A B1 blog gasztro rovata



A gluténérzékenységgel ma már együtt lehet élni

Helyek, ahol helyettünk is figyelnek a diétánkra

2015. május 19. - Ninon

A gluténérzékenység napjainkban egyre inkább elterjedt betegség, ezért is kell megérteni és beszélni róla. A világon igen különböző mértékben van jelen, az étkezési szokásokból fakadóan: Japánban és Afrikában a Szaharától délre eső területeken szinte ismeretlen. A glutenerzekeny.hu adatai alapján a magyar társadalom 1-2%-át érinti ez a betegség, amire nem szabad legyinteni.

Ne gondoljuk, hogy ez egy újkeletű "hóbort" vagy fellengzős diéta, mánia. Évszázadok óta felismerték a betegséget, de sokáig úgy tartották, hogy csak a csecsemőknél illetve a kisgyermekeknél jelentkezhet, amit aztán idővel kinőnek. A gluténérzékeny, azaz cöliakiában szenvedő beteg soha nem fog meggyógyulni, élethosszig tartó diétás étrenddel maradhat tünetmentes. Ezt nem úgy kell elképzelni, hogy minden, ami jó lehet a táplálkozásban, azt egy gluténérzékenynek el kell hagynia. De kellő önfegyelemre és odafigyelésre van szükség.

gyujtes_3_logok_3_kicsi3-300x296.jpg

(mentesvendeglatohelyek.hu)

Mi is ez pontosan és mi okozza?

Ez egy, az egész szervezetre kiterjedő autoimmun betegség, amelyet a 4 leggyakrabban fogyasztott gabonafajta, a búza, a rozs, az árpa és a zab glutén nevű fehérjéjében található gliadin vált ki. A gliadint a beteg szervezete nem tudja megfelelően feldolgozni, így az immunrendszer ellenanyagokat kezd termelni ellene, autoimmun folyamatot indítva el (autoimmun betegség: amikor az immunrendszer kóros, támadó jellegű immunválaszt indít a szervezetben normálisan is megtalálható valamilyen struktúra ellen).

Ez a folyamat a vékonybél kezdeti szakaszán megy végbe, ahol ennek eredményeként a bélbolyhok mérete csökken, majd egyre inkább ellaposodnak. A bélbolyhoknak pedig a tápanyag felszívódásában van jelentős szerepük: a bél felületét növelik, ezáltal segítve és gyorsítva a felszívódást. Ha ez a rendszer sérül, a felszívódás kevésbé lesz hatékony, így a szervezet számára hasznos tápanyagok nem tudnak érvényesülni.

Hogyan vehetjük észre?

Jellegzetes emésztőszervi tünetek léphetnek fel, de természetesen egyénenként változó, hogy kinél milyen és mennyire erős panaszok jelentkeznek. Emellett az is számít, hogy adott személy mennyi gluténtartalmú élelmiszert fogyaszt el.

A legegyértelműbb tünetek a következők: hasmenés, haspuffadás; hányinger, hányás; gyengeség. Emellett más, igen komoly problémákat is előidézhet a nem kezelt gluténérzékenység: vashiány, ezáltal vérszegénység, soványság, súlygyarapodási zavar, ingerlékenység, különböző hiányállapotok kialakulása, csontritkulás és ebből fakadó csonttörés.

Mit ehet akkor az ember lánya/fia?

Először is, mik azok, amiknek mindenképpen tiltólistára kell kerülniükbúza (liszt, búzacsíra), rozs, korpa, árpa, maláta, tönkölybúza, durumbúza, sör, whiskey, vodka, gin

Ezeket is kerülni kell, mivel nyomokban glutént tartalmazhatnakstabilizátorok, karamell, citromsav, dextrin, maltodextrin, maltóz, növényi sűrítőanyag, rizstej, szójaital, szójaszósz,  roquefort sajt, sütőpor, instant kakaó és kávé, levespor, mártáspor, mustár, ketchup, nápolyi, keksz, fogyókúrás porok

Itt pedig azok az élelmiszerek, amelyek beleillenek a glutént kizáró diétábaburgonya, rizs, kukorica, köles, hajdina, szója, quinoa, bab, borsó, gyümölcsök, zöldségek, halak, húsok, tejtermékek, maglisztek, és azok a termékek, amelyeken a gyártó feltüntette, hogy az nem tartalmaz glutént

img_6117_small_0.JPG(otelemesfozes.hu)

Aki ezek után úgy gondolja, hogy nem ehet egy jót a gluténérzékenység visszatartó ereje miatt, annak most adok pár tippet az ellenkezőjéről. Szerencsére a piacot úgy találták ki, hogy a kínálat alkalmazkodjon a kereslethez, így ezen betegség szélesebb körben való megismerése számos olyan helyet hívott elő, ahol erre is figyelnek, vagy konkrétan erre specializálódtak. ilyenek például:

