A B1 blog gasztro rovata



A torta

Gasztro 1.

2015. július 27. - Tardosj

Egyik hétvégén a férjem elutazott, és előtte megemlítette, hogy mennyire szeretne csokitortát enni. Na mármost, nálunk az úgy megy, hogy ő kiejt valamit a száján, és én igyekszem megfőzni vagy megsütni, vagy legalábbis valami hasonlót alkotni.

Nagy magányomban neki is láttam és belevetettem magam a könyvek, újságok és a google kínálta rengeteg receptbe. Én szeretek sütni, de amikor csak egy részlet elkészítéséhez tizenhárom alapanyagra és négy keverőtálra van szükség, akkor inkább köszönöm, nem. Kedvencem például a csodálatos brownie, ami egyetlen tálban annyi idő alatt összeállítható, ameddig a sütő felmelegszik 180 fokra. Bár ezt sem tudom kétszer egyformán elkészíteni. Rövidre zárva a kitérőt, a sokat mérős, pepecselős receptek nem nekem valók.

Valami csokitorta-félére azért én is kiéheztem menet közben, így kompromisszumos megoldást kellett találnom. A válasz:

a csokipiskótás túrótorta, némi piros idénygyümölccsel a tetején. 
torta_kep0.jpg

Eleve összesen vagy 8 hozzávalóra van szükség, amiket leggyakrabban meg is találok a hűtőben, kivéve a túró és a gyümölcs, azokat frissen illik beszerezni (én személy szerint nem vagyok a mirelit gyümölcsök nagy barátja). Tehát semmi extra, semmi fakszni, neki lehet kezdeni és a mosogatás sem fog utána órákig tartani.
torta_kep1.jpg

Először érdemes a piskótát elkészíteni, hogy legyen ideje kihűlni, amíg a túrókrémet összeállítja az ember. Szexis, hogy ha van tortaformánk, de én eleinte sima téglalap alakú tepsiben készítettem, annak is meg van a maga bája. Mi kerüljön a tepsibe?

3 tojás, 4 dkg cukor, 6 dkg liszt, 2-3 evőkanál sötét cukrozatlan kakaópor, fél csomag sütőpor

A tojásfehérjéket a cukorral kemény habbá kell felverni, ehhez keverjük óvatosan a tojássárgájákat, majd a kakaóporral és sütőporral elvegyített lisztet. Aztán mehet is be egy kisebb tepsibe vagy tortaformába, amit érdemes sütőpapírral kibélelni, hogy szépen kijöjjön utána. Ezt betesszük a 180 fokra előmelegített sütőbe és drukkolunk, hogy szépen és egyenletesen megnőjön. Először 10-15 perc után nézzük meg fogpiszkáló próbával, hogy mindenhol átsült-e a tészta, és ha minden teszt pozitív, akkor kivesszük a sütőből, ki a formából és hűvösebb helyre rakjuk.
torta_kep2.jpg

Amíg hűlik a lap, jöhet a krém:

50 dkg túró, 6-8 dkg porcukor, 25 dkg Rama sütőmargarin, 2 csomag vaníliás cukor (1 Bourbon, 1 sima), 1-2 citrom héja és leve

Én egy kicsit meg szoktam olvasztani a margarint, hogy könnyebb legyen habosra keverni a porcukorral és a vaníliás cukorral. Aztán jöhet rá a túró és ráreszeljük a citrom héját, illetve belefacsarjuk a levét (azért a citrommagokat érdemes kiszedni). Az egészet összekeverjük, egységes állagúra, közepesen krémesre, hogy még a túródarabkák is láthatóak legyenek benne.
torta_kep3.jpg

Most jön a legnehezebb, szerintem: három egyenlő magasságú darabra kell vágni a kihűlt piskótát. Én kenyérszeletelő késsel szoktam, teljes koncentrációval először a tetejét vágom le, aztán az alját.

torta_kep4.jpg

Majd a legalsó piskótadarabot egy lapos tálra teszem és megkenem a krémmel. Mivel ez nem egy folyékony krém, én három részre szoktam osztani a tálban és az első egyharmadot felhalmozom a tésztalapra, késsel elkenem.

torta_kep5.jpg

Ugyanígy a másodiknál, és a felső lapra is teszek ugyanennyi krémet, amire jöhetnek a piros gyümölcsök.
torta_kep6.jpg

Ha nem áll sorban azonnali kóstolásra a férj, gyerek, satöbbi, akkor érdemes még legalább fél órára hűtőbe tenni a tortát. Aztán nincs más hátra, mint megenni.
torta_kep7.jpg

A bejegyzés trackback címe:

https://b1gasztro.blog.hu/api/trackback/id/tr397659246

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

bohuš 2015.07.28. 11:40:05

Nagyon gusztusos. Remélem, a férj is értékelte, mert én például, ha csokitortát kívánok, akkor az mindenképpen csokikrémet jelent. De azért remélem, sikerült őt meggyőzni :-).

D2 2015.07.28. 11:53:34

"Amíg hűlik a lap, jöhet a krém:" Aha. Nem mellesleg 3 lapot sütni sokkal gyorsabb és szebb.

kilgore.trout 2015.07.28. 20:28:50

Nemtom,de aki margarinnal süt- főz,az ne publikálja a receptjét.Süsse meg otthon csendben,de nem adjon tanácsokat.Az az igénytelenség csúcsa a konyhában.Meg a pudingpor..

Csák Gergely · http://zummaikido.hu 2015.07.28. 21:39:48

@kilgore.trout: Akkor köpüld magad a vajat és fejd meg a tehenet, ha ennyire fel akarsz vágni.

kilgore.trout 2015.07.28. 22:11:59

@Csák Gergely: miért? Felétek a boltban nem lehet vajat venni? És miért is felvágás az, ha valaki a természetes, jó minőségű alapanyagokkal való főzést tartja követendőnek?Bocs, ha én mű szarokat nem eszek, meg a családommal se etetném.Ti toljátok,csak ne blogoljatok róla.Ha meg mégis,akkor viseljétek el,ha valaki megjegyzi az igénytelenséget.

Szakyster 2015.07.29. 06:29:00

Hát, nem tudom, azt amit a boltban "vaj" néven árulnak "természetesnek" vagy "jó minőségűnek" nevezni... Kicsit mókás. Gondolom a boltban "tejet" meg "sajtot" is szoktál venni.

kilgore.trout 2015.07.29. 10:38:23

@Szakyster: Mondjuk én igen,mert Francia országban élek,de azért otthon is lehet jó minőségű sajtot,tejet,vajat venni az üzletben,de ti csak vegyétek akkor a margarint.Ha már itt tartunk,egy rosszabb minőségű vaj is jobb,mint a margarin.
Btw. Nekem mondjuk a "bolt" nem feltétlenül a helyi penészes párizsit áruló CBA.