A B1 blog gasztro rovata



Ínycsiklandó forró italok a téli hideg enyhítésére

2015. december 23. - Ninon

Ki nem szeret ilyen hideg időben hazaérni, és egy nagy pléd alatt bekuckózva megmelegedni? Vagy akár egy jó filmet megnézni este, egy izgalmas könyvet olvasni hasonló helyzetben? Ezekhez a pillanatokhoz elengedhetetlen egy csésze lélekmelengető ital. Most mutatok néhány alternatívát, ha már a füleden is forró csoki vagy tea folyna. Ezekkel az italokkal melegítik fel testüket és persze lelküket a világ különböző pontjain (alkoholtartalmúak is vannak a felsorolásban, fogyasszátok felelősséggel!):

1. Wattlecino, azaz akácia mélange Ausztráliából

wattlecino.jpg

kép: ujvilagi-izek.hu

Az akáciamagból készült ital a kávé alternatívájaként ismeretes, mogyorós ízvilággal. Itt találtok receptet az elkészítéséhez.

2. Caribou Kanadából

f68fbdd7ae6cb8bd78b200e6c49f0970.jpg

kép: pinterest.com

Pontosabban Québecből származik ez az alkoholos ital; ott aztán el is kél a fűtés, kifejezetten a helyi téli karnevál alkalmával fogyasztják. Éppen ezért nem meglepő a beceneve: "folyékony  napsütés". Vodka, brandy, kanadai sherry és vörösbor elegye, amelyet cukorral vagy juharsziruppal ízesítenek.

3. Sıcak Şarap Törökországból

glogg-wine.jpg

kép: tastefoodblog.com

Mondhatjuk, hogy ez a törökök forralt bora. A fűszerezése nagyon hasonló az általunk ismert italéhoz: alma, narancs, szárított füge és sárgabarack, fahéj, szegfűszeg és cukor kerül bele.

4. Sahlab Egyiptomból

2-sahlabyumivore_2649x.jpg

kép: yumivore.com

Igazán különleges ez az ital, hiszen az alapját egy orchidea fajta, az Orchis macula szirmaiból készített por adja. Ez a sahlab por, amihez rózsavizet, aprított pisztáciát, tejet és őrölt fahéjat adnak, hogy a végeredmény egy lágy, krémes itóka legyen.

5. Sbiten Oroszországból

7b25d446a3d4d25d88544bbe62716bf9.jpg

kép: pinterest.com

Ez az orosz itóka állítólag akkor is megállja a helyét, ha nem vörösborral, hanem vízzel készítik. Alapja emellett a méz, amihez szerecsendiót, gyömbért, szegfűszeget, áfonyalekvárt, fahéjat, mentalevelet és egy kis chilit kell adni. Brrr, ez tuti melegen tart.

6. Cioccolata calda Olaszországból

tumblr_mg4l3vii0v1s2x208o1_500.jpg

kép: tumblr.com

Úgy tartják, az olaszok eme forró csoki csodája a legjobb a világon kategóriájában, hiszen olyan, mintha valóban folyékony csokit innánk. A mennyei élményt pedig a cukrozatlan kakaópor (esetleg étcsoki), tej, cukor, vanília-kivonat és a kukoricakeményítő elegye adja, egy csipetnyi sóval (mert ahogy édesanyám mindig mondta: "só mindenbe kell").

További ötletekért kattintsatok IDE! Ha pedig valamelyiket elkészítitek, várom az élménybeszámolót kommentben!

forrás: feeldesain.com

A bejegyzés trackback címe:

https://b1gasztro.blog.hu/api/trackback/id/tr718194706

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.