A B1 blog gasztro rovata



Tudd, hogy milyen kávét iszol!

2015. november 21. - Ninon

Hazánkban is egyre inkább elterjednek a nagy kávézó-vállalatláncok, mint például a Starbuck's, a California Coffee Company vagy a Costa Coffe. (Budapest régi nagy kávéházairól készült fotókról kattintsatok IDE!) Meglátásom szerint ezek a helyek nem igazán arról szólnak már, hogy egy minőségi, gondosan elkészített csésze kávé mellett lazíthassunk, beszélgethessünk és feltöltődhessünk. Az efféle kávézókban ücsörgők közül valószínűleg nem sokan tudják, mi a különbség egy latte és egy cappuccino között, vagy hogy egyáltalán milyen fajta kávé az italuk alapja. Ezért most egy csokorba gyűjtöttem pár fontos információt sokak kedvenc éltető italáról, a kávéról!

ber_coffee-2.jpg

kép: bearinsguide.com

Először is lássuk, milyen fajta kávét szokás használni! A világkereskedelemben a két legismertebb kávéfajta az arabica és a robusta. Az arabica a legelterjedtebb, a forgalmazott kávémennyiség 75%-át ez adja. Ez egy érzékenyebb fajta, rengeteg esőre, árnyékra és kevés napra van szüksége. Az arabicából készült kávé erős aromájú és karakteres, viszont kevés koffeint tartalmaz (egy csésze kávé 1-1,7%-ot). Savtartalma is alacsony, ezért gyomorproblémákkal küszködők is nyugodtan fogyaszthatják. A robusta ültetvény az arabicához viszonyítva sokkal igénytelenebb. Kevesebb esővel is beéri, a legtöbb betegségnek ellenáll. A termésében található aromaanyag hatására válik a kávé kellemesen "testes" ízűvé. A robusta intenzívebb ízvilágot képvisel, erősebb és testesebb. Egy csésze Robusta kávé 2-4% koffeintartalommal bír. A legfinomabb kávékeverékek a legjobb arabica és robusta kávészemek különböző arányú kombinációjából készülnek. (A pörkölésről bővebben ITT olvashattok.)

robusta-and-arabica-bean.jpg

kép: pollards.com

Ismerjétek meg a legkedveltebb kávéitalokat!

Eszpresszó: mondhatni, ez mindennek az alapja. Finomra őrölt babkávéból készül, 25-30 ml-nyi, sötét, sűrű kávé. A jó eszpresszót krémes, vöröses-mogyoróbarna, cirmos hab az ún. "crema" koronázza.

espresso_and_napolitains.jpg

kép: wikipedia

Doppio: dupla eszpresszó egy csészében, akinek a szimpla nem lenne elég.

Ristretto: a kávé java, 20 ml-es kiadásba sűrítve. Intenzív, nagyon erős, amit a darálási finomság növelésével lehet elérni.

Americano: az eszpresszó forró vízzel higított változata, hogy ne legyen olyan erős, és tovább tarthasson az élmény. Nevezhetjük a long black gyengébb változatának is.

Long Black: Ausztráliában fogyasztják, márpedig úgy, hogy az eszpresszót forró vízbe főzik le.

Lungo: ez egy hosszabbra főzött eszpresszó, körülbelül kétszerese a "feketének", 50 ml-nyi ital. A francia változata a café allongé, németül pedig Verlangerternek hívják.

Mocha: alulra kakaópor vagy csokoládé (de néhol csokisziruppal készítik) kerül, ezután egy adag eszpresszó, rá a frissen gőzölt tej. Az egészet megfejelhetjük tejszínhabbal, amelyre még csokireszelék is kerülhet.

Cappuccino: három hozzávaló szükséges hozzá, mindegyikből nagyjából ugyanannyi: krémes eszpresszó, gőzölt tej és tejhab. Nevét a kapucinus szerzetesek csuklyájának színe után kapta. (A tejhabból mesés kreációkat lehet létrehozni, nézzetek meg ITT párat!)

cappuccino2.jpg

kép: coffecoffea.com

Cappuccino Chiaro: a szokásos cappuccinónál több benne a tej - 1/4 rész tej, 1/4 rész tejhab.

Cappuccino Scuro: a szokásos cappuccinónál kevesebb benne a tej - 1/4 rész tej, 3/4 rész tejhab.

Macchiato: a szó jelentése "foltos" (olasz), így nem nehéz elképzelni: eszpresszó egy foltnyi tejhabbal a tetején. (Kiejtése helyesen [mákkiátó], le se merem írni, miket hallani olykor.)

Latte Macchiato: az előbbi tejes változata: eszpresszó körülbelül 2,5 dl meleg, gőzölt tejjel, a tetején tejhabbal. 

original.jpg

kép: weheartit.com

Cafe Latte: 1/3 rész eszpresszó, 2/3 gőzölt tej, 1 cm-nyi tejhabbal a tetején.

Flat White: ez egy Ausztráliában és Új-Zélandon kedvelt, lattéhoz hasonlító ital: 1/3 eszpresszóhoz öntsünk kevesebb tejet, mint a lattéhoz. Az eszpresszóhoz öntés előtt a gőzölt tej habját óvatos mozdulatokkal keverjük össze a tejjel.

