A B1 blog gasztro rovata



A legegyszerűbb és leggyorsabb eperkrémleves

2015. június 03. - Ninon

Igen, minden porcikám lelkendezik, itt van végre, megérkezett az eperszezon! Ami egyet jelent a lekvárok elkészítésével, a hideg gyümölcslevesekkel a teraszon, az eperrel ízesített limonádéval, etszetera, etszetera. En bloc, most minden ehhez az édes piros gyümölcshöz vezet nálunk. De szerintem ez nem meglepő, rajongásomat nem tekintem kirívónak vagy abnormálisnak.

A hétvégét vidéken töltöttük a kedvesemmel, és útban lefelé egy helyi zöldségeshez betérve (teszem hozzá, citromért indultam) a tulaj bácsi lelkesen ajánlotta nekem az epret. Természetesen nem sokat vacilláltam, de mértéktartó módon csak fél kilónyit vásároltam (első körben, másnap a nagy sikerre való tekintettel megismételtem a műveletet). Mivel nyáron nem igazán kívánok más levest, csak a zöldségből és gyümölcsből készülteket, magától értetődő volt, hogy az eper is ezt az utat fogja bejárni. Viszont a szép idő beköszöntével egyre kevesebbet szeretek a tűzhely mellett ácsorogni, így a lehető leggyorsabb és legegyszerűbb megoldást választottam. Higgyétek el, így van, maximum fél óra alatt elkészíthető.

Ami pedig a legnagyobb jóság benne: csak eper, krém és leves kell hozzá. Tényleg. Amúgy is inkább vagyok híve a kevesebb alapanyagból készült ételeknek, mivel egy-egy adott íz jobban érvényesülhet. Nem utolsó sorban pedig nem kell sokat kombinálni vele: ha eper, akkor eper íze legyen.

Jöjjön tehát az én eperkrémlevesem!

Ehhez a következő hozzávalókat használom:

  • fél kiló eper (már megtisztítás és előkóstolás után)
  • kb. 4 dl víz
  • 4-5 evőkanál cukor (én mondjuk édesítőszerrel főztem, 7 pötyit tettem bele)
  • 2 dl 20%-os főzőtejszín

Az eperszemeket lecsumázom, alaposan megmosom, és mindenféle apróbb csúfságtól mentesítem. Ezután egy fazékba darabolom (nem kell apróra, csak úgy ímmel-ámmal is elég).

20150530_141720.jpg

Mehet rá a főzővíz, annyi, amennyi éppen ellepi (nem kell sok, ez tényleg maximum 4 dl-t jelent), és hozzáadom a cukrot/édesítőszert/nyírfacukrot/eritritet..., ki mit szeret. Közepes lángon főzöm, közben figyelek, hogy ki ne bugyogjon. Amikor megpuhultak az eprek, leveszem a tűzről, és a botmixerem segítségével az egészet lepürésítem, ezzel egyetemben, szintén a botmixerrel megoldva, beledolgozom a tejszínt is. Ezután visszarakom a tűzre, hogy a tejszínnel együtt felforrjon, és összerottyanjon. Itt még ér tartani egy kóstolási kört, ha valaki édesebbre kívánja gyártani a maga verzióját.

2015-06-01_22_10_43.jpg

Kész van. Valójában több időbe került ezt most leírni, mint amennyi idő alatt az eper levessé formálódik.

Az egyetlen probléma csak az a helyzetben, hogy bizony meg kell várni, hogy az édes kis levesünk lehűljön... Ez komoly fegyelmet igényel. Mindenkit óva intek a meleg eperkrémleves fogyasztásától, hiszen igazán élvezni nekünk legalább szobahőmérsékletre hűlve sikerült (nem tudtunk mi se tovább várni na).

Láthatjátok, tényleg nagyon egyszerű, nagyon gyors, a fél óra elkészítési időbe belekalkuláltam az eperszemek megtisztítását is, nem kell hozzá semmilyen sallang. Szürcsölgessük ezt a könnyű leveskét annak örömére, hogy itt az eper!

 

(A képen szerepel még a túrókrémem is, arról legközelebb.)

A bejegyzés trackback címe:

https://b1gasztro.blog.hu/api/trackback/id/tr647510354

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.