A B1 blog gasztro rovata



5+1 szépségtipp egyenesen a konyhából

2017. szeptember 19. - kation

Most kivételesen nem arra gondoltunk, hogy mely ételekkel esszük magunkat szépre, azaz mit együnk például, hogy fényes legyen a hajunk, hanem arra, hogy a kamrában található alapanyagokból milyen otthoni kisebb-nagyobb kozmetikai és spakezelésekkel lephetjük meg magunkat. Lássuk mire használható az az 5+1 alapanyag, ami mindenkinél lapul!szep8.jpg

Tovább

Sütiajánló kávé mellé

Egy finom kávénál talán csak egyetlen jobb dolog létezik, és ez nem más, mintha sütemény is jár mellé. Amikor borúsabbra fordul az idő megengedhetünk magunknak ennyi kényeztetést. Mutatunk néhány ötletet a klasszikusok, az egészségesek és a rendhagyóak közül is.  kave1_2.jpg

Tovább

Egész évben ciripel a Balatonon a Kistücsök

Ha Balatonszemes felé járunk, nem érdemes kihagyni a Kistücsök éttermet. Ha nem is pont arra vagyunk, 20-25 km kerülőt simán megér. Mielőtt azonban arra kanyarodnánk, érdemes asztalt foglalni, klasszikus balatoni szezonon kívül is. Mi többször ettünk már itt, és eddig nem csalódtunk. Sőt, a színvonalhoz képest a számla sem lett egyszer sem sokkoló. kt0.jpg

Tovább

Nyárbúcsúztató zöldséges tészta

Még rengeteg zöldség van a piacon, szinte minden napra kerül valami az asztalra. Nálam valahogy mindig úgy alakul, hogy maradnak meg paprikavégek, fél paradicsomok, 1-2 répa, fél cukkini és még sorolhatnám. Azon gondolkodtam mit is főzhetnék belőlük, mert az ízek elsőre nem passzolnak éppen össze.nyar2.jpg

Tovább

Cukkinis tócsni

Hagyományos, krumpliból készült változatát legalább 40-féle néven ismerik hazánkban. Ahonnan én származom, ott például lepcsánknak hívják. De hallottam már cicedlinek is, bodagnak is, recsegének és rösztinek is - a teljesség igénye nélkül. Mifelénk a lepcsánk inkább téli étel, de ez a cukkinis változat igazi nyári ropogtatnivaló.tocsni1.JPG

Tovább

Mit főzzön a kezdő konyhatündér?

Van az úgy, hogy szívesen együtt ebédelnénk vagy vacsoráznánk baráttal, barátnővel, szülőkkel vagy ismerősökkel, de nincs kedvünk étterembe menni. És nincs kedvünk órákat a főzéssel tölteni készülődés címszó alatt, hogy amikor odaérnek, megeszik és megdicsérik a főztünket, mi csak hanyagul legyintsünk, "á, semmiség volt" (az a fél nap, amíg ezzel bajlódtam).

Összegyűjtöttünk néhány egyszerűen elkészíthető, mégis vendégeket csábító ételt.

egyszeru3_1.jpg

Tovább

Mitől függ, hogy ki mennyire bírja a csípős ételeket?

Csípős mehet? - hangzik a klasszikus kérdés a gyrososnál. De vajon mitől függ, hogy ki mennyire bírja a csípős ételeket? Alapvetően több tényező határozza meg, hogy ki az, aki úgy eszi a pepperonit, mintha kekszet majszolna és ki az, aki már a szagától is rosszul van.csipos1.jpg

Tovább

Létezik olyan, hogy egészséges energiaital?

Ilyen nincs, és mégis van!

A boltokban kapható energiaitalokról sok minden elmondható, csak az nem, hogy egészségesek lennének. Sőt, ha alaposabban megvizsgáljuk az összetevőket, akkor kifejezetten károsak. Viszont készíthetünk magunknak olyan energiaitalokat otthon, amelyeknek nincsenek mellékhatásai.energia4.jpg

Tovább

4 tuti tipp a kenyér frissen tartására

Abban talán mindenki egyetért, hogy a frissen sült, kívül ropogós és belül puha kenyér a legfinomabb. Az egyetlen baj csak az, hogy nagyon hamar elveszíti a kenyér ezt az állagát. Számtalan pékséget kipróbáltam már, hátha az alapanyagokon múlik.  Ugyan ez is számít, de úgy tűnik, a titok mégis a tárolásban rejlik.

Íme néhány alapszabály, hogy a kenyér/kalács/zsemle friss maradjon.kenyer1.jpg

Tovább

Panzanella – nyári különkiadás

Lehet, hogy nem panzanella néven, de valószínűleg mindenki készített már olasz kenyérsalátát, kb. az otthon lévő zöldségekből, citromos-olívaolajos öntettel és pirított kenyérkockákkal. A nyár jegyében újragondoltuk a panzanellát, és egy paradicsomos, sült padlizsános, friss és fűszeres ízvilágot ajánlunk.panza2.jpg

Tovább

A nyár slágere a rozé - kicsit másképp

A rozébor évek óta a nyarak sztárja, jégkockával, fröccsnek kellemesen hűsít. Ilyenkor talán még azok is megisszák, akik különben határozottan vörös- vagy fehérborpártiak, mintha nyáron kissé elmosódna ez a határ. De valljuk be, a rozéfröccsre is rá lehet unni a nyár végére, különösen, ha nem vagyunk nagy rozérajongók. Mutatunk néhány alternatív és izgalmas felhasználást a napok óta a hűtőben árválkodó rozénak.roze5.jpg

Tovább

Borravaló: adjunk vagy ne adjunk?

És mégis mennyi az annyi?

Vannak olyan országok, ahol egyáltalán nem szokás borravalót adni az étteremben, mint például Olaszországban vagy Franciaországban. Magyarország nem tartozik ezek közé az országok közé, tehát felmerülhet a kérdés, mikor adjunk, hogyan adjunk és főként mennyit adjunk borravalóként a pincérnek?tip2.jpg

Tovább

Ne dobja ki a másnapos kiflit, izgalmas dolgok sülhetnek ki belőle!

Velem időnként előfordul, hogy több kiflit veszek, mint amennyi elfogy, és másnapra vagy harmadnapra marad pár darab. Persze, lehetne belőle pirítóst csinálni, de én ilyenkor már inkább egészen új életre szeretem kelteni a maradékot. Erre mutatok most három lehetőséget, hogyan lehet a másnapos kifliből, amit minden családtag már csak félretol, kiváló desszert, amiért kapkodni fognak a családtagok.kifli3.JPG

Tovább