A B1 blog gasztro rovata



Tavasz a télben: csíráztatás

2018. február 16. - kation

A friss zöldségek íze és ára ilyenkor februárban még nem korrelál egymással. Ha mégis vágyunk valami egészségesre és zöldre, ami egyben vitaminbomba is, érdemes csírákat nevelni. Egy doboz bolti biocsíra árából legalább egy hónapig tudunk saját magunk csíráztatni, legalább tízszeres mennyiséget. És hogy miért együnk csírát? Mert szuperkaja: a kifejlett növénynél koncentráltabb és magasabb a protein, a vitamin és az ásványi anyag tartalma. Kalandra fel! csira3.jpg

Tovább

Spenót és gomba, a nyerő páros

Nem is gondoltam volna, hogy Popeye kedvence és a gomba mennyire jól összeillenek. De éppen ezekből volt sok itthon, mivel nyáron rengeteg spenótot lefagyasztottam, így megpróbáltam. Mutatom az első kedvcsináló receptet, és még néhány további ötletet.spenot2_2.jpg

Tovább

Variációk egy tepsire

Mindenkinek, aki hozzám hasonlóan nem szeret mosogatni és nem akar egy ebédhez vagy vacsorához 5 lábast használni. Valamint mindazoknak, akik gyorsan szeretnének túl lenni az előkészületeken, mert ott a baba vagy éhes a férj és még sorolhatnánk a sürgető indokokat,

íme néhány egytepsis recept. Hirtelen felindulásból elkövetett vacsorának, de vendégvárónak is finomak az alábbi receptek. És ezeken az alapokon a marinádoknak és a köreteknek csak az ízlésünk és a fantáziánk szab határt.tepsi1.jpg

Tovább

A pácolás alapszabályai

Kedvenc hentesemhez lassan 15 éve járok vissza, számtalan receptet és trükköt osztottunk már meg egymással, húszas éveim elején persze inkább ő velem. Azóta is betartom, amit a pácolásról tanított. Vannak ugyanis húsok, amelyeket nem lehet túl sokáig pácolni, mint a kacsa vagy a marha. Viszont van, aminek árt, ha túl sokáig hagyjuk a pácban, ilyen a csirke, a marha, a sertés és a bárány. Mennyi az annyi?pac1.jpg

Tovább

Ha a tökéletes tortát keresi, megmondjuk, hol találja

Idén úgy alakult, hogy nem tudtam a szokott helyen tortát rendelni férj születésnapjára. Sebaj, van egy desszertműhely, amivel hónapok óta szemezek, itt volt az ideje kipróbálni. A tapasztalat: külső Erzsébetváros igazi kincset rejt, mindazoknak akik valami különlegesre és minőségire vágynak. A kis ékszerdoboz a Tonkababa, és a cikkből kiderül, mi is az a desszertműhely.torta1.jpg

Tovább

Ha pihentetné a gyomrát kicsit: zöld smoothie

Igen, kicsit gusztustalanul néz ki. Legalábbis elsőre. Az ősember biztosan messzire futott volna tőle, gondolván hogy mérgező. Ma már tudjuk, hogy a szín nem minden, lásd például a makaron esetét. A zöld smoothie kifejezetten egészséges, segít kicsit rendbe tenni az emésztést, és többféle összetevőből elkészíthető gyorsan és egészen finomra.smoothie2.jpg

Tovább

Bort és sajtot otthonülős, téli estékre

Van egy életkor, ami felett nem mindegy, hogy milyen bort iszunk. Különbséget tudunk tenni a minőségi borok között is, és lassan kezd kialakulni egy új igény: hogy olyan sajtot együnk a bor mellé, ami még jobban kihozza a bor zamatát. Most megmutatjuk az ideális párosításokat. S bár ez a poszt nem lesz éppen olyan, mintha egy francia borász mesélne és közben kóstoltatna, mégis: borrajongóknak kötelező kipróbálni, lehetőleg házi bagettel.sajt1_1.jpg

Tovább

Látványos, de egyszerű falatkák

Korábban már megemlékeztünk róla, hogy itt a farsangi időszak, a nagy bulik és zabálások szezonja. Most mutatunk olyan ötleteket, amivel a klasszikus és unalmas szendvics vagy a mártogatósok újraértelmezhetőek. A látványon, a tálaláson mindig sok múlik, mert bizony a külcsín is számít.falat4.jpg

Tovább

Mit és miért fagyasszunk le?

Akinek elég nagy a mélyhűtője, netán van egy egész hűtőládája, az rengeteg időt és pénzt tud spórolni az élelmiszerek lefagyasztásával. Időt, mert nem kell mindenért a boltba rohangálni, ha nagyobb készleteink vannak otthon és pénzt, mert nagyobb kiszerelésben gyakran olcsóbbak a termékek - csak hogy a legalapvetőbb két okot említsük meg. Nem is gondolná az ember, mi mindent le lehet fagyasztani, ezért most adunk néhány ötletet.

fagy1.jpg

Tovább

Mivel helyettesíthetjük főzéskor a bort?

