A B1 blog gasztro rovata



A bazsalikom tartósításának fortélyairól

A nyár íze

2015. augusztus 22. - Tardosj

Vidéki lány vagyok, szükségem van valami zöldre, ezért elkezdtem a gangon kertet építeni. A szomszédok észrevételeit most hagyjuk… Éveken át vásároltam – a levendulák és más zöld növények mellett – a friss fűszernövényeket, tavasszal szépen átültettem, egész nyáron gondoztam, szedtem, imádtam az ízét, de akárhogyan próbáltam az áttelelést, pár hónap alatt kimúltak. Volt, hogy behoztam a lakásba, ahol a pára, hő és fényviszonyokon kívül nyilván a macska sem növelte a fűszernövények élettartamát…
bazsalikom_kep1.jpg

Ráadásul ott álltam annak az alapigazságnak a tudatában, hogy ha jól szedem a leveleket, akkor egyre több és több lesz helyettük. De ketten vagyunk, és annyi fűszerem termett tavaly, hogy egy étteremnek is elég lett volna. Kedvencem a bazsalikom, ezért előző nyár végén elkezdtem kísérletezni a szárításával. És bejött, februárig az üvegbe zárt bazsalikomot ettük.

Mindössze annyi a teendő, legyen az bazsalikom, rozmaring, majoranna vagy bármi más, szedj le róla annyit, amíg el nem unod – nálam ez szokott véget vetni a levelek csipkedésnek, mert fancy fűszerollóm nincs… Utána mosd át alaposan, bio ide vagy oda, azért a gangkertészkedésnek is megvannak a maga kártevői, ha más nem, az utca pora. Aztán terítsd le egy tiszta konyharuhára, amíg szárad.
bazsalikom_kep2.jpg

Én ezek után fémtálcára vagy porcelántányérra terítem a leveleket, és kétnaponta átforgatom őket. A hőmérséklettől, valamint a szoba páratartalmától, a felhalmozott levelek mennyiségétől is függ, de úgy egy hét alatt kiszárad. Fontos, hogy csak akkor tedd üvegbe, amikor már egészen száraz, szinte morzsolható a kezedben. Töltheted fűszeres üvegcsébe vagy sima befőttes üvegbe is. Az garantált, hogy az íze sokkal intenzívebb, mint a boltban kapható szárított fűszereknek.
bazsalikom_kep3.jpg

 

xirtaeb

A bejegyzés trackback címe:

https://b1gasztro.blog.hu/api/trackback/id/tr627722024

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

különvélemény2 2015.08.25. 15:26:13

"A bazsalikom tartósításának fortélyairól"

1, fagyasztó

jobangel · http://jobangel.blog.hu 2015.08.25. 18:50:42

Én szitába teszem száradni. Nem kell forgatni, és 3-4 nap alatt kiszárad. Anyukám aszalógépben pár óra alatt szárítja ki.