A B1 blog gasztro rovata



Mit főzzek ma?

2015. november 26. - Ninon

Néha az a legnehezebb a főzésben, amíg kitalálom, hogy mi is legyen az ebéd vagy a vacsora. Persze, megkérdezem a férjet, hogy mit szeretne enni, de általában azt válaszolja, hogy "bármi jó lesz". Az már nagy segítségnek számít, ha megmondja, hogy inkább könnyebbet vagy testesebbet. Ilyenkor nincs más hátra, az ember lánya elkezdi használni a fantáziáját… Gondolatindítónak először kinyitom a hűtőt és megnézem mi van benne. Erre jöhet még egy kis inspiráció magazinokból és blogokból, kedvenc szakácsoktól és szakácskönyvekből… Persze innen még hosszú az út addig, amíg a férj másodszor is szed.

Nézzünk egy alapfelállást, amit ma találtam a hűtőben: cukkini, sárgarépa, paradicsom, kápia, vöröshagyma, lilahagyma és krumpli. Mit lehet ezekből varázsolni?

milegyen_kep1.jpg

A legkönnyebb változat, és egyben anyukám csodás vendégváró receptje, a zöldséges-csirkés egytál. Ez lehet csak zöldséges is, én néha így szoktam, de anyukám húsimádó, ezért jöjjön az eredeti recept. Tehát irány a hentes, szerezzünk egy kis csirkemellet (is)!

Egy nagyobb tepsit kikenünk olívaolajjal, majd a feldarabolt zöldségekkel beterítjük a tepsit. Jöhet rá só, bors, kakukkfű és rozmaring. Erre fektetjük rá a besózott és borsozott csirkemell szeleteket. Én a csirkére ilyenkor csak rozmaringot szórok. Lefedem a tepsit fóliával és lassan, 140-160 fokon másfél óra alatt készre sütöm. A végén még lehet 10-15 percig pirítani, aki úgy szereti.

kep2_1.jpg

Nagyon hasonló a következő, csak kicsit macerásabb, viszont cserébe hangzatosabb névvel lehet illetni. A zöldségek közül én itt paradicsomot, cukkinit és krumplit karikázok fel és egy kisebb tepsiben három oszlopban egymás elé helyezem a karikákat: előbb krumpli, aztán paradicsom, majd cukkini és így rendre. Alá mehet olívaolaj, rá pedig csak só és kakukkfű. Alacsony hőfokon, először lefedve mehet is a sütőbe. A csirkét viszont ekkor serpenyőben készítjük el. Vékony szeletekre vágjuk a csirkemellet, esetleg kicsontozott csirkecombot és jó alaposan bedörzsöljük őket durvára őrölt sóval és borssal, valamint kakukkfűvel. Amíg a zöldségek párolódnak, legalább egy óráig hagyjuk álli a csirkét – ennek úgyis elég lesz 15 perc.

kep3.JPG

Egy lapos serpenyőben hevítsünk hozzá vajat vagy olívaolajat és amikor már forró, jöhetnek bele a csirkeszeletek. Nálam itt jön a trükkös lépés: a nagyitól megörökölt, sokáig csak dekorációként használt szenes vasalót vetem be, hogy a csirke átsült, omlós, ropogós és ízletes legyen. Aztán fordítok és jöhet ismét a vasaló. Innen a csodás név: vasalt csirke zöldségekkel. Ez a fogás, különösen délben, elbírj még egy kis rizsköretet is.

kep4.jpg

Mivel a tészták nagy rajongója vagyok, ezért ilyen változatom is van. Mondjuk úgy, hogy európaiasított thai zöldséges tészta. Itt a zöldségeket felaprítás után külön kupacokba érdemes rakni. Ha minden hámozás és darabolás készen van, akkor olaj nélkül felteszek a tűzhelyre magas fokozaton egy wok-ot (ez helyettesíthető mélyebb, ámde nem túl vastag falú serpenyővel is). Felteszem a tészta vizét is: autentikus a rizstészta vagy üvegtészta, de a sima spagetti is megteszi. Amikor forrósodik a serpenyő, legyen kéznél négy dolog: olívaolaj, só, cayenne bors és gyömbér. Mehet az olívaolaj és rá először a felkarikázott répa, majd a fűszerek. Kevergessük meg néhányszor. Ha, esetleg van otthon egy kis brokkoli, akkor az apró rózsák következnek most. Majd pár perc múlva jöhetnek a hagymacikkek és mindig az újabb adag fűszer. Ezután jöhet a paprika, egy-két perc múlva a cukkini és újabb pár perc múlva a paradicsom. Amikor a kevergetésnél letapadás gyanúját érezzük, mehet bele még olívaolaj. A gyömbért ne sajnáljuk, viszont a cayenne borssal vagy a chilivel azért érdemesebb kicsit óvatosabban bánni. Amikor már majdnem készen van, azaz minden átsült, de még ropogós, akkor jöhet bele a leszűrt tészta. Keverjük össze, pár percet pirítsuk még együtt és tálalható.

S persze a csúcs, különösen nyáron, ha rá tudjuk dobni a zöldségeket a grillre. Előtte érdemes őket pár órán át olívaolajban, sóval, borssal és némi zöldfűszerrel pácolni. Majd mehetnek a forró tárcsára vagy grillrácsra. Ha kerül mellé egy kis hús, az sem baj – arra ugyanúgy érvényes, hogy érdemes bepácolni előtte. Én szeretem egyszerre rátenni a tárcsára a zöldségeket, hogy még inkább összeérjen az ízük.

kation

A bejegyzés trackback címe:

https://b1gasztro.blog.hu/api/trackback/id/tr698100240

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

protézisesh 2015.11.26. 13:52:30

"cukkini, sárgarépa, paradicsom, kápia, vöröshagyma, lilahagyma és krumpli. Mit lehet ezekből varázsolni?"

Köretet, B+.... :)