A B1 blog gasztro rovata



Paprikás paprikás krumpli

"Kislányom, te hülye vagy!"

2015. május 22. - PilarT

Mikor T. instrukciói alapján elkészítettem életem első paprikás krumpliját, egy félreértés miatt ez lett az egyik kedvenc egytálételem.

Elöljáróban annyit el kell mondanom, hogy nem főzőtanfolyamon tanultam főzni, és nagymamám sem állított soha a tűzhely mellé, hogy már most pedig megtanulsz főzni! Főzőtudományomat innen-onnan: internetről, anyutól, ajándékba kapott szakácskövekből, barátnőktől, barátoktól szedtem össze. 

Gyerekkoromban a paprikás krumpli nem tartozott a kedvenc ételeim közé. Gondolom, édesanyámnak sem, mert nem sokszor volt terítéken. Talán éppen ezért úgy alakult, hogy nem tőle, hanem a volt pasimtól, T-től hallottam először a receptjét.

paprika-potatoes2.jpg

Azért is szeretem, mert nem csak finom, hanem az elkészítése is baromi egyszerű:

Paprikás paprikás krumpli

  • 1 hagyma
  • pirospaprika
  • 3 tv paprika
  • 3 paradicsom
  • 5-6 szem krumpli
  • kolbász

A feldarabolt hagymát egy nagyobb lábosban párold meg, sózd, paprikázd. Ha már üveges, tedd rá a felszeletelt paprikát és paradicsomot, hagyd azt is párolódni, majd tedd rá a felkockázott krumplit is. Öntsd fel vízzel, épphogy ellepje. Kb. háromnegyed órán át főzd. A felkarikázott kolbit pedig az utolsó 10 percben dobd rá, hogy ne legyen "fosállaga" (Ezek T. szavai).

"A lényeg, hogy ugyanannyi paradicsomot kell bele tenni, mint tv paprikát"

- meséltem lelkendezve anyunak, milyen fenséges fogást készítettem.

- Tv paprikát? - hűlt el anyu -  Kislányom, te hülye vagy. A paprikás krumpliba csak piros paprikát kell tenni.

Hát lehet, hogy hülye vagyok, mert nekem tényleg nem esett le, hogy a pirospaprika, és nem a tv paprika miatt hívják a paprikás krumplit paprikás krumplinak. Ettől függetlenül viszont a félreértett "titkos hozzávaló" működik, nagyon finom így.

Próbáljátok ki!

A bejegyzés trackback címe:

https://b1gasztro.blog.hu/api/trackback/id/tr857472372

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

PiperPerabo 2015.05.22. 20:19:44

Inkább lecsós krumpli. Nem?

Spiritmonger 2015.05.22. 21:22:19

Kedves bloggerina, ki ezt a receptet közreadtad!

A paprikáskrumpli - igen, egybeírva, mert ez egy ételnév - vagy serpenyős burgonya akkor lesz jó, ha az alábbiakat megcsinálod:
1, Nem olajon, hanem nagyon apróra vágott szalonnán párolod a hagymát
2, a kolbász a lelke mindennek, ezért két részletben kell hozzáadni, az első megy a szalonnával, ugyanúgy apróra vágva, és amikor ez elfő, adja meg a sűrű szaftot, a második meg megy, ahogy írtad, felkarikázva.
3, némi fokhagyma sem árt bele, esetleg egy minimális köménymag is jót tehet
4, a kiváló minőségű pirospaprikát cak a kolbásszal együtt rakod bele, hogy az íze és a színe megmaradjon

huracan1 2015.05.23. 00:48:28

Ez bizony krumplis lecsó. Abba meg bele sem megyek, hogy főzni biza nem tanultál meg. :)

...elmúlik... 2015.05.23. 10:22:45

A drága mama nem éppen szofisztikáltan fogalmazott, de én a helyedben hallgatnék rá. Lehet blogot nem fog írni, de a főzés alapjaival legalább tisztában van.

megoldoember 2015.06.03. 15:51:11

Hejj ha még főzni is tudnál!- sóhajtott fel néhanapján az a bizonyos T.
És ahogy nézem, valszeg a kedves papa is :D