A B1 blog gasztro rovataÓvakodj az Ezüst pontytól

Alfa és Béta ügynök újabb vendéglői ügyei - valamint Gamma girl is színre lép

2015. augusztus 09. - Tardosj

Ponty arra volt kedvünk, hogy valami kedélyes kerthelyiségben leüljünk és harapjunk (és természetesen, hörpintsünk) valamit. A „kedélyes kerthelyiség” olyan manapság Budapesten, mint az éjféli delizsánsz – már-már nincs is. Kihalt, felparcellázták, beépítették, luxus helyet csináltak belőle.

Ezért, bár motoszkált bennünk a kétely, de mégiscsak az Ezüst Ponty felé vettük az irányt, kis mobil kommandónkkal, (Alfa és Béta ügynök valamint Gamma-girl) hátha.

ezust_ponty.JPG

Nos, a poént előre le nem lőve, annyit megelőlegezünk, hogy nincs hátha.

Bár a kerthelyiség geográfiai és topográfiai paraméterei tökéletes vendéglátásra predesztinálnák Földünk ezt a néhány csinos négyzetméterét, a vendéglátás szakmaisága ellen elkövetett bűntények sorozata miatt valószínűleg a napalm lenne a legkíméletesebb megoldás. De minimum egy átnevelő-tábor a személyzet egyes tagjainak. Esetleg alkalmas terep a „Helyszínelők” következő évadjának a folytatásához, de csak akkor, ha felettébb hátborzongatóra akarják szabni a sorozatot.

Bár a kert csinosnak mondható, a fals harmonikaszó, a hozzá tartozó úgynevezett énekeléssel már elég figyelmeztető jel lehetne arra, hogy menekülj, amíg nem késő. De induljunk ki abból, hogy a harmonikás bizonyára jószándékú ember, talán egy menekült, aki elvette egy magyar ember munkáját – és édes istenem, egyelőre még csak ennyit tud.

Elvackolunk egy asztalnál, nem egyszerű már ez sem, mert valami rosszul értelmezett üzemgazdaságossági okból elég közel szorították egymáshoz a székeket.

Ülünk és várunk, kell egy kis idő, amíg a két komor és sértődött pincér figyelemre méltat egyáltalán minket. Mondjuk, tudjuk, hogy nem gyorsbüfébe ékeztünk, azt is látjuk, hogy sokan vannak a két megfáradt dolgozóra, de akkor is.

Nagy nehezen aztán az egyikük megakad végre nálunk és nem kedves. Mondhatni elég egyértelműen érzékelteti, hogy ő fáradt, unja, és jobban tennénk mi is, ha nem vihorásznánk itt össze-vissza és buta kérdésekkel sem zaklatnánk.

Nagy zavart nem akarunk a gépezetben okozni, jöjjön hát egy tejfölös-tárkonyos pontyhalászlé és roston sült kecskesajt, saláta ágyon. Bizonyos fröccsök és unicumok, de aki ismeri kis vendéglő kommandónkat, az ezen már meg sem lepődik. (Gamma-girl, mint ifjú, max. limonádéra hitelesített.)

Nos, a halászléről semmit sem tudunk elmondani. Sem rosszat, sem jót. Tulajdonképpen rendben is van. Ezért ugyan nem járnánk ide, az biztos. De ha már ide vetett minket a sors, akkor nem panaszkodunk, egynek jó lesz.

Hanem a grillezett kecskesajt. Nem kell ahhoz még Béta ügynöknek sem lenni, hogy az első harapás után felvetődjön a gyanú, amely a másodikban megerősödik, a harmadikban pedig szinte bizonyossággá válik, hogy ez a kecskesajt még moziban sem látott kecskét. Ez egy egészen közönséges zsíros, keménysajt, de genere tehéntőgyből.

Miután az emberiségbe vetett bizalmunk töretlen még ebben a pillanatban, próbálunk kapcsolatba kerülni az egyik mogorva úrral a kettőből, aki pincér ruhában öltözve grasszál itt az asztalok között, de nem egyszerű ez.

