A B1 blog gasztro rovata



Ne is keressenek Önök többet istenbizonyítékokat, mert egy biztos van: ez pedig a bográcsos brassói.

2015. június 27. - Tardosj

A bográcos brassói úgy készül, hogy az ember egyedül van, de vendégeket vár. Ilyenkor az ember (aki egyedül van) egy pipával a kezében kiül a stégre, és eltűnődik, hogy szeretteit (akik érkeznek) mivel örvendeztesse meg. A víz csobog, a madár csicserg, ez az ember (aki vár) kaján gondolatokkal szórakoztatja magát. A paprikás krumpli (mert ugyan krumpli-kolbász akad a sufniban) passzé, a slambuc (mert tarhonya meg szalonna is akad) úgymond uncsi, a maradék pácolt hús meg fél fogra sem elég. Mert ezek (bár szeretjük őket, de azért mondjuk ki:) nem győznek zabálni.

És akkor megcsillan a fény a vízen, és, mint valami magvas gondolat, 

p1400239-min.JPG

felmerül a brassóis bogrács ötlete.

A dolog tervezést igényel, gondolja az ember, aki ül kinn a stégen, öblös pipfüstöt eregetve egyenest az égnek. „Először is krumplit pucolok, valamint hagymát, és indokolatlan mennyiségű fokhagymát is, a tegnapról maradt három szelet bepácolt húst pedig apróra kockázom. Aztán (mert tényleg: van) borsót veszek ki a mélyhűtőből, és a kicsire felszeletelt krumplival együtt főni teszem fel a benti főzőalkalmatosságon (ha lehetőségem van, akkor külön, mert úgy jó).”

Meg úgy eddig jó az egész, látá’ ez az ember, hogy nem holmi fincifanci gondolatbuborékokkal dobálózik: ő éppen ül a víznél, és költ, mert hiszen minden recept, mely próbálatlan, nem betűk halmaza, hanem ezeknek a betűknek a versszakká halmozása. Szóval az ember a stégen, akár egy Kosztolányi Dezső: elégedett.

„Közben tüzemet rakom, bográcsot fényezek persze, ki kell öblíteni, naná. A tűzön aztán megmelengetek mondjuk egy emberes szalonnát, zsírját veszem, majd arra megy rá a szelthp1400246-min.JPGagyma, és a kockahús.

Borsozok embertelenül, kegyetlen módon, mint valami ellenre törő, kegyetlen janicsár hajnali részegen, a sót sem sajnálom, a köményt sem annyira, de azt picit.

Aztán ránézek a forrásban lévő krumplira és borsóra, ha már félig nem kemény, leveszem őket, leöblítem a vizet, és mielőtt a bográcsba zuttyantanám, behelyezem a félben/egészben hagyott fokhagymát, és valami (szintén bontatlan) erősebb csövest, és utána egybepakolok mindent, majd felöntöm fél liter fehér szárazzal, utána pedig lesem, hogyan bugyog lassan egybe az egész valami csodálatossá és éterivé. Ti meg mit akartok itt? – kérdezi ez az ember ezt már aztán fennhangon, a szerettei meg mondják, hogy hát nyitva volt az ajtó. Hogy nem tudtok várni az érkezéssel, morog az ember, aki nem viccből üldögél pár félórát a stégen, neki dolga van, nem holmi szeplős ideák nyomában kullog, potyaebédeket vadászva, mint egyesek, de értetek is ti ehhez, nesztek kolbász meg kenyér, faljatok azt szárazon, coki nektek, nem brassóis bogrács.

 

A bejegyzés trackback címe:

https://b1gasztro.blog.hu/api/trackback/id/tr517577752

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

u zlateho tygra 2015.06.28. 09:07:02

ez az, amit ki kell próbálni. Majd igyekszem röhögés nélkül, most nem ment :)

jaegtoer 2015.06.28. 18:07:29

A kaja a leírás alapján több mint finom lehet.
Ellenben köze nincs a brassóihoz.

2015.06.28. 22:39:27

Ja, biztos finom, de ez tényleg nem brassói. A slambuchoz meg nem kell tarhonya.

Füstölt sprotni olajban 2015.06.29. 06:32:37

A stégen ülő pipázó ember nem tudja mi az a slambuc, mert tarhonyát tenne bele.

u zlateho tygra 2015.06.29. 09:37:39

@Füstölt sprotni olajban: hát, az valóban a pásztortarhonya, de lehet, hogy azt akart csinálni, végül is egykutya a kettő.

Spiritmonger 2015.06.29. 10:13:52

jájj, aki a brassóiba zöldborsót rak, az bármilyen bűnre lelkiismeretfurdalás nélkül képes...
Sőt, kiírta magát a kultúremberek köréből is

u zlateho tygra 2015.06.29. 10:55:11

@Spiritmonger: a fene sem tudja, lecsó ez már, hiszen:
aktiv.origo.hu/tafelspicc/technologia/20131204-brassoi-az-ezerarcu-nagymamaetel-papp-endre-matyas-pince-fokhagyma.html

vagyis Takács Lajos szerint ez is a tipikus nagymamaételek sorát gyarapítja: „Ezer változata van, és mindenki úgy szereti, ahogy otthon a nagymamája vagy az anyukája csinálta. Van, ahol hosszabb szafttal, van ahol zöldborsóval, van, ahol sült krumplival, van, ahol fokhagyma nélkül készítették.”

D2 2015.06.29. 11:22:16

@u zlateho tygra: Brassói fokhagyma nélkül? Az egyetlen amiben a poszternek igaza van, hogy a brassóihoz indokolatlanul sok fokhagymát használ ;).
A kaját leginkább borsós tokánynak nevezném, de egyébként jó lehet ;).

Cormorant 2015.06.29. 14:39:26

"együtt főni teszem fel a benti főzőalkalmatosságon (ha lehetőségem van, akkor külön, mert úgy jó).”

Mi értelme bográcsosnak nevezni olyan ételt, amit a benti főzőalkalmatosságon készítek elő, ráadásul külön főzőedényben?
Ezzel az erővel bármilyen ételt elkészítek a tűzhelyen, majd tüzet gyújtok, fölé teszek egy bográcsot és beleöntöm, aztán tálalom. Szerintem a stégen pipázó blogger keveri a bográcsot a tálaló edénnyel.
Amúgy a blog hangvétele szuper volt, tetszett! Most próbáljon meg valami bográcsosat csinálni és arról is írni:)

Egy Igazi Önkéntes Rendőr 2015.06.29. 15:28:29

Először helyesen írni kellene megtanulni, aztán kicsit főzni, és végül vicceseket írni.
A fentiek alapján még mindegyikben sok tartalék van...