A B1 blog gasztro rovata



5 hűsítő leves a forró nyári napokra

2018. július 01. - kation

Sokan azért mellőzik a levest nyáron a menüből, mert a forró leves nem esik jól. Bár leizzadhatunk egy tál meleg levestől, a hőháztartásnak jót tesz és kevésbé lesz melegünk utána. De most eltekintve ettől az apróságtól, mutatunk 5 olyan levest, ami egyenesen a hűtőből szervírozva a legfinomabb.lev1.jpg

Tovább

9+1 pasis rágcsa a VB idejére

Minden nap 3 vagy 4 meccs, ennyiszer 90 perc a TV előtt, bizony meghozza az étvágyat. Lépjünk túl az unalmas chips-perec-mogyi trión - ehhez mutatunk most 10 ötletet. Igazi férfias falatokat. Némelyik több előkészületet igényel, de azért még így is belefér a férfikonyha kategóriába. Vagy kedves feleségek is meríthetnek ötleteket.ff6.jpg

Tovább

Nem csak gyereknapra: sok múlik a tálaláson

Sok ismerőstől hallom, hogy a gyerek nem eszi meg a zöldséget, gyümölcsöt. Pedig miután túllép a család a hozzátáplálási agyelhagyáson, és már mindent ehet(ne) a gyerek, akkor jön a gyermeki szabad akarat. Van, hogy valamit tényleg nem szeret, de nagyon gyakran csak a körítésen múlik a dolog, vagyis egészen pontosan a tálaláson. A gyereknap kiváló alkalom, hogy kicsit játsszunk az étellel. Mutatjuk hogyan!gy4.jpg

Tovább

A tökéletes epres sült túrótorta

Évek óta keresem az igazit. Ha nem próbáltam ki már legalább 20-féle receptet, akkor egyet sem. De most megalkottam az eddigi legjobb epres sült túrótorta receptjét. Vigyázat, addiktív! Tökéletes arányok: kekszes alap, sült túrókrém és karamellizált eper egy kis szósszal, mint a New York sajttortánál.eper_1.jpg

Tovább

10 anyák napi ajándékötlet a konyhából

A saját készítésű ajándék mindig a legjobb választás, különösen igaz ez, amikor az édesanyánkat szeretnénk meglepni. Adunk néhány ötletet a kezdő szinttől a haladóig, amiből lehet válogatni. Bátor apukák is belevághatnak kisebb gyerekekkel, a hatás garantáltan nem fog elmaradni. Mutatunk ötleteket sütéshez-főzéshez, és adunk tippeket olyan kézműveskedéshez, amiből szerethető konyhai eszközök születnek. Nézzünk túl a klasszikus virágcsokron.an4.jpg

Tovább

Végre itt a hagyma, amit öröm apróra vágni

Meg nem tudnám mondani, mennyiszer sírtam már a konyhában. Na nem azért, mert olyan érzékeny típus lennék, csak a szemem nem bírja a hagymavágást. Hogy ez mennyire gyakori probléma, azt mutatja az is, hogy a "hagymavágás könnyek nélkül" kérdésre a google 584 találatot ad. De ha angolul írjuk be a kérdést, akkor több mint egymillió találat érkezik. A kismillió tipp és trükk helyett az USA-ban megszületett az igazi megoldás: egy új hagymafajta, a sunion. hagyma1.jpg

Tovább

Ha nincs sok időnk, itt a dobálós pite

Ez nem valami harci eszköz, hanem a mentő sütemény, ha elhavazódunk a húsvéti főzőcskézésben vagy akár a hétköznapokban, de mégis ennénk valami házi készítésű édességet. A bármilyen gyümölccsel elkészíthető tejes pite, amit most mutatok még heti egyszer egy három hónapos kisbaba mellett is belefér. És mivel valami kis gyümölcs mindig van otthon, és ez gyakran más, így unalmas sem lesz.pite5.jpg

