A B1 blog gasztro rovata



Gouda-pogácsa, ami finomabb, mint a daubneres

2015. július 13. - PilarT

Akárhányszor Óbuda felé mentem, pár deka Gouda pogácsáért

mindig beugrottam a Daubner cukrászdába. De csak addig, míg ki nem próbáltam a következő receptet.

A házilag készített Gouda pogácsa minden kétséget kizáróan finomabb, mint a cukrászdákban kapható.

img_0603_1.JPG

Keverjetek össze:

25 dkg juhtúrót

25 dkg lisztet

25 dkg vajat

1 kiskanál sót

2 dkg élesztőt

Ha meggyúrtátok a tésztát, az alábbi műveletsort háromszor kell végigcsinálnotok:

  • 1. Nyújtsátok ki a tésztát 30 x 30  centisre, körülbelül 1 centi vastagra.
  • 2. Hajtogassátok meg úgy, hogy három részre osztjátok, és egymásra hajtogatjátok a harmadokat, valahogy így:

hajtogatas2.jpg

fotó: susskataval.blogspot.com 

Ezt is osszátok három részre, és hajtsátok egymásra. A tészta alapterülete így végül az eredeti alapterület 1/9 része lesz.

  • 3. Hagyjátok pihenni fél órát.

Szóval ezt a három pontot ismételjétek el még kétszer. Összesen tehát háromszor kell nyújtani, hajtogatni és pihentetni. Végül nyújtsátok ki utoljára, és szaggassátok ki a pogikat. A kiszaggatott pogácsák tetejét kenjétek meg tojássárgájával és szórjátok meg jó sok reszelt goudasajttal.

Előmelegített sütőben 250 fokon 15 percig süssétek őket.

Mint azt láthatjátok, a házi Gouda pogácsa egyetlen hátránya, hogy időigényesebb elkészíteni, mint beugrani érte a cukrászdába. Viszont jóval olcsóbb és finomabb is.

Ha nem hiszitek, próbáljátok ki!

img_0603.JPG

A bejegyzés trackback címe:

https://b1gasztro.blog.hu/api/trackback/id/tr597619548

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.