eddig bele sem gondolt: így termesztik azokat az ételeket, amiket mindennap eszünk

datoyla

Az élelmiszerek általában nem a fáról, hanem a bevásárlóközpontokból, vagy a zöldségestől kerülnek a konyhánkba. Éppen ezért legtöbbünknek fogalma sincs arról, hogy tulajdonképpen hogyan termesztik azokat az alapvető élelmiszereket, amik minden átlagos háztartásban előfordulnak. Hogy terem a földimogyoró, milyen növényen nő a szezámmag, és mi fán terem a kesudió? Íme a meglepő válaszok képekben.

Tovább

Közérthetően az evészavarokról

Lassan a csapból is a különféle étkezési zavarokról szóló cikkek folynak. Számtalan lehetőség van az öndiagnosztizálásra, amirtől óva intek mindenkit. Amiért mégis szólunk erről a témáról, hogy legyen egy áttekintő kép arról, milyen tünetek vagy jellemzők láttán érdemes gyanakodnunk akár a saját esetünkben, akár ismerőseink körében, hogy ideje lenne felkeresni egy szakembert.

A pszichés alapú táplálkozási zavarok gyakran összefüggenek testkép zavarokkal is - a legnagyobb előfordulási valószínűségű betegségeket nézzük meg. Mindegyik ilyen zavarra igaz, hogy ártalmas az egészségre, ezért érdemes észrevennünk a jeleket. 

Tovább

Ali díjnyertes söre Budapesten

"A mi sörünk, a Midnight Express a Dry Stout kategóriában ért el harmadik helyezést – pedig tavaly 44 országból több mint kétezer sört neveztek. A sör tehát bizonyára megfelel a legigényesebb nemzetközi elvárásoknak is. (Közben én is megkóstoltam: megfelel.)"

Van nekem egy régi megátalkodott cimborám, nem láttam mondjuk húsz éve, de még csak nem is hallottam felőle. Úgy hívják, Ali Rawech Szami, aki a ritka hangzású neve ellenére nem migráns, vagy csak annyira az, mint mi mindnyájan. Félig jemeni, félig magyar, de ennek semmi jelentősége.


ali.jpg

Ali barátunk elégedetten szemléli sörét

Tovább

Batáta gyorstalpaló

Ma már számtalan burgonyafélét kaphatunk a sarki zöldségesnél is: főzni, sütni vagy salátának valót. És szépen lassan beszivárognak a piacra a különlegességek is, mint a csicsóka vagy a batáta, ismertebb nevén édesburgonya. A kísérletező kedv, a kíváncsiság és a pénztárca szorítása vetekszenek egymással: kipróbáljuk-e? De egy esélyt érdemel az édesburgonya is. Én kifejezetten szeretem, a férjem szerint nem annyira jó, mint amennyibe kerül (700-1000 Ft/kg). 

edesburi5.jpg

Mit érdemes róla tudni?

  • tulajdonképpen kiváltható vele a hagyományos burgonya (csak meg kell szokni az ízét),
  • vitaminokban gazdag: van benne C-, B2, B6 és E-vitamin,
  • van még benne kálium, réz, mangán és vas is,
  • alacsony a zsírtartalma, miközben a szénhidráttartalma magas.

Mit lehet belőle sütni-főzni?

Nem vicc, bármit amit a klasszikus burgonyából is, és teret ad a kreativitásnak is a különleges íze miatt. Íme 5+1 lehetőség, amibe beleszerethetünk.

1. Lehet köret. A legjobb, ha héjastul betesszük a sütőbe és jól átsütjük. Ez mérettől függően 1 óra,+/- 10 perc. Ilyenkor a héja megkeményedik, és könnyen le lehet hámozni. Pürésítjük, teszünk hozzá vajat, őrölünk rá egy kis sót és borsot és kínálhatjuk a kacsamelltől a rántott húsig minden mellé. Krumplipüré deluxe.

