A B1 blog gasztro rovata



Színesítsük az őszt a konyhában is: cékla

2016. november 15. - kation

A cékla hallatán legtöbbeknek a savanyúság jut eszébe. Méltatlan beskatulyázás ez ám. Ha nem kerül ecetes lébe, hanem hagyjuk érvényesülni az ízét, akkor az kellemesen édeskés. Tapasztalatom szerint minél kisebb méretű a cékla, annál édesebb. Egyáltalán nem geil, inkább csak utóíz-jelleggel.

kep1_4.jpg

Mindenekelőtt nyersen is ehető. Salátaként, turmixban vagy elrágcsálva.

A legegyszerűbb elkészítési mód, ha megsütjük. Ehhez meg kell hámozni. Na jó, ez a legkellemetlenebb rész, mert elszínezi a kezünket rózsaszínes-barnásra, amit legalább fél-egy napig kell mosni, hogy eltűnjön. Ha valaki ettől ódzkodik, jöhet a gumikesztyű.

Ezen kritikus pont után, már nincs sok hátra: mérettől függően félbe vagy negyedekbe vágjuk és egy olívaolajjal vékonyan megkent tepsibe fektetjük. Ha sütőpapír vagy fólia is kerül alá, akkor könnyebb a dolgunk mosogatáskor. Fontos, hogy csak annyit tegyünk egyszerre a sütőbe, hogy ne legyenek a cékladarabok egymás hegyén-hátán. Kerülhet rá só, friss vagy szárított bazsalikom, esetleg kevés frissen őrölt bors. Ízlés szerint további zöldfűszerek is, például kakukkfű, oregánó. Majd mehet a sütőbe, 160 fokon kb. 50 perc alatt megsül, közben egyszer-kétszer át lehet forgatni. Onnan tudjuk, ha kész, hogy villával könnyen átszúrható, puha.

A megsült cékla lehet köret például sült szárnyasokhoz, akár rizs mellé is. Alternatív savanyúság.

Egy testesebb salátának is jó alapja lehet: egy kis jégsaláta vagy valamilyen salátakeverék, roston sült csirkemell és cékla. Kerüljön rá egy kis olívaolaj és kevés frissen facsart citromlé. Esetleg balzsamecet vagy málnaecet. Ha meg tudjuk állni, hogy bagettet is együnk mellé, akkor diétásnak számít.

kep2_cekla.jpg

Én készítettem már az elsődleges felhasználásból megmaradt sült céklából rizottót is, egy kis kéksajttal megbolondítva. Ezt csak erős idegzetűeknek ajánlom, mert durván rózsaszín. De nagyon finom, már ha valaki szereti az édes és sós ilyen fajta randevúját, miközben a rizottó alap tartja a gyertyát. A rizottó elkészítése a szokásos, utolsó 5 percben adjuk hozzá a megsült céklát és tálaláskor morzsoljuk rá a kéksajtot.

kep3_2.jpg

Miért együnk több céklát, sütve-főzve?

Egyrészt megérdemel egy esélyt a klasszikus savanyúság, hogy megmutathassa magát új köntösben. Másrészt mert nagyon sok vitamint és ásványi anyagot tartalmaz. Az egyik legkoncentráltabb zöldség ebből a szempontból. Van benne kálium, kalcium, vas, nátrium, kén, valamint A-, B- és C-vitamin.

A bejegyzés trackback címe:

https://b1gasztro.blog.hu/api/trackback/id/tr8911912695

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Attilajukkaja 2016.11.16. 18:42:19

En imadom a ceklat (a heten is volt nalunk borscs leves) , de sajnos eleg sok nehez femet kepes megkotni a talajbol. Erdemes bio ceklat venni, ha lehetseges.

"durván rózsaszín"
Szerintem nagyon szepen megszinezi a tobbi hozzavalot. :o)