A B1 blog gasztro rovata



Cukkinis tócsni

2017. augusztus 20. - kation

Hagyományos, krumpliból készült változatát legalább 40-féle néven ismerik hazánkban. Ahonnan én származom, ott például lepcsánknak hívják. De hallottam már cicedlinek is, bodagnak is, recsegének és rösztinek is - a teljesség igénye nélkül. Mifelénk a lepcsánk inkább téli étel, de ez a cukkinis változat igazi nyári ropogtatnivaló.tocsni1.JPG

Tovább

Mit főzzön a kezdő konyhatündér?

Van az úgy, hogy szívesen együtt ebédelnénk vagy vacsoráznánk baráttal, barátnővel, szülőkkel vagy ismerősökkel, de nincs kedvünk étterembe menni. És nincs kedvünk órákat a főzéssel tölteni készülődés címszó alatt, hogy amikor odaérnek, megeszik és megdicsérik a főztünket, mi csak hanyagul legyintsünk, "á, semmiség volt" (az a fél nap, amíg ezzel bajlódtam).

Összegyűjtöttünk néhány egyszerűen elkészíthető, mégis vendégeket csábító ételt.

egyszeru3_1.jpg

Tovább

Mitől függ, hogy ki mennyire bírja a csípős ételeket?

Csípős mehet? - hangzik a klasszikus kérdés a gyrososnál. De vajon mitől függ, hogy ki mennyire bírja a csípős ételeket? Alapvetően több tényező határozza meg, hogy ki az, aki úgy eszi a pepperonit, mintha kekszet majszolna és ki az, aki már a szagától is rosszul van.csipos1.jpg

Tovább

Létezik olyan, hogy egészséges energiaital?

Ilyen nincs, és mégis van!

A boltokban kapható energiaitalokról sok minden elmondható, csak az nem, hogy egészségesek lennének. Sőt, ha alaposabban megvizsgáljuk az összetevőket, akkor kifejezetten károsak. Viszont készíthetünk magunknak olyan energiaitalokat otthon, amelyeknek nincsenek mellékhatásai.energia4.jpg

Tovább

4 tuti tipp a kenyér frissen tartására

Abban talán mindenki egyetért, hogy a frissen sült, kívül ropogós és belül puha kenyér a legfinomabb. Az egyetlen baj csak az, hogy nagyon hamar elveszíti a kenyér ezt az állagát. Számtalan pékséget kipróbáltam már, hátha az alapanyagokon múlik.  Ugyan ez is számít, de úgy tűnik, a titok mégis a tárolásban rejlik.

Íme néhány alapszabály, hogy a kenyér/kalács/zsemle friss maradjon.kenyer1.jpg

Tovább

Panzanella – nyári különkiadás

Lehet, hogy nem panzanella néven, de valószínűleg mindenki készített már olasz kenyérsalátát, kb. az otthon lévő zöldségekből, citromos-olívaolajos öntettel és pirított kenyérkockákkal. A nyár jegyében újragondoltuk a panzanellát, és egy paradicsomos, sült padlizsános, friss és fűszeres ízvilágot ajánlunk.panza2.jpg

Tovább

A nyár slágere a rozé - kicsit másképp

A rozébor évek óta a nyarak sztárja, jégkockával, fröccsnek kellemesen hűsít. Ilyenkor talán még azok is megisszák, akik különben határozottan vörös- vagy fehérborpártiak, mintha nyáron kissé elmosódna ez a határ. De valljuk be, a rozéfröccsre is rá lehet unni a nyár végére, különösen, ha nem vagyunk nagy rozérajongók. Mutatunk néhány alternatív és izgalmas felhasználást a napok óta a hűtőben árválkodó rozénak.roze5.jpg

Tovább

Borravaló: adjunk vagy ne adjunk?

És mégis mennyi az annyi?

Vannak olyan országok, ahol egyáltalán nem szokás borravalót adni az étteremben, mint például Olaszországban vagy Franciaországban. Magyarország nem tartozik ezek közé az országok közé, tehát felmerülhet a kérdés, mikor adjunk, hogyan adjunk és főként mennyit adjunk borravalóként a pincérnek?tip2.jpg

Tovább

Ne dobja ki a másnapos kiflit, izgalmas dolgok sülhetnek ki belőle!

Velem időnként előfordul, hogy több kiflit veszek, mint amennyi elfogy, és másnapra vagy harmadnapra marad pár darab. Persze, lehetne belőle pirítóst csinálni, de én ilyenkor már inkább egészen új életre szeretem kelteni a maradékot. Erre mutatok most három lehetőséget, hogyan lehet a másnapos kifliből, amit minden családtag már csak félretol, kiváló desszert, amiért kapkodni fognak a családtagok.kifli3.JPG

Tovább

Együnk sok dinnyét!

