A B1 blog gasztro rovata



Mondjuk szilva-krémleves  

2015. augusztus 03. - Tardosj

Legyen, mondjuk szilva-krémleves. Azért mondjuk, mert tetszés szerinti gyümölccsel behelyettesíthető a recept. Most szilvát találtam itthon, ezért lett ez.
egyenlit_gasztro_szilva_kep1.jpg

Amire szükség van, az egy közepes edény, úgy 3-4 literes. Annyi gyümölcsöt illik beletenni, amitől bő félig lesz teli (sohasem félig üres :). A gyümölcsök között jó ha van érettebb és éretlenebb is, hogy önmagában kiegyensúlyozódjon a leves édessége. Csonthéjasok esetében mindenképp távolítsd el a magot, ezzel egy lépéssel előrébb is jutsz, hiszen egyben feldaraboltad a gyümölcsöt. Finnyásabbak meg is hámozhatják, például a barackot.

Mehet a lábasba, annyi hideg vízzel, amennyi éppen ellepi. Dobj bele legalább egy rúd fahéjat, ízlés szerint még őrölt fahéjat is, valamint szegfűszeget. Én a szilva esetében két szem szegfűborsot is beledobok – ez a kiegészítő minden gyümölcs esetében más, például a nektarinnál a citromfű... Ha eleve savanykás a gyümölcs, mint a meggy vagy egyszerűen csak éretlen, akkor egy, de legfeljebb két kanál barna cukrot is tegyél hozzá.  Közepes lángon 15-20 perc alatt meg fog főni.
egyenlit_gasztro_szilva_kep2.jpg

Addig készítsd el a „habarást”. Szükséged van hozzá fél csomag főzés nélküli vaníliapudingra – ez fogja adni a kész leves szép pasztell árnyalatát. Kisebb keverőtálba öntsd ki a csomag pudingpor felét és az előírt tejmennyiség felénél egy kicsit kevesebbet, majd keverd el egyenletesen és tedd félre, de semmiképpen ne a hűtőbe.

Amikor elég puhának érzed a gyümölcsöket, jöhet a botmixer. Mielőtt nekiesnél szedd ki a darabos fahéjat és szegfűszeget.

Tudom ez egy kicsit macerás, de még mindig jobb, mint ha a levesedből kell kihalásznod a kisebb, ámde ehetetlen darabkákat. Vedd le picire a lángot és turmixold amennyire jólesik: én nem szoktam teljesen krémesre, hanem hagyok benne apró gyümölcsdarabokat.

Ha ezzel megvagy, akkor két evőkanálnyit merj át a pudingba és keverd el. Ezt ismétel még háromszor-négyszer. Ha csomómentes lett, akkor először két kanállal tegyél vissza az edénybe, keverd el, és lassan jöhet hozzá a többi pudingos leves is, illetve pakold vissza a fűszereket. Még forrald össze, és kész.

Ezek a levesek hidegen finomak, ami azt jelenti, hogy ugyan legfeljebb 30 perc alatt elkészíthetőek, de pár órát hűlniük is kell. Ha időhiányban vagy, akkor a tervezett mennyiséget merd ki egy tálba, és irány a mélyhűtő kb. 35 percre, azonban időnként nézz rá és kevergesd, nehogy megfagyjon.

És ami a leginkább szórakoztat a krémleves bűvészkedésben, az a furcsábbnál furcsább színek, amiket a végére produkálok. A meggyleves például burgundi szokott lenni, az őszibarack pedig majdnem elefántcsont…
egyenlit_gasztro_szilva_kep3.jpg

Ízlés dolga, lehet rá tenni tejszínt… Én ehelyett inkább nyers gyümölccsel díszítem, ha nem eszem meg a maradékot is várakozás közben. 

 

xirtaeb

A bejegyzés trackback címe:

https://b1gasztro.blog.hu/api/trackback/id/tr617676930

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.