A B1 blog gasztro rovataKis hazai gasztrokörkép

Beszélgetés a magyar vendéglátás három kiemelkedő alakjával

2016. február 11. - Ninon

Magyarország gasztronómiai élete nemzetközi szinten is elismert, egyre több Michelin csillaggal büszkélkedhetünk. Vajon minek köszönhetők az elmúlt évek eredményei és miben kell még fejlődnünk?  A hazai vendéglátás helyzetéről a Playboy Man of the Year gasztrohősei, Gerendai Károly, Zsidai Roy és Kovács Kristóf beszéltek.

Gerendai Károly nevéhez fűződik hazánk első Michelin csillagos étterme, a Costes. A kultúraszervező és üzletember szerint számos területen fejlődött a magyar vendéglátás, azonban képzett munkaerőnek jelentősen híján vagyunk:

gerendai_karoly_fotokredit_sziget_szervezoiroda.jpg

Gerendai Károly

"Szerintem biztonsággal kijelenthetjük, hogy top 20 éttermünk nemzetközi szinten is megállja a helyét. Ez főként annak köszönhető, hogy az elmúlt években az alapanyagoktól elkezdve, a modern technológiák elsajátításán át, a fogyasztók érdeklődéséig, a gasztronómia szinte minden ágában tudtunk fejlődni. Igazán látványos a hazai borok, pálinkák és kézműves sörök iránti kereslet növekedése is. Egyértelműen le vagyunk maradva viszont a szakmai képzés színvonalában. Jelenleg a legnagyobb probléma a megfelelő szaktudású, mentalitású és nyelvet beszélő munkaerő megtalálása, sajnos sokan mennek külföldre a legtehetségesebbek közül."

Kovács Kristóf, a Déryné Bisztró tulajdonosa szerint a klasszikus vendéglátás újjáélesztésében rejlik a jövő:

kovacs_kristof.jpg

Kovács Kristóf

"Izgalmas feladat visszakanyarodni a magyar vendéglátás aranykorához. A legendás pesti kávéházak, dekadens mulatók és buja budai kisvendéglők hangulata mindig is utánozhatatlan volt. Szerintem érdemes meríteni ebből a múltbéli profizmusból és a modern viszonyok közé átültetni. Én ebben látom az igazi innovációt."

Zsidai Roy Pro Turismo díjas étteremtulajdonos (többek között a Baltazár, Pierrot és Spíler éttermek tulajdonosa) szintén a szakmai képzés fejlesztését szorgalmazza:

zsidai_zoltan_roy.jpg

Zsidai Zoltán Roy

"Úgy gondolom a szakácsképzést mindenképpen rendbe kell tenni. Gyakorlatilag a mai oktatás a vezető éttermekben zajlik, ami nem ideális állapot, hiszen a szakma számos fontos elemét egy konyha nem taníthatja meg. Nagyon fontosnak tartom, hogy a hazai alapanyagok minősége jobb legyen, hiszen közös érdekünk, hogy kevesebbet kelljen külföldről importálni. Úgy látom már elkezdődött a javulás, például a zöldségek terén, viszont egészen alapvető termékek esetében is rengeteg az elmaradás."

A Playboy Man of the Year jelöltjeire március 23-ig lehet szavazni ITT.

forrás: Red Lemon Media

A bejegyzés trackback címe:

https://b1gasztro.blog.hu/api/trackback/id/tr618381828

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Attilajukkaja 2016.05.13. 14:29:15

Ezen a kepen Gerendai engem a fiatal Orson Wellesre emlekeztet. :o))

image.tmdb.org/t/p/original/w8isVkUfA8xfK4ktlEcEjsxCGyI.jpg