A B1 blog gasztro rovata



Sör mi több: a sör szexi

2015. június 04. - Tardosj

17737414578_edff6d07d9_z.jpg A sör már régen nem az a közönséges ital, amivel a melóst kínáljuk munka közben, vagy amitől pocakot eresztenek a középkorú családapák. A jó sör nemes ital, ami idén, legalábbis a Magyar Sörgyártók Szövetsége ígérete szerint, frigyre lép a modern magyar gasztronómiával. Hogy ez mit jelent? Új és izgalmas ízélményeket, édeskés, fanyar, gyümölcsös, kesernyés, könnyeden friss, vagy éppen robusztusan telt söröket. Meg persze mindazt, amit ezek mellé eszünk.

 Először persze le kell számolni néhány előítélettel. Például azzal, hogy az ínyencek számára összeállított ételsorok kísérőitala csak bor lehet. A sör ugyanis nem csak a snackekhez, a virslihez, vagy a nehéz főételekhez illik. Társíthatunk sört levesekhez, salátákhoz de akár desszertekhez is. Persze nem mindegy milyet. A könnyed lágerek, friss világos ale-ek, búzasörök, sörpezsgők nagyon jól passzolnak halakhoz vagy tenger gyümölcseihez. De érdemes kipróbálni a sajtokat is sörrel, sokak szerint jobban illenek a sörhöz mint a borhoz.

 A Magyar Sörgyártók Szövetsége egy sörvacsorán bizonyította mindezt.A fogásokat Lenk Zsolt séf álmodta meg és Vásárhelyi István sörgasztronómus párosított hozzá habzó nedűket. A füstölt pácolt pisztráng filé mellé zöldségesen komlós frissítő lágersör dukált, a kecskesajtos köles orzottót egy trópusi gyümölcsös, virágos illatú, markánsan keserű India Pale Ale egészített ki, a konfitált bárány combot pedig egy testes barna ale. A desszertet, vagyis a sörös-tonkababos étcsokoládé mousse-t egy német stílusú, aszalt gyümölcsös ízvilágú, nehéz, sötét baksör tette még finomabbá. A sörgasztronómus

17302695384_713f95bd7f_z.jpg

szerint a titok pont ebben van: míg a bor–étel párosítás gyakran épít az ellentétekre, addig a különböző fogásokhoz pont azokat a söröket érdemes társítani, amelyekben hasonló ízek fedezhetőek fel.

Amúgy sört kóstolni nem nagyobb ördöngösség, mint bort, itt is nagy szerepe van a látványnak, az illatoknak és érdemes a kortyot végigpörgetni a nyelv teljes felületén. Az sem mindegy, milyen pohárból kóstolunk, más íze van ugyanannak a sörnek öblös korsóban, karcsú pohárban, vagy kecses kehelyben.

17739027169_ae51588d32_z.jpg

Talán a legmakacsabb mítosz a sörhashoz kötődik. Csakhogy az elhízást nem a sör okozza, hanem az, ha az ételekkel, italokkal elfogyasztott kalóriamennyiség meghaladja a mozgással, munkavégzéssel felhasznált mennyiséget. A sör önmagában nem hizlal, egy pohár átlagos világos sörben nagyjából annyi kalória van, mint egy pohár tejben, de a zsírtartalma alacsonyabb. Az viszont tény, hogy a sör sok szempontból egészséges, alkoholmentes változata kifejezetten ajánlott a sportolás utáni folyadékpótlásra. 

Ami pedig a sör sokoldalúságát illeti – léteznek sörkoktélok is, ebből az egyik legegyszerűbb, a Guinness float, amikor két gombóc vaníliafagyira töltünk rá egy pohár Guinnesst.

Kovacsem

A bejegyzés trackback címe:

https://b1gasztro.blog.hu/api/trackback/id/tr467516336

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.