Előfordulhat, hogy nincs otthon bor. Ez egy szomorú felismerés, és még elkeserítőbbé válik a tudat akkor, amikor éppen nyakig benne vagyunk a főzésben, és a recept szerint is szükségünk lenne rá. Nem kell csapot-papot hátrahagyva rohanni a boltba, van néhány tippünk arra, mivel helyettesítsük a bort. Csupa nem alkoholos ötletet mutatunk, mert olyan helyzeteket is hozhat az élet, amikor nekünk vagy épp vendégeinknek tilos az alkoholfogyasztás, de az íz vagy zamat, amit a bor hozzáadhatna az ételhez, mégis jól jönne.bor1.jpg

Tovább

Gubák rajongóknak

Gyakran találkozom az interneten gubareceptekkel, próbálgatom a szimpatikusakat, de azért legtöbbször a nekem bevált recept kisebb-nagyobb módosításával kísérletezek. Most pedig a két legeredményesebb próbálkozásomat mutatom meg a bevált alapreceptem mellett. Tartalmasabb levesek mellé második fogásnak, vagy vacsorára is gyakran készítem.guba.jpg

Tovább

Védd a pálmaerdőket - készíts otthon nutellát!

Lassan két éve száműztük otthonról a nutellát. Nem mintha nem imádnánk a mogyorókrém ízét, de a környezettudatos énünk és a lelkiismeretünk azt diktálja, hogy nem veszünk olyan termékeket, amikben pálmaolaj van, hogy szegény orangutánoktól ne vegyük el a lakóhelyet. Viszont a nutellás-banános palacsintánál kevés jobb dolgot tudok elképzelni. Azok a mogyórkrémek pedig, amiket a boltokban még kapni lehet, meg sem közelítik az élményt. Nem volt más hátra, mint előre: saját magamnak kellett "nutellát" készíteni.nut2.jpg

Tovább

Január 6-tól indul a farsangi zabálás

Még alig ért véget a karácsonyi nagy lakomák időszaka, talán valahol még a karácsonyfát sem szedték le, de január 6-ától újabb ünnepkör veszi kezdetét, méghozzá a farsang, ami szintén nem az önmegtartóztatásról szól (a böjt majd csak utána jön).farsang1.jpg

Tovább

Szilveszteri ételbabonák

A hagyományos karácsonyi menü eltérhet családonként, régiónként, ki a kacsára esküszik, ki a töltött húsra, ki pedig a halászlére. Na de a szilveszteri ételek, és különösen az új év első napjának az ételei régi hagyományokra néznek vissza. Babona? Illuzórikus korreláció? Ahogy tetszik. Azért összegyűjtöttük mit miért együnk, és mit miért ne január 1-én.szilveszter1.jpg

Tovább

Jelzésértékű tészta, sok lekvár

Ez a férjem mottója kb. minden sütemény esetén. A családi legendárium szerint már az apukája is ezzel kergette őrületbe az anyósát, azaz férj nagymamáját. Megpróbáltam hát életemben először linzert sütni - ugyanis én egyáltalán nem szeretem a lekvárt: csak neki főztem be 20 kg barackot, és sütöm belőle a sütiket. S mivel elég jól sikerült, itt a recept és persze, hogy a fenti elv alapján minek kell kisülnie belőle a végén. linzer1.jpg

Tovább

A tea, ami kávé: chai latte

Hidegben jólesik egy második kávé. Vagy egy tea. De mi van akkor, ha ezt a kettőt mintegy összevonjuk? Lágy, mint egy tea és erős, mint egy kávé - ez az a kettősség és harmónia, amiért a chai lattét szeretjük. Most két receptet is mutatunk, egy koffeindúsat és egy selymesebbet.chai1.jpg

Tovább

3 ínycsiklandó karácsonyi süti - maradék mikuláscsokiból

chocolate-santa-claus-490825_960_720.jpg

Általában rengeteg ajándékcsoki halmozódik fel nálam, főleg decemberben, ami édesség szempontból kiemelten terhelt időszak. Ha imádnám a csokit, akkor sem tudnék elpusztítani ilyen mennyiséget, van azonban hasznos módja is a színes papíros mikulások, hóemberek és szaloncukrok felhasználásának. Ha ön sem tartozik a Gombóc Artúrok közé, akkor maradék csokijait sütemény formájában is újrahasznosíthatja karácsonykor. Íme 3 sütemény recept, amit imádni fognak vendégei.

Tovább