A B1 blog gasztro rovataJómódúak és szegények terített asztalai

Elgondolkodtató képpárok

2015. december 09. - Ninon

Az emberek táplálkozási szokásaiból sok minden leszűrhető egy társadalomban meglévő egyenlőtlenségekről: a tehetősebbek minőségibb ételeket fogyaszthatnak (ez nem feltétlenül jelent mennyiségben is többet), a szegényebbek pedig egyértelműen kevesebből próbálják megteríteni az asztalt. De hogy nézhet ez ki konkrétan?

A következő képek alapján nagyjából megtudhatjátok, hogy milyen különbségek lehetnek/lehettek egy-egy adott társadalom rétegei között, amelyek az étkezési szokásokban is megmutatkoznak. Henry Hargreaves fotós és Caitlin Levin foodstylist közös munkája arról is szól, hogy a történelemben eddig uralkodó elnyomó rendszerek miképpen hatottak a népre, akik ezeket a diktatórikus rezsimeket nyögték: tömegek nem kielégítő táplálkozása vagy akár éhezése, és ettől való szenvedése is láthatóvá válik számunkra (a bal oldali fotókon a gazdagok, a jobb oldaliakon a szegények asztalai láthatók).

nevtelen_23.jpg

Az ókori Egyiptomról túlzás nélkül állítható, hogy a rabszolgák munkája hozta létre. Ez a táplálkozási szokásokban a következőt jelenthette: amíg a népeket sanyargató uralkodók naponta többször is bőségesen ettek, addig a szegények egyszer jutottak élelemhez egy nap alatt, ami általában kenyér volt.

nevtelen_19.jpg

Az egykori Római Birodalom tehetős polgárai híresen szerettek enni, és mindezekhez bort inni. A szegényeknek azonban főleg csak gabonafélék (zab és köles), és az ebből előállítható ételek jutottak.

nevtelen_21.jpg

A forradalom előtti Franciaországban az uralkodó elit királyi módon ehetett: a legjobb péksütemények, finomságok, pezsgővel leöblítve. Mialatt az alsóbb rétegeknek akár kenyérre vagy sóra se futotta, az egekbe szökő adók miatt. Ez is vezetett a forradalom kirobbanásához.

nevtelen_18.jpg

Napjainkban Szíriában a szegények ételadományokból tudják biztosítani a napi betevőjüket. Eközben Bashar al-Assad luxus étkeket hozat be magának az országba nyugatról.

nevtelen_20.jpg

Az USÁ-ban köztudott, hogy rengetegen küzdenek elhízással, ami természetesen nem egyértelműen következik a táplálék mennyiségéből. Sokkal inkább lehet ennek a ma már szinte népbetegségnek nevezhető jelenségnek az oka a nem minőségi ételek fogyasztása: zsíros, cukros szénhidrátbombák, a zöldségek és gyümölcsök fogyasztása helyett.

nevtelen_22.jpg

Észak-Koreában napjainkban a gyerekek több, mint negyede alultáplált, és az ország 24 millió lakosának 2/3-a nem tudja, miből tudja biztosítani a következő étkezését. Ám ez a helyzet nem újkeletű: már Kim Jong Il is éhezéssel sanyargatta a népet, hogy így uralkodhasson felette, saját erejét bizonyíthassa. Emellett a gazdagok súlyfelesleggel küzdenek, például az importált sajtok miatt.

Az a szomorú igazság, hogy ezek a viszonyok hazánkban is megfigyelhetők manapság: ez a cikk bemutatja, hogy egy szegény család mit tud kihozni egy hónap alatt a rendelkezésére álló pénzből. A jelenségből komoly következtetéseket lehet levonni társadalmunk működésére, és annak rétegei közt lévő szakadékra.

A bejegyzés trackback címe:

https://b1gasztro.blog.hu/api/trackback/id/tr178150914

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Ricordo 2015.12.13. 15:36:26

A jól megválasztott szíriai csendélettel és az igazán frappáns magyarázószöveggel sikerült egy úgynevezett "vörös farkat" is pöndöríteni a posztnak. Hiába no, egy gasztronómiai tematikájú blognak is ki kell vennie a részét a lakosság politikai nevelésében.

Ninon 2015.12.13. 16:45:27

@Ricordo: nem tudom, mi a "vörös farok" neked egy ilyen egyenlőtlenség megfogalmazásában. Amiről amúgy az egész poszt szól.

Mr. Neutron 2015.12.14. 17:27:36

@Ninon: A világban számtalan hely van,ahol ordító vagyoni különbségek vannak és tömegek tengődnek, miközben kevesek dőzsölnek. Sok afrikai ország, a gázai palesztinok, Dél-Amerikában sok helyen, lehetne még sorolni. Ezekről mind lehetne étkezőasztalos képeket közölni. Ehhez képest a történelmi tablón kívül a három jelenkori képből az egyik Szíria lett. Szíria jelenleg kegyetlen hely, de nem azért, mert Bassar el-Asszad kizsákmányolja az országot, hanem azért, mert az ország szerencsétlenségére ellentétes nagyhatalmi érdekek frontvonalába került és öldöklő polgárháború dúlja. Ha a fotósorozat koncepciója - mint fentebb írtad - annak dokumentálása, hogy "a történelemben eddig uralkodó elnyomó rendszerek miképpen hatottak a népre", akkor a szíriai kép hamis látszatot kelt. Nem gondolod, hogy ki kellene cserélni mondjuk egy "szaudi sejk vs. az indiai vendégmunkás", vagy "riói favela-lakó vs. brazil bankár" tárgyú reggelizőasztal fotóra?

Ninon 2015.12.14. 17:49:57

@Mr. Neutron: Az egyik ilyen hely pont az, ahol én is élek (és feltételezhetően te is): Magyarország. Nem véletlenül fogott meg a téma, és meg akartam osztani veletek is.
DE ha rákattintottál volna a linkre a poszt elején, láttad volna, hogy csak ez a 6 képpár található az alkotók hivatalos oldalán, nem tudom másra kicserélni :) Szerinted szívem szerint én nem bővítettem volna ki temérdek másikkal, hogy felhívjam a figyelmet más társadalmak szörnyű helyzetére is? Dehogynem!
Szíriáról pedig csak annyit, hogy valóban kegyetlen hely, amihez ne gondoljuk, hogy egy (Mit egy? már sorozatban rengeteg) elnyomó, kizsákmányoló diktatúra nem járul hozzá. Azt az országot nem elég, hogy más nagyhatalmak kihasználják, de még saját vezetője is (a családi hagyományt folytatva).

Mr. Neutron 2015.12.15. 11:17:40

@Ninon: Az ötlet jó, de úgy tűnik, sikerült kifognod egy enyhén manipulatív forrást. Nem mondom, hogy valami égbekiáltó nagy hazugságnak dőltél és rühellem is, hogy szóvá kell tennem, de szóvá kell tennem, mert ezek az alig észrevehető kis manipulációk könnyebben torzítják a percepciót, mint a feltűnő hazugságok.