A B1 blog gasztro rovata



Sült túrótorta - újragondolva

2016. november 07. - kation

kep2_3.jpg

Amikor őszbe fordul az időjárás, egyre jobban kívánom az édes ízeket. Olykor még ízemlékeim is vannak, eszembe jut egy-egy íz, és szinte érzem a számban. Úgy egy éve a Lázár-testvérek birtokán vacsoráztam, Domonyban. Volt minden, csikósok, stb. De az ízek, mmh. Óriási trakta volt, már a leves után úgy éreztem jóllaktam, és jöttek a sült húsok, én úgy éreztem, kipukkadok.

És akkor feltálalták a sült túrótortát meleg baracklekvárral. Még jó, hogy van desszerthasam, így nem kellett erről lemondanom.kep1_2.jpg

És ma ez az íz idéződött elém. Neki is láttam megsütni. Nem kaptam meg tőlük a titkos receptet, de így is finom lett. És viszonylag hamar összeállítható a tészta. A sütési idő ugyan nem rövid, de addigra épp meg lehet vacsorázni, és frissen-melegen tálalható is a sütemény.

Az összetevőkből két kis tarte-forma telik meg. Én azért számolom így az adagot, mert csak frissen szeretem a sütit, ezért a tészta egyik felét megsütöm este, a másikat pedig például másnap délben – ennyit még könnyedén eláll.

Amire szükség van hozzá:

  • 20 dkg túró
  • 20 dkg vaj
  • legfeljebb 20 dkg liszt
  • 1 citrom héja (de csak ha kezeletlen) és leve
  • 5 dkg porcukor, ami ízlés szerint növelhető (nekem elég, ha a baracklekvár adja az édességet)
  • vaníliás cukor, vagy ha van vaníliarúd otthon, akkor annak a kikapart magja
  • csipetnyi sütőpor
  • 3 tojás

A vajat enyhén felolvasztjuk, és a porcukorral, valamint a vaníliával habosra keverjük. Jöhetnek az egész tojások, egyesével elkeverve. Ehhez hozzáadjuk a villával már áttört túrót, valamint a citrom héját és levét. Ha magos a citrom, akkor érdemes facsaráskor előbb a kezünkbe felfogni és onnan átszűrni, így a magok nem kerülnek a tésztába. Majd jöhet a liszt, és a benne elkevert sütőpor a tésztához. Érdemes fokozatosan hozzáadni, így ha az állaga már kellően krémes, abba is hagyhatjuk a liszt adagolását (+/- 3-4 dkg).

Kivajazott és kilisztezett vagy sütőpapírral bélelt formába öntjük a tésztát. Jelen mennyiség fele fér el egy 10-12 cm-es átmérőjű formában, míg egy normál 26-os formához 1/3-dal növelni kell az alapmennyiségeket. Ezután nincs más hátra, 35-50 percre mehet a sütőbe, 170 fokon. 50 percnél már kellemesen ropogósra sül az oldala és kissé megpirul a teteje. Ízlés dolga.

Szeleteljük, és mehet a tányérra. Apropó: és mellé vagy rá a házi baracklekvár enyhén felmelegítve. Mértéke ízlés szerint, ami nekem egy kanál, a férjem szerint pedig nincs olyan, hogy túl sok lekvár.

A bejegyzés trackback címe:

https://b1gasztro.blog.hu/api/trackback/id/tr9811841987

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.