A B1 blog gasztro rovata



Lazac csak, semmi flanc

2016. november 01. - kation

Tudom, nem olcsó. De otthon készítve nem is olyan drága, mintha étteremben ennénk. Cserébe egy egészséges és nagyon gyorsan elkészíthető fogást mutatok most.kep1_3.jpg

Általában mirelit lazacot veszek. Amire oda kell figyelni: steak legyen.

  • Mindegy, hogy vadvízi-e.
  • Mindegy, hogy rajta van-e a bőre.

De színtiszta hal legyen, lehetőleg filé. Azért is tartok több csomaggal a mélyhűtőben, mert hamar felolvad, és mehet is tovább melegedni a sütőbe úgy fél óra után.

Az alaprecept:

Megmossuk a lazacot, személyenként egy szeletet (kb. 10-15 dkg egy szelet). Egy fóliára helyezzük a szeleteket, és ráfacsarunk egy fél citromot, őrölünk rá kevés színes borsot, meghintjük nagy szemű sóval, még vagy egy kis vajat kockázunk rá vagy meglocsoljuk kevés olívaolajjal. Aztán becsomagoljuk a fóliába és 160 fokos sütőbe rakjuk, a középső-felső rácsra.

Fontos, hogy ezt a csomagot ne bolygassuk. Ha mégis kinyitjuk a batyut, akkor nagyon gondosan kell visszazárni, különben kiszárad a lazacunk. 25-30 perc alatt kész, ezt az első alkalommal ki kell tapasztalni, a sütőtől függ. Tálalásig marad a fóliacsomagban.

Mindeközben:

Oda lehet tenni egy kis bazsalikomos sült répát. 2 főre én 4-5 közepes szál sárgarépát pucolok meg és karikázok fel. Serpenyőbe teszem őket, kevés olívaolajra és egy csokor friss bazsalikomot tépek rá, de télen a szárított is megfelel. Mielőtt lefedem, még szórok rá egy kevés sót. Közepes lángon, időnként megkeverve 20 perc alatt elkészül.

És/vagy készülhet mellé vajban párolt zöldbab is. Én a zöldhüvelyű zöldbabra szavazok, és ebből is lehet jó minőségű mirelitet találni. Két személyre, répa mellé úgy 15-20 dkg-ra lesz szükség. Érdemes jól átmosni meleg vízzel, mielőtt a serpenyőbe tesszük egy kocka vaj mellé. Ha sózott a vaj, akkor már csak pici só kerüljön a babra. Majd lefedjük, és időnként megkeverjük. 20 perc alatt kész is.

kep2_4.jpg

Köretnek:

Párolt rizs, esetleg főtt burgonya. Én a rizst preferálom, ennek ugyanis szintén 20-25 percre van csupán szüksége az ötlet születésétől a tálalásig, így minden egyszerre lehet kész.  

kep3_1.jpg

Utánaszámolva: a négyféle étel 30 perc alatt elkészül, ha jó a sorrend: hal, répa, rizs, zöldbab. Hogy ez flottul menjen, még úgy 10 perc előkészítő munkára is szükség van: sütő felmelegítése, répapucolás. Ez így is csak 40 perc. És két főre legfeljebb 2000 Ft-ból kijön.

Azért ez egy lazacvacsoráért megéri. Nem pont olyan, mint amit Finnországban ettem, frissen, de ha az volt 5 csillag, 4-et ez is megér.

A bejegyzés trackback címe:

https://b1gasztro.blog.hu/api/trackback/id/tr9311842103

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

zsocek 2016.11.01. 14:54:39

Fagyasztott hal???? Mindegy, hogy vadvízi, vagy tenyésztett????? A rizst preferálom, mert gyorsan készen van ????????? Abban viszont én is biztos vagyok, hogy nem olyan, mint mondjuk Finnországban.

Krutzifix 2016.11.01. 14:59:15

Viszont ha személyenként csak 5 dekát veszünk, akkor még olcsóbb...

élhetetlen 2016.11.01. 15:50:27

@zsocek: Csak óvatosan, még a végén elfogynak a kérdőjeleid! Tudod, vannak szerényebb igényű emberek is, mint te vagy. Bizony, és sem veszem a nyakamba a várost két szelet halért. A mindegy meg nem a minőségről szól ez esetben, hanem, hogy a recept mindkettőből elkészíthető, ahogy a van rajta bőr, vagy nincs, az sem a hal minőségéről szól. Egyébként a lazac nagyon jól viseli a fagyasztást, nem esik szét, én is tartok itthon. A rizs meg annyival van gyorsabban kész, hogy nem kell meghámozni. Lehet, hogy te, ha megkívánsz egy szelet halat, akkor kiugrasz Finnországba vadlazacot enni, de azért a legtöbb ember nem így él.