  • MyCanteen angyalföldi és óbudai éttermében kérésre liszt helyett kukoricakeményítőt használnak ételeinkhez
  • a Kertész utcai Kölest Hadarik Rita gasztroblogger és Juhász Krisztina táplálkozási tanácsadó 2011-ben kifejezetten gluténmentes termékekkel indította el
  • Az Élet Éttermében nem csak liszt nélkül készülnek az ételek, de nem tartalmaznak tejterméket, hozzáadott cukrot és semmilyen glutén- és laktóztartalmú alapanyagot
  • a Due Fratelli étterem és pizzériában bármelyik tésztaételt lehet gluténmentes változatban kérni, és a salátaöntetek is ecet vagy olívaolaj alapúak
  • szívből ajánlom a Pata Negra óbudai és Kálvin téri tapas bárjait, ahol a legtöbb étel alapból nem tartalmaz glutént, hiszen nagyrészt zöldséges, húsos, tengeri herkentyűs az étlapjuk

trifle-1.jpg

(regisegeknek.cafeblog.hu)

Természetesen az édesszájúakról sem feledkeztek meg a gasztronómia ezen ágának képviselői. Néhány cukrászda, ahol gluténmentes sütikkel tömhetjük magunkat:

  • a Solier Café desszertlapján még házi készítésű kenyér is szerepel
  • az Álomsütiben képviselőfánkot, gyümölcsös omlettet, bajor alma- és meggytortát, illetve Eszterházy tortát rendelhetünk liszt nélküli változatban, emellett honlapjukon az összes nyalánkság tápértékadatait is feltüntették
  • a Vámház körúton található Charlotte Cukrászdában a gluténmentes édességek listája folyamatosan változik, így mindig új élményt ad
  • az Ártalmatlan Finomságok Boltjából komplett tortát is rendelhetünk, a megannyi más ínycsiklandozó és egészséges desszert mellett

Aki viszont inkább maga szereti elkészíteni ételeit, az interneten bőségesen talál recepteket, legyen szó levesről, főételről vagy otthon sütött kenyérről.

Ha szeretnétek megosztani tapasztalataitokat a témában, tudtok egy jó éttermet vagy receptet, vagy csak egy sztoritokat írnátok le, kommentben várjuk!

(forrás: https://glutenerzekeny.hu/a-glutenerzekenyseg-okai/https://glutenerzekeny.hu/a-glutenerzekenyseg-tunetei/http://www.webbeteg.hu/cikkek/emesztorendszer/611/liszterzekenyseg)

A bejegyzés trackback címe:

https://b1gasztro.blog.hu/api/trackback/id/tr197472412

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

emzéperiksz 2015.05.20. 08:03:27

Major Cukrászda, Maros utca, ott is van többféle gluténmentes sütemény, torta.
www.majorcukraszda.hu/rolunk.html

web à porter · http://web-a-porter.blog.hu 2015.05.20. 08:49:38

Etna pizzeria gluténmentes pizza, tészta

vas111 2015.05.20. 08:54:50

glutenmentesbolt.hu

fuzzbomb 2015.05.20. 09:20:24

Aki komolyan veszi a lisztérzékenységét (ahogy mindenkinek kellene) az nem eszik olyan étteremben, ahol csak "elkészítenek" különféle ételeket gm változatban is tudván, hogy egy glutént tartalmazó morzsa is kb fél évre teheti tönkre a vérképet. Ez pedig az összes, nem csak gm alapanyagokkal dolgozó étteremben könnyen előfordulhat, ami nem a Köles vagy a Szederinda (most hirtelen nem jut eszembe több, lehet hogy nincs is..).

A zab eredendően NEM tartalmaz glutént, tehát a garantáltan keresztszennyeződés mentes zabot (aranyáron, főleg mert ált. bio is) ehetik a lisztérzékenyek. glutenerzekeny.hu/zaballergia-zabintolerancia-es-coliakia/ Más kérdés, hogy a benne lévő "avenin" egy gluténhoz hasonló anyag, ami kiválthat tüneteket az arra érzékenyeknél, akik viszont ugyanúgy lehetnek nem cöliákiások is.

Szederinda étterem: 1091 Bp, Üllői út 149. (Ecseri úti M3 megálló)
szederindaetterem.hu/szederindaetterem-bemutatkozo/ "A konyha kizárólagosan ellenőrzött gluténmentes alapanyagokat használ."

nency 2015.05.21. 11:50:43

A zab, ha tisztán és külön kezelik valóban glutén mentes! Ezt sokan nem tudják, ahogyan azt sem, hogy az éttermekben köretként előszeretettel árult kuszkusz és a bulgur (ismertebb nevén török rizs) GLUTÉNT TARTALMAZ !