A B1 blog gasztro rovata



AZ UZSONNA - ötletek a tanév vége felé

2015. június 07. - Tardosj

Ismerik a viccet, mely szerint a pedagógusi pályában három jó dolog van? Természetesen a június, a július és az augusztus. Nos nemrégiben hallottam egy újabb vonzerővel bíró kezdeményezésről, ami gyanús csillogást lopott az örök éhenkórász szemembe. Az egyik reform kezdeményezés arra is kísérletet tesz, hogy önzetlenségre, felebaráti szeretetre neveljen. Eddig még nem lettem éhes. De a módszer már beindítja a pavlovi reflexeket. A nebulóknak figyelmébe ajánlja, hogy tízóraijukat osszák meg az őket szépre, jóra oktató pedagógusokkal. Pusztán szakmai érdeklődésből tanulmányozni kezdtem mi lapul az uzsonnás dobozokban. Az eredmény megnyugtató és tanulságos. Az anyukák többsége fantáziadús, a gyerekek a régiek, ugyanúgy működik a tízórai tőzsde, mint hajdanán. Néhány gyorsan kész/mindig kéznél van/finom és olcsó/vitamindús vagy garantáltan megeszi a gyerek tippet most közkinccsé teszek.

szendvicsek06.jpg

Gyorsan kész:

Ide tartoznak a kencék, amiket persze kistételben macerás elkészíteni, de a hűtőszekrények korában ez nem probléma. A szinte kötelező körözöttes zsömle mellett néhány üdítő  színfolt:
szendvics.jpg

NEM NAPKÖZIS tojáskrém

Ha van otthon tojás, hagyma, libazsír, meg vagyunk mentve!  A kemény tojásokat összekeverjük a fent említett cimborákkal sóval, borssal, esetleg egy kis mustárral és kész a szendvics. Egy kis retek vagy uborka még további színt vihet a  társaságba.

Csirkepástétom

Olyan fellengzősen hangzik, de pofon egyszerű. Egy jól sikerült hétvégi tyúkhúslevesből kimentünk ezt-azt. Egy-két szárny vagy mellehúsa, ki mit talál. Megfosztjuk az ominózus testrészeket a csontjuktól, ha maradt egy kis főtt sárgarépa az se menjen kárba, hozzá egy kanál vaj, mustár, tejföl. Az egészet összeturmixoljuk és kész az aznapra rendelt tízórai.

Sajtkrém variációk

A kiindulási alap legyen margarin, tejföl és valami semleges krémsajt. Hármójukat összekeverjük és csemeténk ízlésének megfelelően fokhagymával, petrezselyemmel vagy ketchuppal szabjuk személyre.

 

Vitamindús

A tökéletesen záródó uzsonnás dobozok  megjelenése óta tág teret nyertek a salátafélék és a zöldség-gyümölcs csipegetnivalók. Ma már az alma sajttal kombináció nem jelent  kétes barnás masszát aprócska sajtízű kövekkel körítve. Jó párosítás a kígyóuborka-retek kettős, a két paradicsom és paprika vagy paradicsompaprika bármelyik névrokonával karöltve. Ha nincs időnk az aprítgatással pepecselni, de van egy garantáltan jól záródó üvegünk, semmi sincs veszve. Sőt, gyermekünk népszerűségi indexét a csúcsok felé irányíthatjuk. A jelszó ezúttal olajbogyó vagy ecetes gomba. A siker biztos.

 

Garantáltan megeszi  a  gyerek

Ez csupa pfúj, árt a fogaknak, viszont hízlal, de tutira elfogy. Idetartoznak a pudingok, gyümölcsjoghurtok, kakaós csigák, túrósbatyuk, gabonapelyhek, chipsek, az egész nyugat- és kelet európai édesipar és kekszgyártás.

 

Dióhéjban ennyi.

Figyelem!!! Mit adtok egy szalámis zsömléért?

 

F. M.

A bejegyzés trackback címe:

https://b1gasztro.blog.hu/api/trackback/id/tr57506832

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.