Szintén köret készíthető belőle vagy akár gyerekeknek délutáni nasi, ha meghámozzuk és felkockázzuk, majd olívaolajjal kikent tepsibe szórjuk a batátát, és teszünk rá ízlés szerint zöldfűszert, például bazsalikomot vagy kakukkfüvet. 160 fokon lassan készre sütjük. Mindez feldobható téli szezonban úgy is, hogy céklát vagy sütőtököt kockázunk még a tepsibe, esetleg lilahagymát cikkezünk mellé és együtt sütjük meg a zöldségeket.

edesburi2.jpg

2. Chips. A zöldségchipsek, különösen ha otthon készülnek, egészséges alternatívát jelenthetnek a mindennapokban a trash food utáni sóvárgásbán. Az édesburgonya chipset sütőben érdemes készíteni, a következő módon: hámozzuk meg a burgonyát és vágjuk fel tetszőlegesen. Lehet olyan, mint a klasszikus chips, hajszálvékony karikákban. Lehet olyan, mint a sült krumpli, kis hasábokban. Lehet olyan, mint a spagetti, hosszú vékony csíkokban. Vághatjuk hasábokra, mint a steak burgonyához. És még sorolhatnánk. Ha ez megvan, mehet az olívaolajjal kikent vagy sütőpapírral bélelt tepsibe egy rétegben az édesburgonya. Érdemes egy ecsettel még a tetejét is átkenni olívaolajjal. Esetleg kicsi só mehet rá és be a sütőbe. Ha fűszereznénk is a rozmaring nagyon jó barátja lehet. Félidőben egyszer rázzuk meg és pirítsuk, ameddig ízlésünk diktálja. 

Ehetjük magában vagy egyszerű joghurtos mártogatóst is kínálhatunk hozzá.

3. Leves. Sok zöldségkrémlevesbe szoktunk tenni egy szem burgonyát, amit nyugodtan fel lehet cserélni édesburgonyával. Én legutóbb a brokkoli krémlevesbe tettem itthon árválkodó batátát.

Ha az édesburgonyára alapoznánk a levest, mert ilyet is lehet, akkor érdemes a sűrítésnél kókusztejet használni tej vagy tejszín helyett, mert szépen kiemeli az ízét (és nem, a kókusztejtől nem lesz kókuszízű a leves, viszont nagyon selymes lesz). Ezen felül a szokásos krémleves elkészítés igaz itt is: párolunk vajon kevés hagymát, majd jöhet a felkockázott édesburgonya. Megfőzzük, pépesítjük és jöhet a sűrítés. Tetejére piríthatunk sonkát, bacont vagy akár céklaszeleteket is.

4. Főétel. Ha az édesburgonyát akarjuk a központba, akkor leginkább a töltés jöhet szóba. Például kellemesen kombinálható a sós ízekkel: megtölthetjük az édesburgonyát miután középen kettévágtuk és kivájtuk a közepét, fetából, aszalt paradicsomból, spenótból és olívabogyóból készült, oregánóval fűszerezett keverékkel. 

edesburi1.jpg

Kerülhet bele hús is. Izgalmas változat, ha kettévágjuk hosszában a batátát, betesszük a sütőbe 25 percre, majd kivesszük és a belsejét kivájjuk, hogy csak egy 1-1,5 cm vastag réteg maradjon a héjában. Ebbe tölthetünk bármilyen szárnyashúsból készült ragut, és visszatesszük a sütőbe, összesütjük, pirítjuk. 

5. Desszert. A batáta, mint a sütőtök is, kellemesen édeskés íze miatt jó alapanyag a pitéhez. Vagy akár brownie-hoz. Utóbbihoz elő kell sütni az édesburgonyát és összetörve belekeverjük a sütemény előkészített tésztájába, ami a szokásos. 

edesburi3.jpg

+1 Nem csak a krumplit, hanem a kenyeret is lehet vele helyettesíteni. Mivel pirítósnak is kiváló alapanyag. Hosszában toast szélességű szeletekre vágjuk és héjával mehet a pirítós sütőbe, kétszer-háromszor is érdemes közepes fokozaton szakaszosan pirítani. Feltétnek kerülhet rá édes vagy sós is: banán vagy tojásrántotta vagy vegyes saláta... 

Én mindenképpen a batáta mellett voksolok. Az amerikai nézők kedvéért: igen, azért mert ennyire sokoldalú.