Aztán nagy nehezen sikerül valamelyiküket feltartóztatni, aki igen sértődött hangon közli, hogy mi vagyunk tévedésben, ez igenis kecske, mi össze vissza beszélünk, vagy kötözködünk is, vagy mi.

Ekkor udvariasan próbáljuk felhívni a figyelmét, hogy talán adminisztrációs hiba történt és összekevertek valamit. De emelt hangon kioktat, hogy erről szó sincs, és ha akarjuk, kihozza a Metro Áruházból származó zacskót, amire szép betűkkel rányomtatták, hogy KECSKE, és nekünk abból szeltek. (A kecske szót talán még ti is el tudjátok olvasni – desiffírozza agyi hullámait Béta ügynök.)

Egyre lankadóbb hévvel győzködjük, hogy szagolja legalább meg a sajtot – de ő nem. Köti a kecskét a karóhoz. Ez kecske.

Sehol egy elnézést, egy ejnye-bejnye, csak nem kevertünk össze valamit.

Egy konok, fáradt ember, aki gyűlöl minket, a vendégeket, talán még a teremtést is és ebből nem is kíván nagy titkot csinálni.

Morgolódva összeszedi a tányérokat és elcaplat vele.

Ezután már alig 15-20 karmozdulatot kell tennünk, füttyögnünk majd felállva kiáltoznunk, míg valakit értesíthetünk arról a tényről, hogy egy számlára lenne szükségünk.

Kerthelyiség ide-oda, az este további részét máshol szándékozunk tölteni ezután.

Az üzenet lassan célba ér.

Életunt embertársunk odakúr egy számlát (bocs, ezt nem tudom másként leírni) elénk. Igaz, nem köp le, nem csördít nyakon, de még csak közénk sem lövet, pedig bármelyiket megtehetné. Leginkább átnéz rajtunk, nem kérdez és nem mond semmit. „Dögöljetek meg cipőben” – olvas a gondolatai között Béta ügynök, akinek nagy gyakorlata van az ilyesmiben. Ifjú társunk – akit a továbbiakban Gamma–girl-nek nevezünk – ki mielőtt vendéglő feltáró kommandónkhoz csatlakozott volna, egy pesti kisvendéglőben pincérként szerzett gyakorlatot, hozzáteszi, hogy náluk az ilyesmi elképzelhetetlen lett volna. Hogy mást adjanak a vendégnek, ráadásul nem is jót, aztán még le is tolják, majd tiszteletlenül útjára bocsássák. Ez azért túlzás

Ezüst ponty – végeztünk veled. Egyest kaptál, küldd be a szüleid.

Ezüstponty, Budapest, XII. Németvölgyi út 96.

 

Alfa ügynök

A bejegyzés trackback címe:

https://b1gasztro.blog.hu/api/trackback/id/tr77694252

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Advanced Flight 2015.08.10. 12:37:12

Én is voltam ott egyszer, tényleg elég tré, bár a leves jó volt.

nyanyus 2015.08.10. 13:26:17

Borzalmas hely, ráadásul itt van a közelünkben. Ez azt jelenti, hogy időnként újból kipróbáljuk, hogy javult-e valamit, de nem, és nem.
Este a halászlé már olyan sűrű, mint egy főzelék, és a gombás halat meg végképp nem ajánlanám, mert gomba ugyan nincs benn, viszont liszt az jó sok. A harmonikás szerintem kínos, a személyzet meg még annyira.
Ez a vendéglátás megcsúfolása! Nincs már kert helység, ahová a szegény budai ( vagy pesti) elmehetne egy meleg nyári estén.

zoliopata 2015.08.10. 13:31:59

Az a baj,hogy egyszer elmegy az ember és soha többet,de sokan mennek egyszer és ez már eltart egy tré helyet.

Girhes Joe 2015.08.10. 13:53:47

Ahhoz képest a Google mapsen jópáran adtak rá pozitív értékelést. Akkor kinek lehet igaza?

