A B1 blog gasztro rovata



Alap amerikai palacsinta - elronthatatlan!

2016. április 26. - Ninon

Nagyjából minden amerikai filmben találkozhatunk vele, legtöbbször anyuci pikk-pakk összedobja reggeli gyanánt a családnak (bár általában a fejetlen rohanásban nem fogy el), és ez nem véletlen. Nagyon egyszerű elkészíteni, egyetlen keverőtál kell csak hozzá és egy robotgép, rögvest ki lehet sütni, ráadásul az is gyorsan megvan, és nem utolsó sorban durván laktató.

Én azért adtam a fejem az amerikai palacsinta elkészítésére, mert a nálunk hagyományosnak tekinthető változattal párszor meggyűlt a bajom (kilyukadt, elszakadt, letapadt - de nem adom fel). Nálunk ebédre szokott készülni egy könnyebb leves után, vagy vacsorára, így az esti nassolás is megoldódik. Körülbelül fél óra alatt megvan, sütéssel együtt, és amíg egy adag elfogy, addigra már kész is van a következő.

Ha kedvet kaptok hozzá, próbáljátok ki ti is, nem fogtok csalódni!

Hozzávalók (kb. 3-4 főnek is elég, mi mondjuk simán betermeljük ketten is - bár utána jön a "partra vetett bálna" póz):

  • 190 g liszt
  • 10 g sütőpor
  • egy nagyobb csipetnyi só
  • 10 g cukor
  • 3 dl tej
  • 1 tojás
  • 45 g vaj

Először egy nagy edényben keverjük össze a lisztet, a sütőport, a sót és a cukrot. Nyomjunk egy lyukat a keverék közepébe, ide öntsük a nedves hozzávalókat: a tejet, a tojást és a vajat (nem árt, ha egy kis megolvasztjuk), majd ezt az egészet keverjük simára robotgéppel.

20160420_192854.jpg

Sül az első adag

Forró serpenyőben süssük ki a tésztát, akár zsiradék nélkül, hiszen van benne vaj, amitől nem tapad le (én az első adag előtt a biztonság kedvéért el szoktam egyengetni kb. egy evőkanálnyi olajat/vajat a serpenyőben, de tényleg nem fontos - pláne, ha jó a serpenyő teflon borítása), oldalanként fél perc elég is neki (a sütőpor miatt egy kicsit meg fog emelkedni, az egyik oldala kicsit buborékos is lesz, de ez csak a javára válik).

20160420_194626.jpg

Folyamatosan készül - egy adag kész, de már alakul a következő

Nálunk lekvárral vagy mogyorókrémmel kerül az asztalra, de remekül passzol hozzá a méz, az áfonya, a banán vagy a dió, vagy bármi, amivel a hagyományos palacsintát szoktuk megtölteni. A filmekben pedig leginkább juharsziruppal végigcsorgatva vagy palacsintatortaként (egymásra halmozva és megkenve) láthatjuk.

Jó étvágyat!

A bejegyzés trackback címe:

https://b1gasztro.blog.hu/api/trackback/id/tr908663666

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

kisQtya 2016.04.27. 09:09:02

Én úgy tudtam, hogy az amerikai palacsinta kukoricalisztből készül és sütés előtt főzni kell a masszát.