(Képek Pinterest)

Túrófánk: nincs órákig dagasztás és kelesztés

A túrófánk talán azért is nagyon szerethető, mert a klasszikus fánkhoz képest tizedannyi idő alatt el lehet készíteni. Az íze és az állaga azonban nem okoz csalódást: átmenet a fánk és a túrógombóc között. Különösen finom és könnyű, ha még azon melegében megesszük - én például nem szeretem a Lipótiban kapható, kőkemény és hideg túrófánkot.

turofank1.jpg

Tovább

Lejönni a kávéról 5 lépésben

Én kávéfüggő voltam. Napi 6-7 is lecsúszott, észrevétlenül. Persze alacsony a vérnyomásom, és a koffeinhez is hozzászoktam, így simán szundítottam délután, kávé után is. Mégis eljött az a pont, amikor úgy éreztem változtatni kell. Vannak, akik nem maguktól döntenek így, hanem az orvos javasolhatja szív- és érrendszeri megbetegedések esetén, vagy ha valaki gyereket tervez, akkor sem árt visszafogni a kávéfogyasztást. Még néhány riasztó tény: a koffein növeli a stresszhormon szintjét a szervezetünkben és a kávé savassága rosszat tehet az emésztésünknek is.

kave2.jpg

Tovább

Hogyan együnk helyesen?

zab_1.jpg

Nem fogjuk megmondani, pontosan mit egyen. Nem is azért mondjuk, hogy gyors és látványos fogyást érjen el. Csupán arra szeretnénk felhívni a figyelmét, hogy van az a bizonyos szállóige, miszerint „Reggelizz, mint egy király, ebédelj, mint egy polgár és vacsorázz, mint egy koldus” – ami azért módosításokra szorul.

Tovább

Ha február, akkor fánk

Az elmúlt években elterjedt nálunk is az amerikai fánk, amit minden jóérzésű rendőr majszolgat a hollywoodi filmekben. Ezeknek a fánkoknak a különleges ismertetőjele, hogy messziről süt róluk, mekkora kalóriabombák, minimum egy cukormáz rajtuk, esetleg még csokiszórás és/vagy valamilyen töltelék. Szinte nem is ugyanaz a fánk, ami korábban Magyarországon ismert volt. Amit együtt sütöttem nagymamámmal, nagy tételben, hogy az unokatesóimnak is jusson.

farsangi-fank.jpg

Tovább

Léleksimogató ételek a hosszú, hideg télre

Véletlen-e, hogy ha rossz a kedvünk, szinte reflexből egy falat csokoládéért nyúlunk? Nem. A csoki bizonyítottan javítja a hangulatot és boldogabbá teszi fogyasztóját, mivel antioxidánsokban gazdag és segíti a szerotonin termelődését, ami boldogabbá tesz minket és csökkenti a stressz szintjét. Viszont a sok csoki hatására, egy idő után szomorúvá tehet minket a tükörből visszanéző kép, ezért javaslunk még 10-féle ételt, ami szintén segít elűzni a tél, a hideg és a rövid nappalok okozta lehangoltságot.

csoki.jpg

Tovább

Feketekagyló citromos, fokhagymás és fehérboros szószban, hasábburgonyával

Imádom a kagylót. Ki nem hagynám, ha olyan országba utazom, ahol lehet frissen kapni. Talán a legfinomabb, amit eddig ettem egy barcelonai kifőzdében volt volt. Ajánlották, és azt is hozzátették, hogy biztosan sorba kell majd állni. Végülis 3/4 órát vártam, de megérte. Természetesen ettem kagylót, tintahalat, rákot.
nevtelen.png

Tovább

Idényzöldségek: ebből főzzünk januárban

Lássuk a januári zöldségeket, amit biztosan találunk a zöldségesnél vagy a kistermelőknél, nem horroráron. Apropó, a kettő közötti áthidaló megoldást is szoktam néha használni: nekem terem, és a futár a válogatott termelőktől kihozza a heti dobozt, teli idénynövényekkel és egy-két különlegességgel. Nem mindegy, ha tudod honnan kerülnek a dolgok a fazékba, és aztán az asztalra.

kep1_januarfoetel.jpg

Tovább

Hideg napokra: forró leves

Első ránézésre egyszerű csirkeleves. De mint az első benyomásokkal ez oly gyakran megesik, felületes és ezért téves lehúslevesezni az alábbi receptet. Helyette ajánlott megfőzni akár már ma. Mert megbolondítjuk egy-két extra hozzávalóval. Mert a fűszerezése sem hétköznapi. Mert izgalmas az elkészítése. És mert tuti siker lesz.

nevtelen_31.jpg

Tovább

Helló, január!

