A B1 blog gasztro rovata



Kis cukorhatározó

2017. november 24. - kation

Sokféle cukrot láthatunk a boltok polcian, amik nem csak az árukban különböznek. Most megmutatjuk, melyik fajta cukor mire alkalmas, mi a különbség a barna cukrok között, illetve azt is, hogyan tudjuk helyettesíteni a cukrot.cukor1_1.jpg

Tovább

Megromlanak-e a fűszerek?

A kérdésre nincs egyértelmű válasz: igen is, meg nem is. Úgy nem, ahogyan egy doboz tej megromlik. Mégsem mondhatjuk azonban, hogy a fűszereknek örökélet kódja van, ugyanis egy idő után elveszítik aromájukat, csökken az erősségük. De ez sem igaz minden esetben. Lássuk, hogyan igazodjunk el akkor ebben a kérdésben.fuszer2.jpg

Tovább

3 gyors, egyszerű, de nem unalmas köret krumpliból

Esszük levesnek, főételnek, köretnek, mi lehet az? Solamen tuberosa, burgonya, krumpli, kolompér, pityóka, földialma. Mindenki szereti, de azért érdemes változatosabb elkészítési módokat is keresni, hogy nehogy unalmassá váljon! Ezek a receptek kimozdítják a krumplit a statisztaszerepből és reflektorfénybe állítják.krumpli2.jpg

Tovább

5+1 tuti házi fűszersó

Nem mintha bajunk lenne a boltban készen kapható fűszersókkal, de ahogy instant kávét sem iszunk egy bizonyos kor fölött, úgy magára valamit is adó konyhatündér nem használ E-számokkal is gazdagon dúsított, előre elkészített fűszersókat. Mit tehet helyette? Készít magának, hiszen nem egy nagy ördöngösség. Sőt, megsúgjuk: ha túl sok lett, akkor egy szebb üvegcsébe csomagolva ajándéknak is kiváló lehet a házi fűszersó.so4.jpg

Tovább

Segítsük az emésztést természetesen

Ugyan szedhetnénk probiotikumokat is, de mivel ezt a cikket nem a gyógyszer- és étrendkiegészítő-gyártók támogatták, ezért most mutatunk néhány olyan konyhai alapanyagot, amelyek segítik az emésztést. Felhasználhatjuk őket természetes formájukban vagy tabletták helyett alkalmazhatjuk a belőlük készült esszenciális olajat inkább.emesztes5.jpg

Tovább

Sok múlik a tálaláson: látványos és gyors fogás karfiolból

Nem mindig könnyű a családot rávenni arra, hogy zöldséget is egyenek. A látványos tálalás, az újszerű elkészítési módok ebben a harcban nagy segítségünkre lehetnek. Hiszen lássuk be, egy idő után mi is megunjuk a főtt, sült vagy párolt zöldségköretet. karfiol1.jpg

Tovább

13 trükk, ami megkönnyítik a konyhai mindennapokat

Kezdő és nem kezdő konyhatündérek és hercegek is néha szembetalálják magukat olyan kérdésekkel, mint hogy mit fagyaszthatok le és mit nem, vagy hogyan mérjem ki a mézet a süteménybe anélkül, hogy a fele a mérőpohárban maradna? Összegyűjtöttünk néhány tippet, ami segít ezekben a helyzetekben.tipp2.jpg

Tovább

Hideg és esős időkre: lélekmelengető fűszeres csirkeleves

Áradozhatnánk órákat a klasszikus anyuka- és nagymamaféle húslevesekről, de tudjuk: ezeknek minden családban hagyománya van. Mindenhol megvan a családi titok, hogyan kell készíteni a jó húslevest. Nem is akarunk ebbe beleszólni. Mutatunk helyette egy gyorsan elkészíthető, klasszikusnak nem mondható indiai fűszerezésű levest, ami ilyenkor, a hideg idő beköszöntével estére igazán lélekmelegítő fogás lehet.leves2_1.jpg

Tovább

Közétkeztetés: Japán vs. Magyarország

K.O.

