A B1 blog gasztro rovata



Végre itt a hagyma, amit öröm apróra vágni

2018. április 21. - kation

Meg nem tudnám mondani, mennyiszer sírtam már a konyhában. Na nem azért, mert olyan érzékeny típus lennék, csak a szemem nem bírja a hagymavágást. Hogy ez mennyire gyakori probléma, azt mutatja az is, hogy a "hagymavágás könnyek nélkül" kérdésre a google 584 találatot ad. De ha angolul írjuk be a kérdést, akkor több mint egymillió találat érkezik. A kismillió tipp és trükk helyett az USA-ban megszületett az igazi megoldás: egy új hagymafajta, a sunion. hagyma1.jpg

Tovább

Ha nincs sok időnk, itt a dobálós pite

Ez nem valami harci eszköz, hanem a mentő sütemény, ha elhavazódunk a húsvéti főzőcskézésben vagy akár a hétköznapokban, de mégis ennénk valami házi készítésű édességet. A bármilyen gyümölccsel elkészíthető tejes pite, amit most mutatok még heti egyszer egy három hónapos kisbaba mellett is belefér. És mivel valami kis gyümölcs mindig van otthon, és ez gyakran más, így unalmas sem lesz.pite5.jpg

Tovább

5 tipp a hulladékmentes háztartásért

Időről-időre felmerül ez a téma, de nagyon kevesen tudják hosszútávon tartani a környezettudatos szemléletet. Nem csoda, hiszen az üzletek sem erre rendezkedtek be, és mi magunk sem mindig gondoljuk végig, hogyan hasznosíthatnánk újra bizonyos dolgokat vagy hogyan csökkenthetnénk a szemét mennyiségét. A poszt apropóját a márciusban Budapesten megnyitó csomagolásmentes bolt adja, de mutatunk további ötleteket is azoknak, akik kacérkodnak a gondolattal.zw2.jpg

Tovább

Újrahasznosított csokitojás - a tökéletes húsvéti aperitif

Húsvétkor minden háztartásban felhalmozódik egy csomó locsolásra kapott, vagy nyuszitojta csokitojás, amit aztán vagy megesznek a pasik/gyerekek, vagy nem. Nálunk általában nem. Mivel nem szeretem a pazarlást, de annyira a csokit sem magában, ezért nagy rajongója vagyok az édesség-újrahasznosításnak. Íme egy tökéletes ötlet felnőtteknek a maradék csokitojások felhasználására:

Baileys helyett használhattok persze tojáslikőrt, csokilikőrt, bármilyen likőrt, de még pálinkát is. Arra viszont ügyeljetek, hogy ne teljen el sok idő a szervírozás és a fogyasztás között, nehogy átmelegítse (vagy átmarja) az alkohol a csokipoharat. Tökéletes welcome drink egy utóhúsvéti partyhoz. A mohóbbaknak a fületlenített csokinyúl-poharat ajánlom.

Forrás: 9gag

Kell-e pároló vagy sem?

Hosszas mérlegelés után beszereztünk egy párolót. Egy középkategóriásat, telve nagy reményekkel, hogy mostantól még egészségesebben eszünk majd. Mert ugye a párolt ételek jók. Mitől jobbak, ennek járunk most utána. És még néhány tapasztalatot is megosztunk, ami a használat első hetei után adódott. parol2.jpg

Tovább

Sajttal töltött csirkemell újragondolva

Emlékszem gyerekkoromból a mirelitsajttal töltött csirkemellre. Annyira mély nyomott hagyott, hogy egészen mostanáig valami tudattalan módon kerültem ezt az ételt. Jöhettek a gyümölccsel töltött húsok vagy akár zöldségesek, de a sajtot kerültem, mint ördög a tömjénfüstöt. Ez a recept azonban feloldotta a gátlásokat (persze köze sincs a mirelit sajtos csirke élményhez): mozzarellával és spenóttal töltött csirkemell paradicsomszószban. És nem olyan bonyolult, mint amilyen hosszú a neve.csmell1.jpg

Tovább

Sós karamella, te csodás

Imádom a sós karamellát. Végülis a sima karamellát is szeretem, és a tejkaramellát is. A sós karamella talán azért emelkedik ki, mert azt süteményekhez is jól tudom társítani vagy akár a kávé ízesítéseként, keveset a tejhabhoz adok és mennyei élmény. Franciaországban ugyanúgy lehet a csomagolt sós karamelldarabokat kapni, mint itthon a cirillbetűs feliratú tejkaramellát. Mivel nálunk nincs ekkora kultúrája, legjobb és legolcsóbb is otthon elkészíteni ezt a remeket.karamell1.jpg

Tovább

Dobjuk föl a roston sült csirkemellet!