Amikor télen a zöldség- és gyümölcsárak az egekbe szöknek, érdemes inkább idénynövényekből sütni-főzni. Arról nem is szólva, hogy az árak nem korrelálnak az ízekkel: a méregdrága paradicsom vízízű, a narancs héja teli vegyszerrel. Akkor mégis miből főzzünk, minek van szezonja januárban?kep1_januardeszert.jpg

Kezdjük az almával. Persze az alma mindig kéznél van, unalmas, ritkán fanyalodunk rá. Az alábbi desszertrecept azonban feldobja a hideg napokat és újraértelmezi az almát. Én elegánsan almatortának hívom, mert egyszerű és kifinomult.

S ráadásul a legtöbb hozzávaló minden konyhában rendelkezésre áll a tésztához:

  • 20 dkg liszt
  • egy nagy csipet só
  • 15 dkg hideg vaj kockákra vágva
  • 1 tojássárgája
  • esetleg pár kanál hideg víz

És a töltelékhez is:

  • 1 kg savanykásabb fajta alma kimagozva és felszeletelve
  • 7 dkg vaj
  • 14 dkg cukor

Érdemes a tésztával kezdeni, gyorsan összegyúrni a hozzávalókat, gömböt formázni belőle és alufóliában a hűtőbe tenni. Ha ez meg van, akkor jön a legmacerásabb része, az almahámozás és csumázás. Ha már a szeletelésnél tartunk, érdemes feltenni a vajat és a cukrot egy lapos serpenyőben olvadni és ha már kezd karamellizálódni, jöhetnek bele az almaszeletek. Lassan átpároljuk őket, néha óvatosan megforgatva vagy ecsettel átkenve, hogy minden alma egyenletesen puhuljon. Amikor már szinte kész, kivesszük a vajas tésztát a hűtőből és lisztezett alapon 2 cm-rel szélesebbre nyújtjuk, mint amekkora a tortaforma átmérője. Kilisztezzük-vajazzuk a sütőformát (ehhez a mennyiséghez kb. 20-24 cm-es forma ajánlott), belesimítjuk a tésztát, beleöntjük a megkaramellizált almaszeleteket, a serpenyő teljes tartalmát és 180 fokra előmelegített sütőbe tesszük. 30-35 perc alatt készre sül, a szélt lehet tűpróbával ellenőrizni, de inkább az aranyos-barnás szín jelzi, hogy itt az ideje kivenni a sütőből. Önmagában is finom, de lehet mellé tejszínhabot vagy vaníliafagyit kínálni, esetleg megszórható fahéjjal.

Volt már olyan is, hogy mini formában készítettem, 12 cm-es átmérővel, illetve muffinformában is hasonlóan elkészíthető és talán még látványosabb, így ajándéknak sem utolsó.

kep2_januardeszert.jpg

Idénygyümölcs még a birs és a körte is, almával keverve kiváló kompót lehet belőlük sült húsok mellé. A párolt körte önmagában is jó kísérője a szárnyasoknak, például egy kacsamell steaknek, kis sütőtökpürével megbolondítva. A párolt körte látványos, cserébe az elkészítése egyáltalán nem bonyolult: a félbevágott és kicsumázott körtét forró vízben félpuhára főzzük és leszűrjük. A vízbe tehetünk cukrot, fahéjat, citromlevet, borsot vagy akár fele-fele arányban fehér bort is. Akinek az íz mellett a látvány is számít, akár a tálaláskor még tölthet a körte magházába az ételtől függően nemespenészes sajtdarabot, diót, mandulaforgácsot vagy csupán dekorációs célból mini petrezselyemzöld-csokrot.

A dió, a mogyoró, a mandula is könnyen elérhetőek télen. És ha nem zárkózunk el a gyümölcsök és zöldségek még intenzívebb keverésétől, akkor érdemes kipróbálni a répatortát. Ennek fő alkotóelemei a dió és a sárgarépa, s nem mellékesen az egészséges desszertek közé sorolható.