Melange: bécsi jellegű kávé (ez közepesen pörkölt kávébabból készült kávét jelent). Eszpresszó, nagyjából azonos mennyiségű meleg tej és tejszín keverékével felöntve. Ezt egy kis csokireszelékkel és tejszínhabbal is megfejelhetjük.

Kapuziner: szintén bécsi jellegű kávé. Az eszpresszót tejszínhabbal kell dúsítani, a tetejére pedig kakaóport kell szórni. (További osztrák kávékülönlegességek megismeréséért kattints IDE.)

Café au Lait: a franciák kávéja: közepesen pörkölt babkávéból készült eszpresszó és meleg, habosított tej 1-1 arányú egyvelege.

Török kávé: a finomra őrölt kávét hosszúnyelű sárgaréz edényben lassan, nyílt tűzön együtt főzik vízzel és cukorral (egy csésze vízhez egy teáskanál őrölt kávét adnak). Amikor felforr, leveszik a tűzről, és keveset szétosztanak a csészékbe. A maradékot visszateszik és újból felforralják, majd elosztják a csészékbe.

torok-kave.jpg

kép: men.hu

Jeges kávé: számtalan változat létezik belőle már, és ennek igazán örülhetünk, hiszen nyáron sokkal jobban esik egy hűsítő kávé. Az én kedvenc jeges kávém egyszerű, mint az egyszeregy: vaníliafagyira öntök egy lefőzött eszpresszót - nem kell már bele se édesítőszer, se tej. Találkoztam viszont már olyannal is, aki tejjel is felöntötte, vagy plusz jégkockát rakott bele (attól túl vizes lesz szerintem, kivéve, ha lefőzött kávét fagyasztunk le), a legtöbb helyen tejszínhabbal is megbolondítják.

Freddo: ez konkrétan jég és kávé: tört jégre kell eszpresszót vagy cappuccinot önteni.

Frappé: instant kávéporból készült, egy kis tejporral és cukorral ízesített, mixerrel habosra kevert, jéghideg hosszú kávé. Görögországban népszerű, hűsítő ital, jégdarabokkal ízesítve szervírozzák 3-4 dl-es pohárban. Likőrrel vagy kakaóval szokták ízesíteni, néhol vaníliafagylaltot is tesznek bele.

Spanyol kávé: Tia Maria és erősebb kávé kombinációja. A Tia Maria egy eredetileg jamaikai származású, sötét kávélikőr.

Café de Olla: Mexikóban elterjedt, amely fahéjjal és cukornádból készült barnacukorral ízesített, hagyományosan agyagedényben készített kávé.

Ír kávé: whiskeyvel ízesített feketekávé, amelyet alkoholtartalma miatt inkább esténként fogyasztanak. Emiatt viszont gyakran koffeinmentes kávét használnak hozzá. Elkészítése kicsit körülményesnek tűnhet, de egy próbát mindenképpen megérhet.

11252_irkave.jpg

kép: anna.hu

Georgia'n Ginger: amerikai kávékülönlegesség. Karácsonyi hangulatot ébreszthet, hiszen gyömbérrel és fahéjjal ízesítik és reszelt narancshéjjal díszítik. ITT találtok hozzá egy receptet.

Ha ennyi nem lett volna elég, ITT és ITT még találtok pár különleges kávéreceptet.

Ti hogyan szeretitek a kávét?

források: aygor.hu, kavezona.hu

A bejegyzés trackback címe:

https://b1gasztro.blog.hu/api/trackback/id/tr278094278

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

2015.11.21. 15:50:19

Sehogyan sem, egyáltalán nem iszom kávét de azért tetszett az írás.

irdesmond 2015.11.22. 09:36:03

Eleinte csak nem szerettem a habokat a kávén, de most már egyenesen utálom, a magam részéről az amerikanot választom, és felöntöm hideg tejjel hogy inni lehessen.

zoli_ 2015.11.22. 10:02:51

Én csak egy bunkó vagyok... tejeskávét szoktam kérni. Ilyenkor tompikáék visszakérdeznek, hogy egy láttét? Mondom nem, egy presszókávét sok langyos tejjel és két cukorral.
Na ettől rendszerleállást szoktak kapni, mert nem értik...

2015.11.22. 14:28:20

@zoli_: Miért, így nem lehet inni ahogyan te? :) Ez nem bunkóság, csupán ízlés.

A Tyne folyó déli partja 2015.11.24. 11:31:02

Én bárhogy, csak ne legyen túl gyenge.

A Tyne folyó déli partja 2015.11.24. 11:34:31

@mandulazöld: itt Angliaban volt, hogy megkérdeztem, milyen kávé van, de csak sima instant volt. (Nem normál kávézóban, hanem a semmi közepén).
De a legtöbben nem is tudják, hogy presszókávé az alapja mindnek, azt meg főleg nem értik, hogy főzöm a kávét (a kotyogón), azt hiszik, a presszókávé instant porból van, csak kevesebb vízzel.

A Tyne folyó déli partja 2015.11.24. 11:37:42

Kávézóban (itt) általában Americanot kérek, hogy tovább tartson az élmény.
Vagy dupla eszpresszót.

2015.11.24. 11:59:56

@A Tyne folyó déli partja: Ők nem lepnek meg. :) De más dolgokban sem. :) A házilag készített sárgabaracklekvárt sem értik :)