A B1 blog gasztro rovata



Így lett narancssárgás a krumplifőzelékem

2015. június 08. - Ninon

2015-06-08_19_02_29.jpg

Ez valóban csak egy tányérnyi narancssárga trutyinak tűnhet. De nem az, hanem legutóbbi apró konyhai újításom végeredménye, amit szeretnék veletek megosztani.

Édesburgonya, ez a kulcsszó. Nem csak egy "szombati krumplifőzi", hanem batátával megbolondított főétel. Nem gondolom, hogy a spanyolviasz az, amit itt most leírok, de olyan jó érzés volt felfedeznem ezt az egyszerű kis ravaszságot, hogy leleplezem.

Nem sokban tér el a hagyományos változattól, elég egyszerű és gyors is, lássuk!

Ezeket használtam hozzá:

  • 50-60 dkg burgonya
  • egy darab közepes méretű édesburgonya
  • 1,5-2 dl tejföl
  • 2 evőkanál liszt
  • 5-6 babérlevél
  • só, fehérbors ízlés szerint

A megpucolt burgonyát felkockáztam, az édeskrumplit kicsit nagyobb darabokra szelve mellédobtam a fazékba, és felengedtem annyi vízzel, ami éppen ellepte (ezzel óvatosan kell bánnom, sikerült már főzelék helyett levest készítenem). Sóval és fél mokkáskanálnyi fehérborssal (világos kajákhoz jobban szeretem, mert nem lesznek benne fekete pöttyök, valamint az íze sem olyan durva) ízesítettem, rádobtam a babérleveleket, és közepes lángon az egészet puhára főztem.

Akkor értem az izgalmas részhez, amikor az összes zöldség megfőtt: az édeskrumpli került a főzelék habarásába*. Ez úgy nézett ki, hogy egy tálba öntöttem a tejfölt és a lisztet, és a fazékból kiválogattam a pár szem batátát. Erre még öntöttem a főzőléből is, hogy simábbra lehessen keverni. Merülőmixerrel lepépesítettem, gyorsan kikapkodtam a babérleveleket, hogy már később ne kelljen ezzel babrálni, majd a fazékban maradt krumplira öntöttem a keveréket, és folyamatosan kevergetve megvártam, hogy ez a kis mennyiségű liszt megtegye a dolgát, és kellően lágy massza ölelje a zöldségemet.

A massza, ami narancssárga lett az édesburgonyától. Nem csak a színe változott meg természetesen. Egy jó adag megkóstolása után párocskám szinte utasított, hogy innentől kezdve nálunk csak ilyen krumplifőzelék kerülhet a tányérokba, mert ez annyira kellemes, hogy már szinte nem is kívánja az elődjét (pedig több vélemény alapján az sem volt rossz). Pici édeskés aroma mellett visszaköszönt az eddig megszokott íz, tehát nem veszítettem el a régi változatot félúton, nem egy teljesen más ízélményt kreáltam; egyszerűen megújítottam.

Mi az első elkészült adagot virslivel ettük, de ezen a hétvégén marhapörkölttel próbáltuk meg, és így sem okozott csalódást, azzal is jól összeillett.

Ha eddig bizalmatlanok voltatok az édesburgonyával, próbáljátok ki ezt a változatot, mert a batáta megismeréséhez jó terep!

Ha nektek is van egy jó receptetek édesburgonyával, vagy kipróbáltátok ezt, várjuk kommentben élményeiteket, tapasztalataitokat!

*Nálam a habarás amúgy sem a hagyományos formában történik a főzelékek esetében, azaz nem csak tejföl+liszt+főzőlé, hanem az adott alapanyagból is belekeverek kb. 2-3 evőkanálnyit, hogy a zöldborsófőzelék például ne fehér körítésben úszkáló zöld pöttyök halmazának nézzen ki. Ez - diétás változatban - akár helyettesítheti a liszt hozzáadását is.

A bejegyzés trackback címe:

https://b1gasztro.blog.hu/api/trackback/id/tr727527118

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.