A B1 blog gasztro rovata



Ne csak húsvétkor legyen friss kalács az asztalon

2016. március 31. - Tardosj

Húsvétkor annyira rákaptunk idehaza a kalácsra, amit sütöttem, hogy azóta megint kellett egyet csinálnom, „olyan, finom, puha, omlós”. És tényleg. Úgy eteti magát, hogy azon melegében képes a fele eltűnni, amint kiveszem a sütőből. Ezért megosztom veletek is, hogy készítem én, hiszen nem túl nehéz, nem túl macerás, viszont garantáltan csodás.

Ne riadjunk vissza a kelt tésztától!

Az egésznek egy jó, levegős, könnyed kelt tészta az alapja. Nagyon fontos, hogy minden felhasználandó alapanyag szobahőmérsékletű legyen. Tehát ezeket készítsük elő:

  • 2,5 dl tej
  • 2,5 dkg friss élesztő (ennek híján 1 tasak instant is megteszi)
  • 5 dkg cukor
  • 50 dkg finomliszt
  • 1 mokkáskanál só
  • 5 dkg vaj
  • 1 csomag vaníliás cukor
  • 1 tojássárgája
  • + liszt a nyújtáshoz
  • + 1 tojás a kenéshez

A tejet langyosítsuk meg, szórjunk bele egy evőkanálnyi cukrot, morzsoljuk bele az élesztőt, és hintsük meg egy evőkanálnyi liszttel. Fedjük le egy kistányérral, és langyos helyen hagyjuk felfutni. Ezalatt egy nagy tálba szitáljuk bele a lisztet, hogy egyenletes, sima legyen majd a tészta. Adjuk hozzá a maradék cukrot, a sót, a puha vajat és a vaníliás cukrot. Morzsoljuk össze ezt a keveréket.

Amikor az élesztő feljött, öntsük a tálba a tejes lötyit, a tojássárgájával együtt. Dolgozzuk össze egynemű tésztává. Ezt megtehetjük saját nagyon erős karjaink segítségével, de időt és energiát spórolhatunk meg a robotgéppel és annak dagasztó karjaival. A tészta akkor lesz jó, ha elválik az edény falától, rugalmas állagú. Langyos helyen, tiszta konyharuhával letakarva kelesszük duplájára (ennek időtartama függ a hőmérséklettől: minél melegebb helyre sikerül tennünk, annál gyorsabban megkel).

Ha ezzel is megvagyunk, borítsuk kissé lisztezett asztalra, és osszuk 3 egyenlő részre.

12422303_1271953256166695_1672370288_o-crop.jpg

Én nagyjából 40 cm hosszú szálakat sodortam az egyes darabokból. Az egyik végüknél nyomjuk össze a szálakat, majd simán fonjuk össze az egészet, a másik végét is összenyomva (nem kell túl szorosan fonni, hiszen fog még nőni a tészta térfogata).

12899456_1271949732833714_1192826296_o.jpg

Óvatosan tegyük át egy sütőpapírral fedett tepsire, és kelesszük még 20-25 percet.

12899601_1271947016167319_1706974942_o.jpg

Kapcsoljuk be a sütőt 180 °C-ra. Amíg bemelegszik, alaposan kenegessük meg a tésztát a felvert tojással. Mehet be a sütőbe, 20 perc alatt gyönyörű barnára sül.

12914966_1271905826171438_772647641_o.jpg

Érdemes várni egy kicsit, amíg meghűl, hogy szépen lehessen vágni - már akinek sikerül. Kenjük meg vajjal a szeleteket, de én a vajas-lekváros változatra esküszöm.

Jó étvágyat!

A bejegyzés trackback címe:

https://b1gasztro.blog.hu/api/trackback/id/tr98509340

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.