Saját élmény, rokonok vagy barátok tapasztalatai alapján tudjuk, hogy a közétkeztetés hazánkban kritikán aluli. A kórházakban nehéz eldönteni, hogy a tálalás undorítóbb-e vagy az étel maga. Nagyon kevés pénzből persze ennyit lehet kihozni. korhaz1.jpg

Tovább

Egyszerű, egzotikus és finom: brokkolis csirke újragondolva

A brokkolis csirkéről legtöbbeknek a tejszínes változat jut eszébe. Ezt én kifejezetten nem szeretem, azt viszont elismerem, hogy a brokkoli és a csirke kiváló társak. És mint az alábbi receptből kiderül, nagyon jól illik hozzájuk a keleti fűszerezés.brokkoli2.jpg

Tovább

Hogyan tüntessük el könnyedén a tepsikből az odaégett szaftot?

Az embernek az az érzése támadhat, hogy akármennyit súroljuk is a tepsiket és sütőformákat, szinte mindig marad valamennyi barna folt, odaégett szósz vagy rásült olaj, amit már csak akkor tudnánk eltávolítani, ha a zománcot is ledörzsöljük. Egy kémiai kísérletnek is beillő módszert mutatunk most, amivel a foltok eltűnnek, de a zománc megmarad.sz3.jpg

Tovább

Adventi kalendárium felnőtteknek

Az ALDI idén Nagy-Britanniában biztosan, de reméljük hamarosan hazánkban is, igazán nagy dobásra készül az adventi várakozás jegyében. A gyerekeknek szóló 24 ablakos csokikalendárium mintájára piacra dobják a felnőtt kalendáriumot, amiben 24 miniüvegben különböző borok vannak.aldi1.jpeg

Tovább

Apróság, de számít: milyen tésztaformát használjunk a különböző ételekhez?

Gyakran olvasható a receptekben, a B1gasztrón is, hogy melyik ételhez milyen tésztaformát válasszunk. Van, aki mindig a spagettit választja, vagy más kedvenc mellett teszi le a voksát. Nagyobb baj ugyan nem lesz belőle, de ha a különböző szószokhoz a megfelelő tésztát választjuk, valahogy az egész étel harmonikusabb lesz, látványra és ízre is. Lássuk az ökölszabályokat, mi-mivel illik össze!pasta1.jpg

Tovább

Hogyan varázsoljunk őszillatot a lakásba?

Természetesen a konyhából!

A saját készítésű illatosítók nagy előnye, hogy pontosan tudjuk, mi van bennünk. Nem elhanyagolható azonban az sem, hogy legtöbbször olcsóbbak bolti társaiknál. Most, hogy itt az ősz, kezdenek rozsdásodni a levelek és egyre több időt vágyunk a lakásban tölteni, ideje a belső tereket is őszre hangolni. Mutatunk néhány egyszerűen és a kamrában megtalálható dolgokból elkészíthető illatosítót, ami kellemes őszi hangulatot varázsol az otthonunkba.illat1.jpg

Tovább

Citromhéjőrület

A legtöbb süteményrecept, de egy hétköznapi limonádé is megkívánja, hogy felhasználjuk a citrom héját. És ez teljesen érthető, hiszen olyan aromát ad mindenhez, amit a citrom kifacsart levével nem tudunk helyettesíteni. Miért mondunk le mégis egyre többen a citromhéj használatáról? És vajon mit vittünk be a szervezetünkbe a nyár folyamán különböző éttermekben és kávézókban elfogyasztott méregdrága limonádékkal?citrom2.jpg

Tovább

Falatkák késő estére

Beindult az iskola, más ritmusban működik a családi élet. Gyakran előfordul, hogy még késő este-éjjel is ébren maradunk, akár a házimunka, akár a munkahelyi feladatok befejezése miatt. Ilyenkor, órákkal a vacsora után jól esne még harapni valamit. Összegyűjtöttünk néhány olyan éjjeli nassolnivalót, amelyek miatt nem kell akkora bűntudatot éreznünk, mintha a hűtőben lévő Nutellából kanalaznánk a nehéz pillanatokban. Mert a vércukorszintet, ha ébren vagyunk, bizony éjjel is fenn kell tartani - csak nem mindegy, hogy mivel.nasi3.jpg

Tovább

5+1 szépségtipp egyenesen a konyhából

Most kivételesen nem arra gondoltunk, hogy mely ételekkel esszük magunkat szépre, azaz mit együnk például, hogy fényes legyen a hajunk, hanem arra, hogy a kamrában található alapanyagokból milyen otthoni kisebb-nagyobb kozmetikai és spakezelésekkel lephetjük meg magunkat. Lássuk mire használható az az 5+1 alapanyag, ami mindenkinél lapul!szep8.jpg

Tovább