A B1 blog gasztro rovataEgy kisfrancia a Mátrából

Egy legenda ihlette bor története

2016. április 27. - Ninon

A gyöngyöstarjáni Fajzatpuszta mesés kúriájának számtalan gazdája volt az elmúlt évszázadok alatt, a helyiek közül legtöbben mégis egy kis franciára emlékeznek legszívesebben. Kovács Zita borász elmesélte, az úriember valóban ott élt az 1900-as években, és megkapó személyiségével olyan nagy hatással volt a falu életére, hogy ők is emléket állítottak neki „kisfrancia” elnevezésű borukkal.
voros_vagy_feher.jpg

A pincészetben

Gyöngyöstarján csodás vidékén található Fajzatpuszta, amelynek legendája egészen messzire nyúlik vissza. A birtok 1300-as évekbeli első említése óta számtalanszor gazdát cserélt az Aba nemzetség tagjaitól kezdve a Tarjáni családon át Pázmány Péterig. 1773-ban Almásy Pál építtetett a festői szépségű birtokra klasszicista stílusú, földszintes kúriát, ami köré angolparkot is telepíttetett. A ma is álló kastély falai megszámlálhatatlan emléket őriznek, köztük a Scultéty családét, ahová egyszer csak beházasodott egy ismeretlen francia katona.

„Scultéty István 1850-ben vásárolta meg a birtokot, amit a halálakor öt lánya örökölt. Egyikük a francia tengerész tiszt, Perry Amedee felesége lett. Miután elváltak, a férfi nem mondott le a kúriáról: újra benősült a családba és megözvegyülése után is ott maradt. Gyermeke, Perry Jean 1939-ben telepedett le Fajzatpusztán és itt élt 1973-ban bekövetkezett haláláig” – mesélte Kovács Zita, aki szerint a „kis franciát” mindenki ismerte és szerette a faluban.

kovacs_zita_2.jpg

Kovács Zita

„Az elnevezése onnan ered, hogy alacsony ember volt, akinek a nevét nem tudták kimondani a faluban, így egyszerűen csak kis franciának hívták. Perry imádta az automobilokat, amelyek közül Fajzatpusztán is mindig tartott egyet. Nagy valószínűséggel ő volt az első ember, aki automobillal megtette a Párizs-Gyöngyöstarján utat. A másik nagy szenvedélye a vadászat volt, a kúriát rengeteg agancs és trófea díszítette. Természetesen Fajzatpusztáért is rajongott, egy 1963-as interjúban például azt mondta: sosem költözne el, pedig van egy kétemeletes kastélya Bretagne-ban is”. Zita édesapjával együtt úgy döntött, hogy a Kovács Borház egyik borával állítanak emléket a „kis franciának”.

kovacs_pince_1.jpg

„Édesapám szintén nagy vadász és ő is nagyon kedveli Fajzatpusztát, így nem volt kérdés, hogy az egyik borunkkal szeretnénk tisztelegni a kis francia emléke előtt. Ez a bor egy reduktívan készülő, őszi- és kajszibarackos jegyekkel rendelkező Viognier fajta, ami viszonylag különlegesnek számít Magyarországon, mivel nagyon kevés helyen található meg” – mondta el Zita.

forrás: Red Lemon Media

A bejegyzés trackback címe:

https://b1gasztro.blog.hu/api/trackback/id/tr948668070

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.