A B1 blog gasztro rovata



Buon pomeriggio a Budapest

A tenger gyümölcseit Budapesten szüretelheted

2015. augusztus 25. - Tardosj

Minden valamirevaló gasztroblognak van egy listája a legjobb olasz éttermekről. Én is olvasom ezeket, a szimpatikusabbakat ki is próbálom, de eddig egyértelműen az én listámat a Caffé Gian Mario vezeti. Néhány négyzetméter Olaszország a budapesti Bajcsy-Zsilinszky úton, a coperto nélkül.

Nem csupán arról van szó, hogy minden alapanyag Olaszországból származik (megjegyzem, magára valamit is adó olasz étteremnél ez lenne a minimum), a liszttől kezdve egészen a csodálatos borokig, hanem arról a hangulatról, amit a hely áraszt: hogy belépve nem egy elegáns, ámde rosszkedvű pincér fogad, hanem maga az étterem vezetője-tulajdonosa, Giovanni vagy a mindig mosolygó pincérlányok. Elég forgalmas és népszerű hely, részben egyébként az itt élő vagy ide látogató olaszok találkozóhelye is – mégis mindig találnak valahol egy asztalt, ahová leülhetünk.

Ami a helyet igazán megkülönbözteti a többitől, a kitüntetett figyelem. Ebben még igen sokat kell tanulnia a magyar vendéglátásnak: általában, ha elég pénze van valakinek, nyit egy helyet, megtervezteti hozzáértőkkel az étlapot és a dizájnt, felvesz egy rakat felszolgálót és szakácsot, aztán megy, ameddig nyereséges. A Gian Marioban viszont emberként kezelik a vendéget, a helynek lelke van és ezt a lelket az olaszok teszik bele. (Igaz, nem adják olcsón.)

A kínálat természetesen ízig-vérig olasz: vannak állandó elemek (a pizzák és saláták) és a hétről-hétre változó tészták és halak. Hogy éppen mit találunk az évszaktól és napszaktól is függ, illetve a hét napjaitól. Az elmúlt években azt hiszem az ételek jelentős részét megkóstoltam már, és mindig jóllakottan és elégedett mosollyal távoztam.

kep1v.jpg

A könnyű ételek vagy előételek közül bátran ajánlom a tonhalsalátát, lenyűgözően egyszerű, finom és jól lehet vele lakni. Különlegesebb a lazacsaláta, kis naranccsal és répával megbolondítva. Az előételek csúcsa az insalata di mare.

Dél környékén, illetve délután még biztosan jut a napi tésztákból. Zseniális kombinációk, csodálatos ízek. Olívaolajos vagy paradicsomszószos alapon, a hagyományos bolognaitól kezdve akár vadmalac-húst is ehetünk a séfek által megálmodott tésztával és egy kis parmezánnal.
kep2.JPG

A hét elején, keddtől csütörtökig izgalmas ízek várnak: a tenger gyümölcsei is terítéken vannak ilyenkor. Érdemes kipróbálni a feketekagylós és vénuszkagylós spagettit, isteni fokhagymás ízzel, akár paradicsomszósszal, akár kis olívaolajjal és tésztával. 

Aki pedig a testesebb tésztaételeket szereti, ne hagyja ki a lasagne-t.
kep3_v.jpg

A mindig biztos választás, az olasz ízeket csak szőrmentén kedvelőket is lenyűgöző: leheletvékony pizza, ami annál testesebb a másik oldalon, hiszen a szakácsok nagyon bőkezűek a feltétekkel. Személyes kedvencem a quattro formaggi, de ezen kívül még hozzávetőleg húsz-harmincféléből lehet választani.
kep4v.jpg

Az olasz desszertek nem az én ízvilágom, ezért erről nem tudok nyilatkozni, de annak alapján, hogy minden, amit eddig itt kóstoltam zseniális volt, ezt is merem ajánlani az édesebb és krémesebb ízek kedvelőinek.

És amiről nem feledkezhetünk meg, az a bor. Száraz, vörös és testes, mint a Primitivo, amely a legtöbb ételnek remek kiegészítője.

Mi a Gian Mario sikere? Mindig olaszos a hangulat, mindig kedves a kiszolgálás és mindig magas a minőség. Csak ajánlani tudjuk!

(Budapest, Bajcsy-Zsilinszky út 35,)

xirtaeb

 

A bejegyzés trackback címe:

https://b1gasztro.blog.hu/api/trackback/id/tr307722044

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.