Mostanra mind a görögdinnye, mind a sárgadinnye ára lement a piacokon, hiszen itt a magyar dinnye. Emlékszem gyerekkoromban járt körben a faluban egy teherautó, és kiabált, hogy dinnyés. Akkoriban még meg lehetett lékelni a dinnyét, egy amolyan próbakóstolásra, hiszen egy testesebb darab 6-7 kg-ot is nyom, nem mindegy mit eszünk néhány napig. Mára az élelmiszer biztonsági előírások miatt ilyet már nem szabad, ezért különböző szakértő tippek és trükkök vannak az édes dinnye kiválasztásához.dinnye4.png

Tovább

Mi fán terem a jegeskávé?

Most, hogy itt a melegebb idő kánikula, nagy vitát folytattunk arról, hogy hogyan is kell készíteni a jeges kávét, és mi a különbség a jeges kávé és a frappé között. Sokan szinonimaként használják ezeket a szavakat, pedig nem azok. Nézzük mi a különbség, és egyáltalán honnan ered ez a hazánkban elsősorban nyári szokás?  icecof1.jpg

Tovább

Könnyű és izgalmas nyári saláta lencséből

Szegény lencse is azok közé az alapanyagok közé tartozik, ami a hagyományos magyar konyhákban előkerül, ha főzeléket akarunk enni, esetleg levesnek. Ritkán gondoljuk ennél tovább, pedig salátának is kiváló a klasszikus barna lencse is, nem csak a vörös.linsesalat_oliven_feta.jpg

Tovább

Ráérős nyári reggelekre: kinek az úr, kinek az úrnő

A francia konyha világszerte ismert és elismert, hiszen egyszerű alapanyagokból is tudnak különlegeset alkotni. Ilyen a sonkás szendvics alapú Croque Monsieur és a Croque Madame is. Az elkészítésükhöz inkább idő, mint tehetség kell, ezért nem a rohanós reggelekre ajánljuk ezt a reggelit. Amit viszont garantálunk, hogy megéri fáradni vele.reggeli1.JPG

Tovább

Bizarr kínai szokás: Yulin fesztivál

Ez alatt a 10 napos fesztivál alatt 10-15 ezer kutyát, köztük kölyökkutyákat mészárolnak le és esznek meg a kínai emberek. Ijesztően magas szám, tekintve, hogy Magyarországon éppen azért lobbiznak az aktivisták, hogy a kutyák bántalmazói súlyos büntetést kapjanak. Már 1 kutya megölése és megevése is sok lenne, és óhatatlanul eszünkbe jut a kínaival ételekkel kapcsolatos viccek csattanója: "Nem, nem kuta, csirke".yulin6.jpg

Tovább

Éhség vagy jóllakottság? Fejben dől el!

Talán nem is gondolnánk, de az, hogy mikor éhezünk meg vagy mikor érezzük azt, hogy elég volt egy fogás, abszolút az idegrendszerben dől el. Azok a taktikák, mint az együnk lassan és akkor kevesebbet fogunk végül fogyasztani, éppen erre építenek. Az agyban a hipotalamusz nevű régióban termelődik egy olyan anyag, amely az éhség és a jóllakottság érzetéért felelős.patkanyok.jpg

Tovább

Zöldséges rizslabdák: köret vagy főétel?

Az alábbi recept mindkét versenyszámban megállja a helyét, és messze túl mutat azon az ételen, amit rosszabb helyeken rizottónak csúfolnak. Nem egy rizottóreceptet mutatok most, hanem egy izgalmas zöldséges rizst, amit a friss fűszerek tesznek még élvezetesebbé.rizslabda1.jpg

Tovább

Lekvárfőzési 1x1

Ha idénygyümölcsökben gondolkodunk, akkor május végén - június elején az eperrel és a cseresznyével indul a befőzési szezon. Mit kell tudni, hogy kezdő konyhatündéreknek is elálljon legalább egy évig a lekvárja? És mivel dobhatják fel a haladó konyhatündérek a klasszikusokat?lekvar3.jpg

Tovább

Hol együnk Szegeden? És hol ne?

Mostanában Szeged a belföldi turizmus kedvelt célpontja lett, és ezen nem is csodálkozunk. Kellemes a levegő, magas a napsütéses órák száma, és bármelyik belvárosi utcába fordulunk be, szinte biztos, hogy találunk egy zenészt: valaki énekel, gitározik vagy hegedül és szépen aláfesti a turistáskodást. A gondok akkor kezdődnek, amikor megéhezünk. szeged.jpg

Tovább