A B1 blog gasztro rovata



Tegnap még méreg volt, ma már falhatod bátran

A lélek és a nasi

2015. szeptember 14. - Tardosj

Ha bemegyek egy pékségbe, cukrászdába vagy akár egyszerű boltba, folyamatosan szembejönnek velem az ettől-attól mentes nasik, a paleo sütemények és egyéb termékek. Én kerek szemmel nézek rájuk, ők pedig némán pislognak rám a pultból. Mert addig ugye rendben vagyunk, hogy a cukorbeteg emberek számára kialakította a gyakorlat a tudomány alapján a diabetikus ételeket, hogy ők is ehessenek például édességet. Vagy a lisztérzékeny emberek számára létrejöttek a gluténmentes termékek. Itt elengedem azt a kínálkozó gondolati szálat, hogy bizonyos betegségek gyakorisága jelentősen megnőtt a gyógyszeripar fejlődésével, mint ahogy a depresszió első gyógyszerének megalkotása után hirtelen sokkal több lett a hangulatzavarral küzdő ember... Hm. Zárójel bezárva.

 gastro2.jpg

Visszatérve az eredeti fonalhoz, most épp a paleo a divat, előtte más volt, valószínűleg hamarosan megint más lesz. Ahogyan a táplálkozástudósok és dietetikusok pár évvel ezelőtt kikiáltották ellenségnek a tejet, előtte mást és utána is mást. Nincs azzal semmi baj, engem még örömmel is tölt el, hogy folyamatosan fejlődik a tudomány és revideálják a saját nézeteiket – csakhogy! A köz számára általában nem a hosszú és eredményekkel támogatott empirikus cikkek jelennek meg, hanem egy-egy világmegváltónak tűnő ötlet, amit valaki kihangosít és népszerűsít. Innen jött a paleo is: nem egy nettó hülyeség, nem rugaszkodott el teljesen a tényektől, de kisarkítva, leegyszerűsítve és életmóddá avanzsálva bizony már nem állja meg a mai világban a helyét. És sok más diétatípus is ki van téve ennek a fajta fetisizálásnak, gyakran egymásnak teljesen ellentmondó alapelvek népszerűek egyszerre. S mindeközben a tudomány már egy harmadik elvrendszerben gondolkodik éppen.

Nem azt mondom, hogy együnk meg minden szemetet, tele ízfokozókkal és E-számokkal. Ha tudatosan akarunk táplálkozni, akkor a táplálkozási piramis évtizedek óta biztos segítség ehhez. Ezt lehet árnyalni azzal, ami a dietetikusok aktuális kedvence vagy ellensége, de nem a szélsőséges formákban, ahogy a fenti diétatípusok előírnák. Oda kell figyelnünk magunkra, azonban az egészséges táplálkozás nem jelentheti önmagunk sanyargatását: például azt, hogy napi több óránk rámegy az ételeink megtervezésére és elkészítésére. Ha ez kényszerré válik, az ugyanúgy betegség, mint a kóros soványság vagy falánkság. Nem véletlenül jött létre az elmúlt időszakban egy újfajta táplálkozási zavar kategória: az orthorexia nervosa, azaz a fokozott kényszer az egészséges táplálkozásra. Vékony a határ a dicsérendő egészséges magatartás, azaz a tudatos táplálkozás és az eltúlzása között, ami már betegség.
gastrorcepyramid-full-story.jpg És ha már lelki vizekre eveztünk, egy dologtól mentes a mentes nasi: a bűntudattól.

Védjük magukat a lelkiismeretünktől a valaki által helyesnek mondott diétával, ahelyett, hogy egy kicsit befelé figyelnénk és meghallanánk, amit a szervezetünk üzen. Igen, néha lehet, hogy csokitortát kívánunk, máskor steaket vagy natúr rizst… – az egyensúly a fontos és a tudatos étkezés.

A bejegyzés trackback címe:

https://b1gasztro.blog.hu/api/trackback/id/tr437784550

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

segar 2015.09.15. 10:49:57

"az egyensúly a fontos és a tudatos étkezés"

Ja, itt van a szint, ami megy: www.youtube.com/watch?v=WP2Fv0oBU9I

Nincs egyensúlyra lehetőség, mert ahová nézel új elmélet terem. Össze-vissza vannak az emberek zavarodva. Nem hisznek el semmit, vagy ha mégis, többnyire kompromisszumokkal igaz csak bármi.
Márai prof. is leszögezte: akkor úszod meg a véres fájdalmakat, ha gondos mérlegelés után jó kiegészítőket kezdesz magadhoz venni. Pont.

midnight coder 2015.09.15. 12:05:25

Ha a mateatikusok úgy dolgoznának mint a táplálkozáskutatók, akkor a pi értéke minden héten változna -20 és plusz 25 között, és az emberiség a mai napig barlangban lakna.

mismásoló szalon 2015.09.15. 13:15:41

Van egy egyszerű táplálkozástudományi módszer:
Azt egyél, ami jólesik.
Csak tarts mértéket.

Röviden ennyi.