Gazz 2015.08.10. 13:53:49

Ettem ott borjúlábszárat. Elég rossz volt.

zahor103 2015.08.10. 14:57:33

Én itt lakom a környéken, és mindig iszonyatosan felhúzom magam, hogy ahányszor csak elmegyek az Ezüstponty előtt, szinte állandóan tele van! Én 3-szor voltam ott (a második két alkalommal kényszerből, mert ott volt a rendezvény) és mind a 3-szor megfogadtam, hogy soha többé! Ezeket a pincéreket normális helyen az első munkanapjuk után kirúgták volna!! Végtelenül parasztok, ilyet még soha sehol nem tapasztaltam. Kb. a vendég nyalja ki az ő hátsójukat, és megköszöni, hogy itt ehet. Az ár/érték arány egyszerűen nevetséges, köszönőviszonyban sincs az ételek minőségével. Amit eddig itt ettem, az mind túl drága volt és rettenetesen rossz. Ha a "grillezett zöldség" tocsog az olajban, az eléggé intő jel például... Vagy ha az étel hideg, vagy ha túlfőtt... Olyan hibák, amiket egy műanyag-abroszos balatoni gyorsbüfé sem engedhetne meg magának! Aki teheti, minden fórumon húzza le ezt a szemét helyet!!!!

tamagochi 2015.08.10. 15:27:32

tragedia egy hely. joszandekuan irtam nekik egy reviewt a negativ elmenyekrol a FB-on (morcos pincerek, tularazott etelek/italok) es az alabbi kioktato valaszt kaptam (a relevans reszt masolom ide): "Igyekszünk mindig jókedvűen vidáman kiszolgálni mindenkit, de sajnos néha mi is elfáradunk. Házi limonádénk többnyire friss gyümölcsökből készül, az árainkat igyekszünk alacsonyan tartani, de ez olykor nehézkes budai vendéglő révén. Köszönjük megértésed." jelzem a limonade ugy latott citromot, mint a hivatkozott sajt kecsket. de rajtunk kivul senki nem hitt magunknak :D

Tudományos libsizmus 2015.08.10. 18:42:36

Szar hely szerintem is. A kaja semmi különös, a személyzet modortalan. Földrajzi adottságai alapján pedig egy nagyon jó hely lehetne. Annak idején itt volt az érettségi bankettünk, kb. 100 évvel ezelőtt, akkor még jobb hely volt.

Gyorgy Nagy 2015.08.10. 19:32:11

Rabló vezeti az üzletet.Budapest legszarabb étterme.

anyadmajma 2015.08.10. 20:34:43

Hát, Pesten azért van pár hely, ha nem is sok. De pokornilanden még a levegő is jobb.

Amúgy egy jó tanács: 3nál többször nem kell kérni a számlát, egyszerűen fel kell állni, és távozni. Úgyse akarsz oda többet visszamenni. Szóval vagy hozzák a számlát azonnal, vagy ingyen volt az a szar. Ez mindig beválik.

Dr. Schwanzkopf Rudolf 2015.08.10. 21:00:32

Rettenetesen modoros szöveg, nem lehet olvasni.

Egy Srác 2015.08.10. 22:10:16

@Dr. Schwanzkopf Rudolf: Akkor sajnos te maradsz az Ezüst ponty törzsvendége. Kérj sok rántott kecskesajtot, azt állítólag valami istenien csinálják ott...

Bukott Rockzenész · http://b-oldal.blog.hu 2015.08.10. 23:50:17

9 éve voltam ott utoljára, akkor egész kellemes hely volt.

amerikáner 2015.08.11. 04:24:49

Válaszd inkább az Árnyas kerthelyiséges vendéglőt!

trapphenci 2015.08.11. 07:22:12

@Dr. Schwanzkopf Rudolf: igen, az elképzelt pincérek után ettől hánytam én is ... Erősítve mindezt azzal, hogy elnézést kér a trágárságért.

On: panaszkönyv, panaszkönyv, panaszkönyv! Mindenképpen megbüntetik őket, elkerülhetetlen. Valamint rájuk lehet küldeni a fogyasztóvédelmet.

mikigyerek 2015.08.11. 07:32:21

@Girhes Joe: Rokonok, barátok, személyzet.

mikigyerek 2015.08.11. 07:36:55

@Dr. Schwanzkopf Rudolf: Doktor Úr! Nekem sikerült. Akkor én ügyesebb vagyok?