A B1 blog gasztro rovata



Amerikai kukit akarok!

2015. június 29. - PilarT

Imádom az amerikai kukit. Több naposan is nagyon finom. Sőt még finomabb, mikor kicsit már megszáradt. Tényleg! ;)

144addfc6959ed2fd5901cb832db4078.jpg

Nem perverzkedni akartam, a kuki (helyesen írva: cookie) az a csokis keksz, amit a filmekben is folyton sütnek az amerikai háziasszonyok. Én azért szeretem, mert az elkészítése gyors, egyszerű. Ráadásul több napig is eláll, sőt másnaposan kicsit megszáradva még finomabb, hiszen ez alapvetően ez egy keksz.

Az alapreceptet még anno "Tökéletes csokis keksz" néven találtam a Glamourban. Kicsit feljavítottam az arányokat, és így valóban tökéletes:

25 dkg margarint keverjetek össze 1 kk sóval,  1 kk sütőporral és 30 dkg cukorral. Elvileg a felét barna cukorból kellene, de a kevésbé egészséges és kevésbé drága sima cukor ugyanúgy megteszi. A gasztrosznobok pedig nyugodtan csinálhatják az egészet barna cukorból.

Keverjetek hozzá még 1 csomag vaníliás cukrot és 30 dkg lisztet. Vagy ha csokis piskótájú sütit szeretnétek, és nem simát, akkor csak 20 dkg lisztet tegyél bele + 10 dkg kakaóport. Nekem csokisan jobban ízlik.

Szórjatok bele 10 dkg apróra vágott étcsokit. Tökéletes megoldás a megmaradt mikuláscsokikat és húsvéti nyulakat leölni erre a célra. Opcionálisan tehettek bele mandulát, diót (bár azt sokan utálják), mogyorót, kókuszreszeléket, aszalt gyümölcsöt, vagy ami jólesik.

img_1656.JPG img_1657.JPG
img_1658.JPG img_1660.JPG

 A sütőt melegítsétek elő 200 fokra. A tepsit vajazzátok és lisztezzétek is ki, mert különben leragadhat. A sütőpapírba egyértelműen beleragad, ezért azt nem ajánlom.

A tésztából két teáskanál segítségével tegyetek kis halmokat a tepsibe, ne túl közel egymáshoz" - Na most a valóságban szerintem nincs olyan konyhatündér, aki kiskanalakkal bohóckodna. A kivajazáskor már úgyis összekenitek magatokat, úgyhogy csak nyugodtan kézzel ezt is. Körülbelül 12-14 tészta-halom fér el egy tepsin. Használjatok inkább kettőt, mert ha összezsúfoljátok a kupacokat, sütés közben egymásba folynak a kekszek.

img_1659.JPG

Nagyon figyeljetek, nehogy odaégjen a cookie, mert mindössze 8-10 perc alatt meg is sül. Várjátok meg míg kihűl, aztán jó étvágyat! Egy bögre tejjel isteni!

img_1662.JPG

A bejegyzés trackback címe:

https://b1gasztro.blog.hu/api/trackback/id/tr577575250

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Köldök_szösz 2015.06.29. 20:15:44

amit eddig csináltam mind túl száraz lett... persze ez lehet hogy az ezernégyszázkilencvenmmilló éves sütőm miatt van

Péter Tóth 2015.06.30. 22:16:16

@TrójaiVasParipa:
Ezzel nekem is problémám van :-(

PilarT 2015.07.01. 13:04:52

@TrójaiVasParipa: Mivel ez nem egy piskóta, hanem alapvetően egy keksz, ezért értelem szerűen valamennyire száraznak kell lennie. Ha puhább cookit akartok, esetleg tegyetek bele több élesztőt... de ez csak egy tipp, nem vállalok garanciát :)

babcakoni 2015.07.14. 19:26:46

Ha a margarint/vajat olvasztva adod a tésztához és belekevertek 1 tojást, akkor nem lesz száraz.