Tovább

5 tipp a hulladékmentes háztartásért

Időről-időre felmerül ez a téma, de nagyon kevesen tudják hosszútávon tartani a környezettudatos szemléletet. Nem csoda, hiszen az üzletek sem erre rendezkedtek be, és mi magunk sem mindig gondoljuk végig, hogyan hasznosíthatnánk újra bizonyos dolgokat vagy hogyan csökkenthetnénk a szemét mennyiségét. A poszt apropóját a márciusban Budapesten megnyitó csomagolásmentes bolt adja, de mutatunk további ötleteket is azoknak, akik kacérkodnak a gondolattal.zw2.jpg

Tovább

Újrahasznosított csokitojás - a tökéletes húsvéti aperitif

Húsvétkor minden háztartásban felhalmozódik egy csomó locsolásra kapott, vagy nyuszitojta csokitojás, amit aztán vagy megesznek a pasik/gyerekek, vagy nem. Nálunk általában nem. Mivel nem szeretem a pazarlást, de annyira a csokit sem magában, ezért nagy rajongója vagyok az édesség-újrahasznosításnak. Íme egy tökéletes ötlet felnőtteknek a maradék csokitojások felhasználására:

Baileys helyett használhattok persze tojáslikőrt, csokilikőrt, bármilyen likőrt, de még pálinkát is. Arra viszont ügyeljetek, hogy ne teljen el sok idő a szervírozás és a fogyasztás között, nehogy átmelegítse (vagy átmarja) az alkohol a csokipoharat. Tökéletes welcome drink egy utóhúsvéti partyhoz. A mohóbbaknak a fületlenített csokinyúl-poharat ajánlom.

Forrás: 9gag

Kell-e pároló vagy sem?

Hosszas mérlegelés után beszereztünk egy párolót. Egy középkategóriásat, telve nagy reményekkel, hogy mostantól még egészségesebben eszünk majd. Mert ugye a párolt ételek jók. Mitől jobbak, ennek járunk most utána. És még néhány tapasztalatot is megosztunk, ami a használat első hetei után adódott. parol2.jpg

Tovább

Sajttal töltött csirkemell újragondolva

Emlékszem gyerekkoromból a mirelitsajttal töltött csirkemellre. Annyira mély nyomott hagyott, hogy egészen mostanáig valami tudattalan módon kerültem ezt az ételt. Jöhettek a gyümölccsel töltött húsok vagy akár zöldségesek, de a sajtot kerültem, mint ördög a tömjénfüstöt. Ez a recept azonban feloldotta a gátlásokat (persze köze sincs a mirelit sajtos csirke élményhez): mozzarellával és spenóttal töltött csirkemell paradicsomszószban. És nem olyan bonyolult, mint amilyen hosszú a neve.csmell1.jpg

Tovább

Sós karamella, te csodás

Imádom a sós karamellát. Végülis a sima karamellát is szeretem, és a tejkaramellát is. A sós karamella talán azért emelkedik ki, mert azt süteményekhez is jól tudom társítani vagy akár a kávé ízesítéseként, keveset a tejhabhoz adok és mennyei élmény. Franciaországban ugyanúgy lehet a csomagolt sós karamelldarabokat kapni, mint itthon a cirillbetűs feliratú tejkaramellát. Mivel nálunk nincs ekkora kultúrája, legjobb és legolcsóbb is otthon elkészíteni ezt a remeket.karamell1.jpg

Tovább

Dobjuk föl a roston sült csirkemellet!

Van az utcánkban egy kis olajos kifőzde, akiknek a megállító tábláján az szerepel, hogy roston csirkemell mindig rendelhető. És valóban, a roston csirkemell gyors és egyszerű étel, ami mindig kéznél van, és 10 perc alatt elkészíthető. Csak egy idő után kicsit unalmas. Mutatunk néhány olyan ötletet, amivel feldobhatjuk, de az elkészítés szintidejét nem növeli meg jelentősen.roston2.jpg

Tovább