Amit ugyanis emberek évezredek vagy évtízezredek óta esznek, nem valószínű, hogy káros lenne. A dietetika pedig tipikus áltudomány, mint az asztrológia.

segar 2015.09.15. 13:29:07

@mismásoló szalon: "Azt egyél, ami jólesik. Csak tarts mértéket."

Márbocs, de ez ugyanolyan marhaság, mint, hogy "valamiben meg kell halni". Hitegeted magad, ami azért a semminél valamivel több.

A legtöbb embernek jól esik a túrórudi, a hagymáscsipsz, az energiaital, a zalai felvágott, a pilótakeksz, a reggelizőmüzli, az epresjoghurt, stb. És mértéket is tartanak: csak egy gyűjtő rudit vesznek és egy olcsó energiaitallal csúsztatják le.

De aki salátát rendel csirkemellel, vagy párolt zöldséget norvég lazaccal, az már sokkal jobban táplálkozik? Hmm? Nem? De! Nem?? ;)

etenim 2015.09.15. 13:32:55

Melyik táplálkozási piramisra gondolsz? A magyar, az osztrák, az amerikai, vagy a mediterrán táplálkozási piramisra?
Kinek ajánlott ez? Az 50 kilós irodai alkalmazottnak és a 90 kilós kőművesnek is más tápanyag igénye.
Az alap az, hogy ne együnk iparilag feldolgozott szemetet.
Minden diéta azért működik, mert változtat az eddig kialakult hibás szokásokon.

mismásoló szalon 2015.09.15. 13:49:03

@segar:
Jólesik, hagymás csipsz, epres joghurt.

A mértéket tartás fogalmával nem vagy tisztában, ezért írsz baromságokat.

"De aki salátát rendel csirkemellel, vagy párolt zöldséget norvég lazaccal, az már sokkal jobban táplálkozik? Hmm? Nem?"
Nem. Abból is lehet egészségtelen mennyiséget enni.
(Ahogy egy régi mondás tartja, az egészségesnek kikiáltott ételektől is lehet hízni, csak sokkal többe kerül.)

Szóval használd az agyadat, és ha lehet, ne arra, hogy velőrózsát készíts belőle vacsorára.

mismásoló szalon 2015.09.15. 13:50:20

@etenim:
Miért ne együnk, ha jólesik?
Csak nem degeszre kell zabálni magad belőle.

Egy hamburger nem fog megártani, akár naponta sem.
EGY. És nem tíz.

segar 2015.09.15. 14:10:04

@mismásoló szalon: "mértéket tartás fogalmával nem vagy tisztában"

Úúú, tényleg, a fő, hogy példát mutattál ebben! Némi józan kritikára megmutattad mindenkinek, hogy milyen az, amikor elgurul a placebó. Vagy kéne egy kis norvég lazac az omega3-mal (és a cézium, tórium és egyéb finom fűszerekkel a sellafieldi aromagyárból). :D

Komolyra fordítva: nem feltétlenül a mértéket tartás a jó. Egy hamburgerben is annyi antibiotikum, szteroid és hormon van, ami gyengébbeknél kiveri a biztit. A többséget nem érdekli a téma, akit érdekel sem jön bele egyhamar. Nehéz világ ez.

Dorinda41 2015.09.15. 14:32:49

A nagyapám 92 éves koráig élt szalonna, tojás, erős paprika, bor. reggeli pálinka, bableves csülökkel, s egyéb fantasztikus és hízlaló magyar konyha remekein. Volt vagy 50 kiló vasággyal együtt egész életében. Ja, 12 éves korától pipázott.
Meg hajnaltól estig kint a földeken dolgozott.
Ha telezabálom magam minden vacakkal, akkor sem vagyok képes a 172 cm mellé 55 kilónál több lenni. 4 gyerek után sem.
Ilyen a genetikánk. Ezért nem ítélem el soha a kövéreket. Én meg egy kóró vagyok. Nem attól függ, hogy mennyit zabálsz és mennyit mozogsz. A ti véleményetek szerint akkor rám és a családomra nem hatnak az E-k és mindenféle hormonok.

mismásoló szalon 2015.09.15. 15:00:41

@segar:
Ezeket a baromságokat milyen cikkekből szeded?

segar 2015.09.15. 15:21:24

@Dorinda41: De hatnak, csak van miből pazarolni. És vannak sokan mások, akinek kevesebb jutott.

Ezt értsd meg: "nagyapám 92 éves koráig élt" - ez a gyerekeidre kellene, hogy biztató hatással legyen. De ez már nem az a kor, és ha ők még nem betegesek, csak nézd meg az osztálytársaikat.

makkospacal 2015.09.15. 16:08:22

Nem a kajákkal van a baj, hanem a mozgásszegény életmóddal és a stresszel. Csak, ha ez lenne a főmantra, azon nem kaszálna akkorát az élelmiszer ipar és a velük szimbiózisban élő áltudományoskodó "egészség" ipar.

A többi pedig genetika.

gizmo26666 2015.09.15. 17:09:07

"Én tudatosan táplálkozom, vagyus mindíg tudom, hogy eszem"

www.youtube.com/watch?v=cQ4xLEandt8