A B1 blog gasztro rovata



Szezonja van: sütőtök

2016. október 27. - kation

sutotok1.jpg

Ez az egyetlen étel, amit bébi korom óta szeretek. Persze akkoriban nem voltam annyira odáig a kulináris élvezetekért, csak megettem a jól átsült sütőtököt. Ma már többféle sütőtök közül válogathatunk a legkisebb zöldségesnél is.

Kezdjük ezért egy kis áttekintéssel.

Nem mindegy, melyik tököt mire szeretnénk felhasználni. Most teli vannak az üzletek halloweentökkel. Ez színre ugyan narancsos, mint a sütőtök, de inkább dekoratív, mint ízletes.

Tehát aki ajtó előtti díszt szeretne faragni, ez a legjobb választás. Nem fog hamar összeesni az ajtónál, de jobb, ha csak akkor tesszük ki, ha a hőmérséklet napközben sem megy 4-5 fok fölé.

Magyar sütőtök. Ez a zöld héjú, narancsos belsejű tök. Városi és falusi legendák szerint akkortól jó az íze, amikor megcsípi a dér, tehát november előtt nem lesz igazán édes. A sütési idővel azért lehet egy kicsit trükközni:

minél tovább sütjük, annál inkább kijön az édes íz.

Illetve ott is nyerhetünk még egy kicsit az ízen, ha a magokat és a szálaikat nagyon alaposan eltávolítjuk.

Talán mára a legelterjedtebb, az orange sütőtök. Ezt már szeptember végétől kapni lehet, nem kell a dérre várni. Könnyen kezelhető, jól vágható és magozható, és nem utolsósorban édes.

És akkor mit kezdhetünk vele, ha nem töklámpást faragunk.

Az egyik legjobb dolog, ami történhet, hogy megsütjük. Kimagozva, héjával lefelé egy sütőpapírra helyezve, középső rácson legfeljebb 50 perc alatt édesre sül. Megehetjük még így frissen, melegében, de kihűlve is kiváló. Minél hűvösebb, annál könnyebb a héját eltávolítani.

A megsült tököt meghámozva és pürésítve, minden további ízesítés nélkül

kínálhatjuk köretként kacsához vagy csirkéhez.

sutotok2.jpg

Vagy tovább gondolhatjuk és a megsült tökből készíthetünk sütőtök krémlevest. Nekem ez az egyik kedvencem a téli időszakban. Amíg a tök sül, elő lehet készíteni az alapot hozzá, és így bő egy óra alatt isteni levest kapunk, bár ha nem sietős, akkor jobb ha hagyjuk összeérni az ízeket még a leves elkészülése után pár órán át.

Ami kell hozzá:

  • egy sütőtök, kb. 1,5-2 kg
  • 1 fél póréhagyma
  • 1 krumpli
  • 1 alma
  • kakukkfű
  • 1 kanál méz
  • 1 kanál vaj
  • gyömbér, friss vagy őrölt
  • 1-1,5 l alaplé, vagy sima víz is megteszi
  • szerecsendió
  • 1/2 narancs leve vagy ¾ dl narancslé (100%-os)
  • só, bors
  • ½ bögre habtejszín

Kiindulásként elkezdjük sütni a feldarabolt tököt. Mindeközben a vajon megpároljuk a felkarikázott fél póréhagymát. Amikor kezd üvegesedni, hozzáadunk 4-5 szál kakukkfüvet, ez a szárított-morzsolt változatból egy púpos mokkáskanálnyi és egy kanál mézet.

Kevergetjük, amíg karamellizálódik. Ekkor hozzáadunk egy felkockázott krumplit, és egy feldarabolt almát, átfogatjuk őket ebben az alapban. Majd jöhet az alaplé vagy víz és bele egy nagyobb karika gyömbér vagy két-három csipet őrölt gyömbér. Amikor a krumpli megpuhult, félretesszük a levest.

Ha a sütőtök is szépen megsült, kikaparjuk a héjából, és mehet a levesbe. Sózzuk, csipet borsot őrölünk rá, valamint szerecsendiót reszelünk bele. Összefőzzük, botmixerrel pürésítjük és belefacsarjuk a narancslét. Majd jöhet bele a tejszín. Én előbb a tejszínt alaposan elkavarom egy kisebb tálban és ebbe kanalazok a forró levesből két-háromszor, így biztosítva, hogy amikor beleöntöm a tejszínes masszát a levesbe, az nem fog csomósodni. Ezután még egyet forralunk rajta és kész is. Tálaláskor frissen őrölt bors még kerülhet rá.

A bejegyzés trackback címe:

https://b1gasztro.blog.hu/api/trackback/id/tr6411841979

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.