élhetetlen 2016.11.01. 16:14:54

Egyébként még gyorsabb, és bár a vitamin kimarad, de az élvezet nem, ha serpenyőbe sütöd. Én olíván szoktam, csak úgy egy milliméter magasság kell, és ha kiszedtem, akkor ezt a kevés olajat behabarom (tejföl, és egy teás kanál liszt), addig keverem, míg a habarás felveszi az olajat, és valami eszméletlenül krémes mártás lesz belőle. Mehet bele petrezselyem zöldje, vagy tárkony, vagy rozmaring, és ez a rizsre. Ez egyébként működik a borjúmájtól a báránymájig mindennel.

fingerbangs 2016.11.01. 17:52:08

az a lazac ami 2 személyre kijön 2000-ből az olyan is lehet...

hamagamondja 2016.11.01. 22:00:41

Fólia helyett sütőpapírral dolgozom, és igenis számít, hogy vadvízi-e: a tenyésztett lazac kétes minőségű tápon neveltet jelent, olyan mint a csirkegyári csirke.

lobster thermidor 2016.11.01. 22:39:59

Ja, ha valaki ezeket a papírvékony fagyasztott izéket halnak nevezi, az sok más aljasságra is képes.

zsocek 2016.11.02. 00:10:00

@élhetetlen: Nem kell a nyakadba venni a várost, lazacot minden piacon lehet kapni, viszont, ha azt veszed meg, ami a legközelebbi élelmiszerboltban fagyasztott állapotban beszerezhető, csak, hogy ne kelljen messzire menni, hát a te dolgod, de erről blogot írni elég nevetséges szerintem.

Spontán Blogger 2016.11.02. 00:49:14

mindenamiidojaras.blog.hu/

Időjárás ma. Pontos időjárás előrejelzés. Magyarország legnagyobb időjárás előrejelző portálja.

mindenamiidojaras.blog.hu/

Márk_Márk 2016.11.02. 03:48:06

Szerintem a szerző maradjon a politizálásnál.
Ott is baromságokat szokott írni, de legalább a kutyát sem érdekli.

Egyébként 10 deka lazac egy főre, pláne fagyasztva (ami ha kiolvad, kb. a fele), hát elég keményen fogyókúrás kaja. A sült répára már mondani se nagyon tudok mit.
Akkor már még olcsóbb, ha meghívod a vendéget egy pohár szénsavmentes ásványvízre. Én azt mindig tartok otthon, és a munka is kevesebb vele.
5 másodperc alatt készen van (a palack kinyitását és a kitöltést is beleszámolva), és nem kerül csak 60 forintba 4 főre (nem flancolunk, hogy Szentkirályi meg Theodora; a faszomat, Saguaro, az is ugyanúgy folyik). Meg még marad is egy kis repeta a palackban, ha valaki kérne még.

Lucifer Morningstar 2016.11.02. 07:04:57

Igazi magyar virtus. Még egy szájbakurjantott halsütésen is össze tudtok veszni.

szsuzsanna 2016.11.02. 07:06:54

@élhetetlen: Hasonlóan készítem, serpenyőben, - én, tejföl helyett tejszínnel, bele, apróra vágott kapribogyó, pici mustár, citromlé. A köret nálunk rizibizi, mert, azzal szeretjük legjobban.

Jossarian 2016.11.02. 07:38:06

Bazsalikom es olivaolaj. A lazachoz. Meg szerencse, hogy nem engem hivtal meg vacsorara. Igy kibaszni szegeny lazaccal...

szsuzsanna 2016.11.02. 08:13:49

@Lucifer Morningstar: Hát ez az! Ezt az "agresszív kismalac stílust", én sem tudom megszokni, -ételreceptek ügyiben főleg...
-Szerintem, akinek van valami fogalma a főzésről, az látja, hogy ez a recept jó.
-persze, hogy persze, -lehetőleg, én is olyankor veszek, ha látok, sokkal vastagabb "lazacderékból" vágott darabot,-BOLTBAN, ---nem a fővárosban lakunk...
-a legfinomabb lazacot, egyik francia csavargásunkkor ettük: -szupermarket, -gyönyörű, vastag lazacderék-darabok "akciós áron"...-amiket, "plener", készítettünk, -két gázlángon, a fentebb leírt szósszal,-bevallom, a rizibizi, gyorsrizsből, minirépás-borsós konzervből, DE francia kacsazsírral készült...
-a hely gyönyörű volt, a kilátás csodaszép, a lazac naggyon finom...

Korunk egyik legnagyobb gondolkodója · http://magiavali.blog.hu 2016.11.02. 08:29:42

Ha abból indulok ki, hogy a lazacot apró darabokra vághatom és van ugye rizsünk is, akkor inkább egy sushi-vacsora lenne az igazán ütős, mert így akár 50-60 ezres vacsora is megvan 2 ezerből.

elzee 2016.11.02. 09:08:11

Lazac kilója 7-8000.- Ft. Így nagyon nem jön ki a 2.000.- ft.

Attilajukkaja 2016.11.02. 10:53:57

Csatlakozom azokhoz, akik azt allitjak, hogy NAGYON nem mindegy, hogy egy lazac tenyesztett vagy vadvizi. De az elkesziteseben ez tenyleg nem jelent igazi kulonbseget.

@elzee:
"nagyon nem jön ki a 2.000.- ft."
Talan egy adagra nezve. :o)