A B1 blog gasztro rovata



Elképesztő használati utasítást találtunk egy sushitekerőhöz

2016. augusztus 16. - PilarT

Azt gondoltam, egy sushi tekerő szerkezettel könnyebben megy majd a sushikészítés. Nem is gondolnátok azonban, milyen kihívásokkal kellett szembenéznünk, amikor teszteltük ezt a csodát. A Perfect Roll-Sushi dobozán azt írják:

"Magic Roll. Never before has sushi. Been this easy to make"

Nos, ez a fantasztikus angol nyelvhelyességgel írt mondat azt hiszem tökéletes iróniával foglalja össze, hogy mi várt ránk.

img_6679.JPG

Már korábban is írtam az otthoni sushikészítés nehézségeiről. Legutóbb azon zsennyegtem, hogy valahogy pont nem jó a boltban árult algalopok mérete, és erre találtuk ki megoldásként húgommal a sziámisushit. Most azonban újabb megoldás - és egyben kihívás - elé állított a barátom azzal, hogy meglepett egy sushigöngyölő szettel.

Húgomékkal persze rögtön ki is próbáltuk, és teszteltük mennyire váltja be e csodás termék a dobozon ígérteket: 

"For pros and beginners alike"

Az előkészületek egyébként ugyanúgy zajlottak, mint korábban:

Hozzávalók:
(Már szinte minden hipermarketben beszerezhetők)

  1. 250 g sushi rizs
  2. 1 csomag (nori) algalap
  3. töltelék ízlés szerint: lazac, tonhal, avokádó, uborka, kaviár, stb...
  4. mártogatáshoz: szójaszósz, wasabi

Sushirizs főzése:

A sushirizst főzés előtt alaposan átmostuk egy edényben, többször leöblítettük, egészen addig, míg tiszta nem lett a víze.

Főzéshez fél liter vizet öntöttünk rá.

Nem sóztuk, és nem ízesítettük semmivel. Lefedve negyedórán keresztül hagytuk főni közepes lángon. Majd egyszeri megkeverés után még 10 percig hagytuk párolódni.

A megpuhult rizst japán ecettel, cukorral és sóval kell ízesíteni. (Mi ezt kihagytuk, mert nem volt otthon japán ecet, de üresen is ragadós és finom lett a rizs.)

Ezután jött a neheze. Vagyis a Perfect Roll-Sushi szerkezet használati utasításának kibogarászása. Ehhez több dolog is segítségünkre volt.

Egyrészt ez az ábra:
(Nem, nem az én fényképem ennyire rossz, hanem tényleg nekik sikerült ezt ilyen gyatra minőségben kivitelezniük.)

img_6680.JPG

Illetve segítségünkre volt a sushitekerés menetének leírása is:

img_6751_1.JPG

"Mgaic roll"? "fokd over cllp with loop"? "togetherat"?

Ne aggódjatok, ha nem tudtok angolul, mert ez a leírás így, ilyen formában jó angolosoknak sem segít túl sokat. Nagyjából olyan nyelvhelyességgel írták, mintha egy kínai részegen találta volna ki, hogy piacra dob egy ilyen cuccot: este kocsmázás után hazament, google translate-tel átfordította az instrukciókat, de nem tudta még helyesen lemásolni sem a szavakat, annyira be volt nyomva.

Megvan az a jelenet, amikor az Űrodüsszeiában a majmok körbeugrálják az obeliszket? Nagyjából mi is ilyen kérdőjelekkel a fejünk fölött próbáltuk értelmezni a leginkább cigitekerőre emlékeztető szerkezetet. Végül jó néhány algalap begyűrése után rájöttünk a trükkjére.

img_6721.JPG

img_6726.JPG

Mondanom sem kell, hogy az algalapok mérete most sem passzolt, így - pazarlás ide, vagy oda - elég sokat vágtunk és dobtunk ki belőle. 

img_6719.JPG

Végül elkészültek a remekművek. Kicsit ez az "öljetek meg" kategória. :D

img_6752.JPG

Láthatjátok, hogy a "Perfect Roll"-tól elég messze vannak ezek a sushik. Ja, és a szebb darabok a tányéron azok, amiket a húgom a hagyományos módon, kézzel tekerve készített...

Összefoglalva tehát azt mondanám, hogy annak aki otthoni sushikészítésre vállalkozik, teljesen felesleges megvennie egy ehhez hasonló tekerőt. Kézzel ugyanis sokkal gyorsabban, egyszerűbben és szebben lehet elkészíteni a falatkákat. Arra azonban jó volt, hogy elszórakozzunk vele egy délutánt.

A bejegyzés trackback címe:

https://b1gasztro.blog.hu/api/trackback/id/tr710412942

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.