A B1 blog gasztro rovata



Gettó gulyás – kézen (szájon) fekvő ötlet

A. Nagy Levin és Béta ügynök pörkölttel tér vissza

2016. március 21. - Tardosj

Régóta sejthető, hogy a legkézenfekvőbb ötletek a leghatékonyabbak. Mi a magyar konyha egyik közismert alapja? Bizony. A pörkölt. A csirkepöri, a vörösboros marha, a szarvas, netán egy jól elhelyezett gombapaprikás.

getto_gulya_s_p1560527.JPG

Az errefelé felnőtt népek ezeket imádják, és a külföldi is minimum a „Gulasch paprikasch”-t tudja, onnan meg már csak egy kis ugrás egy izgalmas harcsapörkölt.

De ami kis ugrás a vendégnek, az nagy lépés a vendéglősnek. Vajon egy csak pörköltre alapozott vendéglő képes-e megélni a mai kifinomult világban? Ahol alacsonyan szállnak a fine dining-ok, a kalóriaszegény salátácskák és manapság már a gyorsan szaporodó „Street food”-ok is szeretnek úgy viselkedni, mintha Michelin csillagra hajtanának, ott kétszer is meg kell gondolni egy efféle beruházást..

getto_gulya_s_p1560518.JPGNos, a Gettó gulyás első hetei úgy tűnik azt igazolják, néha érdemes a gasztronómiában is merészet húzni. Már amennyiben a pörkölt merészség. A csak pörkölt mindenképpen az.

A helyszín ideális. A Szóda egykor kultikus helynek számított, aki adott magára az itt elvesztette agysejtjeinek egy részét. Ám az idő halad, ma már, ha eldobsz egy féltéglát egy romnak álcázott kocsmát találsz el, benne szorgosan, alaposan részegedő fiatalokkal. A Szóda már csak egy a sokból. Az izgalom alábbhagyott. Jogos tehát, hogy valami mást (is) kell itt tenni. Így lett tehát csinosan újravarázsolt vendéglő a felső részből, kedves belsővel, szuper bútorokkal, kedves, jó hangulatot árasztva, ami a pörköltözés alapvető feltétele.

Többszöri szemrevételezés után megállapítható, hogy a közönségnek tetszik mindez, sokszor nem egyszerű asztalt találni itt. Pedig megéri.

Pörgős, jó a hangulat. Míg azon gondolkozunk, mi is legyen, már ott is tgetto_gulya_s_p1560517.JPGerem a libatepertő, friss lilahagymával. Amely kétségkívül segít a választásban.

Bemelegítésnek a velős csont is erősen ajánlott. S azután következik egy borjúmájpörkölt, petrezselymes krumplival, természetesen kovászos ubival és a hozzávaló fröccsökkel.

Olyan, ami után minimum tíz ujjunkat nyaljuk meg.

Szinte nem is értjük, hogy az elmúlt években hogyan bírtuk nélküle. Kell. Állandó jellegű tettestársam ezekben a mókákban Béta gasztro-ügynök, aki hosszan elmélázott egy borókás szarvaspörkölt felett, zsemlyegombóccal, míg aztán kiegyezett magában egy gombapaprikással és nem bánta meg. Ezt onnan sejtem, hogy gombszeme fényesen csillogott, amikor elégedetten megtörölte szájaszélét és azon nyomban fényképezőgépe után kapott, hogy tudassa a világgal: itt komoly gasztronómiai siker kerekedett.

A pörkölt nagy titka, hogy olyan egyszerűnek néz ki, miközben igazi ravaszságok dőlnek el a konyhában. A jó pörkölt olyan, mint egy szimfónia. Harmónia és változatosság, lecsós andanték és csípős forték kell, hogy váltogassák az omlós pianokat. S mindezt egyben, egyszerre.

Mindent egybevéve, ez egy tuti hely, ahová mi is beugorhatunk (délidőben menü, amelyben már nem csak pöri van.), de akkor sem kell zavarba jönnünk, ha valami idegenben élő barátunknak akarunk egy ehető helyet mutatni.

Aztán de fine al capo – jövünk még ide.

 

Gettó Gulyás, Budapest, VII. Wesselényi utca 18.

getto_gulya_s_p1560535.JPG

p1560525.JPG

A bejegyzés trackback címe:

https://b1gasztro.blog.hu/api/trackback/id/tr498509354

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

balfék 2016.03.22. 17:34:28

Na én beleszaladtam egy csirkepaprikásba , ha azt mondom , hogy ehetetlen volt , akkor még finoman fogalmaztam! Mindezt arany áron.

ajuci 2016.03.22. 23:16:08

Azt hittem ez a modoros blog...