Van az utcánkban egy kis olajos kifőzde, akiknek a megállító tábláján az szerepel, hogy roston csirkemell mindig rendelhető. És valóban, a roston csirkemell gyors és egyszerű étel, ami mindig kéznél van, és 10 perc alatt elkészíthető. Csak egy idő után kicsit unalmas. Mutatunk néhány olyan ötletet, amivel feldobhatjuk, de az elkészítés szintidejét nem növeli meg jelentősen.roston2.jpg

Tovább

Bögrés süti, a villámgyors

Van az úgy, hogy az ember lánya állandósult időhiányban szenved és mégis kívánja az édességet. Mit lehet ilyenkor tenni? Jönnek a bögrés-mikrós sütik. Soha előtte ilyenre nem vetemedtem, de a kismama-lét kihozza az emberből a minimalista vonalat. És az eredmény meglepően jó!bogre1_1.jpg

Tovább

Tavasz a télben: csíráztatás

A friss zöldségek íze és ára ilyenkor februárban még nem korrelál egymással. Ha mégis vágyunk valami egészségesre és zöldre, ami egyben vitaminbomba is, érdemes csírákat nevelni. Egy doboz bolti biocsíra árából legalább egy hónapig tudunk saját magunk csíráztatni, legalább tízszeres mennyiséget. És hogy miért együnk csírát? Mert szuperkaja: a kifejlett növénynél koncentráltabb és magasabb a protein, a vitamin és az ásványi anyag tartalma. Kalandra fel! csira3.jpg

Tovább

Spenót és gomba, a nyerő páros

Nem is gondoltam volna, hogy Popeye kedvence és a gomba mennyire jól összeillenek. De éppen ezekből volt sok itthon, mivel nyáron rengeteg spenótot lefagyasztottam, így megpróbáltam. Mutatom az első kedvcsináló receptet, és még néhány további ötletet.spenot2_2.jpg

Tovább

Variációk egy tepsire

Mindenkinek, aki hozzám hasonlóan nem szeret mosogatni és nem akar egy ebédhez vagy vacsorához 5 lábast használni. Valamint mindazoknak, akik gyorsan szeretnének túl lenni az előkészületeken, mert ott a baba vagy éhes a férj és még sorolhatnánk a sürgető indokokat,

íme néhány egytepsis recept. Hirtelen felindulásból elkövetett vacsorának, de vendégvárónak is finomak az alábbi receptek. És ezeken az alapokon a marinádoknak és a köreteknek csak az ízlésünk és a fantáziánk szab határt.tepsi1.jpg

Tovább

A pácolás alapszabályai

Kedvenc hentesemhez lassan 15 éve járok vissza, számtalan receptet és trükköt osztottunk már meg egymással, húszas éveim elején persze inkább ő velem. Azóta is betartom, amit a pácolásról tanított. Vannak ugyanis húsok, amelyeket nem lehet túl sokáig pácolni, mint a kacsa vagy a marha. Viszont van, aminek árt, ha túl sokáig hagyjuk a pácban, ilyen a csirke, a marha, a sertés és a bárány. Mennyi az annyi?pac1.jpg

Tovább

Ha a tökéletes tortát keresi, megmondjuk, hol találja

Idén úgy alakult, hogy nem tudtam a szokott helyen tortát rendelni férj születésnapjára. Sebaj, van egy desszertműhely, amivel hónapok óta szemezek, itt volt az ideje kipróbálni. A tapasztalat: külső Erzsébetváros igazi kincset rejt, mindazoknak akik valami különlegesre és minőségire vágynak. A kis ékszerdoboz a Tonkababa, és a cikkből kiderül, mi is az a desszertműhely.torta1.jpg

Tovább

Ha pihentetné a gyomrát kicsit: zöld smoothie

Igen, kicsit gusztustalanul néz ki. Legalábbis elsőre. Az ősember biztosan messzire futott volna tőle, gondolván hogy mérgező. Ma már tudjuk, hogy a szín nem minden, lásd például a makaron esetét. A zöld smoothie kifejezetten egészséges, segít kicsit rendbe tenni az emésztést, és többféle összetevőből elkészíthető gyorsan és egészen finomra.smoothie2.jpg

Tovább

Bort és sajtot otthonülős, téli estékre

Van egy életkor, ami felett nem mindegy, hogy milyen bort iszunk. Különbséget tudunk tenni a minőségi borok között is, és lassan kezd kialakulni egy új igény: hogy olyan sajtot együnk a bor mellé, ami még jobban kihozza a bor zamatát. Most megmutatjuk az ideális párosításokat. S bár ez a poszt nem lesz éppen olyan, mintha egy francia borász mesélne és közben kóstoltatna, mégis: borrajongóknak kötelező kipróbálni, lehetőleg házi bagettel.sajt1_1.jpg

Tovább

Látványos, de egyszerű falatkák

Korábban már megemlékeztünk róla, hogy itt a farsangi időszak, a nagy bulik és zabálások szezonja. Most mutatunk olyan ötleteket, amivel a klasszikus és unalmas szendvics vagy a mártogatósok újraértelmezhetőek. A látványon, a tálaláson mindig sok múlik, mert bizony a külcsín is számít.falat4.jpg

Tovább

Mit és miért fagyasszunk le?

Akinek elég nagy a mélyhűtője, netán van egy egész hűtőládája, az rengeteg időt és pénzt tud spórolni az élelmiszerek lefagyasztásával. Időt, mert nem kell mindenért a boltba rohangálni, ha nagyobb készleteink vannak otthon és pénzt, mert nagyobb kiszerelésben gyakran olcsóbbak a termékek - csak hogy a legalapvetőbb két okot említsük meg. Nem is gondolná az ember, mi mindent le lehet fagyasztani, ezért most adunk néhány ötletet.

fagy1.jpg

Tovább